Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Machpela Palestijns erfgoed? - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Machpela Palestijns erfgoed?

  20 december 2010

  De Machpela graftombe in Hebron. | Foto: CvI

  De Machpela graftombe in Hebron. | Foto: CvI

  Vorige maand heeft premier Benjamin Netanyahu bitter gereageerd op een uitspraak van de Verenigde Naties dat de graftombe van de aartsvaders in Hebron en het graf van Rachel in Bethlehem wezenlijk behoren bij de ‘bezette’ Palestijnse gebieden.

  “Deze poging om de natie Israël los te koppelen van z’n erfgoed, is absurd,” zei hij in antwoord op een besluit genomen door het uitvoerend bestuur van UNESCO, het instituut voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de VN.

  “Als de plaatsen waar de voorvaders en aartsmoeders van het Joodse volk 4000 jaar geleden begraven zijn – Abraham, Isaak, Jacob, Sara, Rebecca, Lea en Rachel – niet wezenlijk tot het erfgoed van de Joodse natie behoren, wat dan wel?” vroeg Netanyahu.

  Hij zei het te betreuren “dat een organisatie die in het leven geroepen was om historische plaatsen wereldwijd te bevorderen nu probeerde de koppeling tussen de natie Israël en zijn erfgoed, kapot te maken, en dat om politieke redenen. De natie van Israël zal de vrijheid van aanbidding voor alle godsdiensten blijven beschermen, in tegenstelling tot onze buurlanden.”

  Het was niet de eerste keer dat Israël het aan de stok had met de internationale gemeenschap over haar recht op deze twee Bijbelse plaatsen op de Westelijke Jordaan oever. In februari van dit jaar werd de beslissing van Jeruzalem beide plaatsen op de nationale lijst van erfgoederen te zetten, breed veroordeeld.

  Moslims beschouwen de beide plaatsen eveneens als heilig. Zij noemen de graftombe van de aartsvaders de Haram al-Ibrahimi moskee, en zij beweren dat het graf van Rachel vroeger de Bilal bin Rabah moskee was, genoemd naar de derde islambekeerling.

  In een persverklaring verwees UNESCO naar de beide plaatsen eerst met hun moslimnamen en daarna met hun Joodse namen. Er werd aan toegevoegd dat de “ twee plaatsen wezenlijk behoren tot de bezette Palestijnse gebieden, en dat elke eenzijdige actie door de Israëlische overheid beschouwd wordt als een schending van internationale wetgeving, de UNESCO afspraken en de besluiten van de Veiligheidsraad van de VN.”

  Ondertussen kwamen zo’n 25.000 Joden samen in Hebron om aandacht te schenken aan de jaarlijkse Thoralezing Cha’ei Sarah uit Genesis 23 waar de wettelijke aankoop van de spelonk van Machpela aldaar door Abraham, opgetekend staat.

  Onder de bezoekers van dit jaar waren de Likud knessetleden Ze’ev Elkin en Tzipi Hotovely en knessetlid Uri Ariël van de Nationale Eenheids partij. 
De opperrabbijn van Safed, Shmuel Eliyahu en rabbijn Chaim Druckman, hoofd van de Bnei Akiva jeugdbeweging, waren ook aanwezig.

  De gasten hadden toestemming de oude stad van Hebron, de kasbah, binnen te gaan. Voor het eerst na twaalf jaar. De raad van de Joodse gemeenschap in Hebron zei uit te zien naar een tijd dat er permanent 25.000 Joden zullen wonen.

  Eerder al hadden veertien ministers, vijf staatssecretarissen, negentien leden van de Knesset en Knessetvoorzitter Reuven Rivlin allen steunbetuigingen gestuurd naar de Joodse gemeenschap in Hebron.

  Op 21 oktober jl. behandelde het bestuur van UNESCO andere kwesties die met Israël te maken hadden, zoals de Oude Stad van Jeruzalem. Hiervan werd gezegd dat dit een gewijde plaat is voor alle drie monotheïstische godsdiensten. Maar tegelijkertijd was men bezorgd over de aanhoudende reparatie- en archeologische werkzaamheden die Israël daar uitgevoerd heeft.

  Het bestuur riep Israël op geen enkele maatregel te treffen die de “authenticiteit en de integriteit” van de opgang naar de Tempelberg via de Mughrabipoort zou aantasten.

  Het zei ook ongerust te zijn over wat aangeduid werd met Israëls aanhoudende archeologische opgravingen op de Tempelberg die in strijd waren met UNESCO besluiten en resoluties van de Veiligheidsraad van de VN.

  UNESCO riep de directeur-generaal van de VN op deskundigen in Oost Jeruzalem te stationeren die rapporteren kunnen over de architectonische, educatieve, culturele en demografische situatie daar.

  Dit artikel is een vertaling van een artikel in The Jerusalem Post Christian Edition van december 2010.
  Vertaling: Evelien van Dis