Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Regen als zegen - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Geen categorie

  Regen als zegen

  8 januari 2013

  Storm in Jeruzalem. | Foto: Ari Dudkevitch/flash90

  Storm in Jeruzalem. | Foto: Ari Dudkevitch/flash90

  Israël beleeft tot nu toe de natste winter sinds 2003. Dat was al het geval in december toen er ongewone hoeveelheden regen vielen in de meeste delen van het land. De huidige storm die afgelopen zaterdag (Sjabbat) begon heeft nu al records gebroken. In grote delen van Israël zijn overstromingen gemeld en het eind is nog lang niet in zicht. De verwachting is dat het woensdag zal gaan sneeuwen op de bergtoppen in het noorden en in de omgeving van Jeruzalem.

  Op zondag stak er een heuse storm op die pas op maandag iets luwde. Ten gevolge van die storm en de zware regenval zijn er veel meldingen van omgewaaide bomen en schade aan gebouwen en de infrastructuur. De treinen reden op zondag maar beperkt en vandaag werd de Ayalon snelweg in Tel Aviv gesloten vanwege overstroming van de Yarkon rivier, die ver buiten haar oevers is getreden.

  De wijze waarop Israëli’s reageren op dergelijk weer verschilt wezenlijk van de reactie van de gemiddelde Nederlander op regen en storm. Regen wordt gezien als een zegening, ook door seculiere Israëli’s. Er wordt dan ook niet gesproken over ‘slecht weer’. Integendeel er bestaan vele liedjes, en aanduidingen in de taal die waardering voor regen uitdrukken. De eerste regen wordt bijvoorbeeld aangeduid met een speciale naam (Joreh) en de uitdrukking ‘Baroech HaShem’ (gezegend de naam = G’d) wordt veel gehoord wanneer Israëli’s spreken over de regen. Verder zijn er in de Joodse liturgie gebeden voor regen en bij droogte worden er altijd speciale gebeden toegevoegd.

  De stijging van het waterpeil in het meer van Galilea (Kinneret) is een onderwerp dat in de winter altijd terugkomt in de nieuwsuitzendingen. Gisteren werd er bijvoorbeeld een record stijging gemeld toen het peil op één dag met maar liefst 22 centimeter steeg. Het peil van het meer is vorig jaar voor het eerst in jaren boven de onderste rode lijn gebleven. Dit is het peil waarop een verdere daling onherstelbare ecologische schade zou veroorzaken.

  In de zomer van 2009 stond het peil van het meer enige tijd beneden deze rode lijn en bereikte een historisch laag van 214,87 meter beneden zeeniveau. Bij de aanvang van het regenseizoen in 2012 stond het peil van het meer op 212,3 meter beneden zeeniveau. Gisteren werd een peil gemeld van 211,5 meter, een stijging van 80 centimeter. De helft van die stijging werd geregistreerd tussen 1 januari en nu (40 centimeter).

  Wanneer de regenval op het huidige niveau blijft is de kans aanzienlijk dat het meer vol stroomt. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de winter van 2003. Het meer bereikte toen een peil van 208,8 m beneden zeeniveau. De aandacht voor het waterpeil van Kinnereth heeft te maken met het feit dat de Israëlische watervoorziening altijd voor het grootste gedeelte afkomstig was uit dit meer. Dat is nu aan het veranderen en dat verklaart ook waarom het peil van het meer vorig jaar boven de onderste rode lijn bleef. Israël bouwt namelijk zeewater ontziltingsinstallaties aan de Middellandse Zeekust. Daarmee zal de watercrisis in het land voor een belangrijk deel zijn opgelost.

  Video van waterstromen in het noorden

  Video van waterstromen in de Judea woestijn bij de Dode Zee

  Video van overstromingen in diverse delen van Israël