Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Zorgen in Israël over ontwikkelingen in buurlanden - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Zorgen in Israël over ontwikkelingen in buurlanden

  21 mei 2013
  Palestijnen in Beit Umar hebben een vlag met hakenkruis op de moskee gehezen.

  Palestijnen in Beit Umar hebben een vlag met hakenkruis op de moskee gehezen.

  De situatie in de buurlanden baart Israël in toenemende mate zorgen. De aandacht gaat daarbij voornamelijk uit naar Syrië, waar Israël onlangs twee luchtaanvallen uitvoerde. Maar ook de situatie in Libanon, Egypte en zelfs Jordanië is zorgwekkend te noemen.

  Syrië
  De burgeroorlog in Syrië lijkt al een tijd in een impasse te verkeren. De laatste tijd heeft de coalitie van het Syrische leger, Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde echter enkele overwinningen op de oppositie geboekt.
  De spanning tussen Israël en Syrië liep de afgelopen week verder op na drie grensincidenten waarbij Syrische eenheden op Israëlische posities vuurden.

  De positie van Israël ten aanzien van de burgeroorlog in Syrië was de laatste week onderwerp van discussie in de Israëlische media. Sommige commentatoren zijn van mening dat de val van Assad de belangen van Israël zou dienen omdat dit het einde zou betekenen voor de coalitie met Iran en Hezbollah. Anderen waarschuwen dat een overwinning van radicaal Islamitische groeperingen zal zorgen voor het openen van een nieuw front op de Golanhoogvlakte.

  Israël’s vermogen om de uitkomst van de burgeroorlog te beïnvloeden is bijna nihil, er zijn echter aanwijzingen dat Jeruzalem gematigde krachten in de oppositie helpt. Zo is er melding gemaakt van een veldhospitaal nabij de IDF-basis Tel Hazeka op de Golan waar gewonde Syrische rebellen worden behandeld. Verder zijn er aanwijzingen dat er communicatie is tussen de IDF en in Jordanië getrainde rebellen, die na een training door Amerikaanse agenten naar Syrië terugkeren om tegen Assad te vechten.

  Libanon
  Het directe belang dat Israël heeft bij de val van Assad is het opbreken van de strategische alliantie tussen Iran, Syrië en Hezbollah, dat Zuid-Libanon geheel beheerst. Wapens uit Iran kunnen mede dank zij collaboratie van het Sji’itische regime van premier Maliki in Irak ongehinderd Syrië en Libanon bereiken.

  De val van Assad zal de Iraanse ambities in het gebied frustreren. Om die reden heeft Hezbollah zich direct gemengd in de Syrische burgeroorlog. Deze bemoeienis zorgt echter voor toenemende spanning en geweld in Libanon. Ex-premier Hariri zei deze week zelfs dat Hezbollahs activiteiten zullen leiden tot de vernietiging van de staat Libanon.

  Israël heeft door de ontwikkelingen het aantal verkenningsvluchten over Libanon opgevoerd en voorkwam herhaaldelijk dat Iraanse en Syrische wapens Hezbollah bereiken.

  Egypte
  Aan de grens met Egypte is het na de laatste raketaanval op Eilat ogenschijnlijk rustig. Dit wil echter niet zeggen dat de situatie in Egypte stabiliseert. Integendeel het regime van president Morsi lijkt steeds meer de grip op het land te verliezen. Dit komt het sterkst tot uiting in massale demonstraties en de anarchie in de Sinaïwoestijn. Vorige week werden in de woestijn zeven Egyptische militairen ontvoerd door Salafistische militanten.

  Het Morsiregime stuurt nu aan op een grote militaire operatie in de Sinaï en bracht tientallen tanks en andere gepantserde voertuigen het Suezkanaal over. Deze actie betekende een nieuwe schending van het Camp David vredesakkoord met Israël. Dat akkoord voorziet in zeer gelimiteerde Egyptische militaire aanwezigheid in de woestijn. Egyptisch veiligheidspersoneel heeft nu uit protest tegen de anarchie verschillende grensposten op de grens met Gaza en Israël praktisch gesloten.

  Jordanië
  In Jordanië lijkt de positie van koning Abdullah steeds verder onder druk te komen staan. Volgens de Palestijns Jordaanse journalist Mudar Zahran heeft de koning al bepaalde bezittingen laten overbrengen naar het buitenland.

  De protesten tegen het Jordaanse regime blijven voortduren. Op vrijdag 3 mei bijvoorbeeld, blokkeerden duizenden demonstranten wegen in Dabouq, waar de koning een paleis heeft. Gewapende bedoeïenen beschoten tegelijkertijd posities van de Jordaanse politie.

  Om de aandacht af te leiden van de binnenlandse crisis heeft de koning anti-Israëlische protesten georganiseerd. Het Jordaanse parlement, dat volledig wordt gecontroleerd door het regime, nam bijvoorbeeld op 8 mei een motie aan waarin wordt opgeroepen tot het terugroepen van de Jordaanse ambassadeur uit Israël. Een aantal uren later organiseerde de Jordaanse veiligheidsdienst een demonstratie bij de Israëlische ambassade.

  In Judea en Samaria is het ondertussen vrij rustig. Het enige schokkende nieuws dat daar het weekend vandaan kwam was het bericht dat Palestijnen in Beit Umar een vlag met een hakenkruis op een moskee hadden geplaatst (zie foto).