Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
De andere kant van Jeruzalem - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De andere kant van Jeruzalem

  17 juli 2013
  Foto: CvI

  Foto: CvI

  Elk jaar vinden miljoenen toeristen hun weg naar het Beloofde Land. Van over de hele wereld komen mensen naar Israël om het land van de Bijbel zelf te ervaren; geen reisprogramma is compleet zonder een bezoek aan de Kotel, de Olijfberg en Getsemane. Voor veel christenen gaat een langgekoesterde droom in vervulling wanneer ze in de voetsporen van Jezus door de smalle straatjes van de eeuwige stad Jeruzalem lopen.

  Door al die bijzondere schatten die het land rijk is, zou je bijna vergeten dat Israël ook -of misschien wel vooral- ‘gewoon’ een land is. Een land dat draait op een economisch stelsel, gezondheidszorg, infrastructuur. Een samenleving. Maar bovenal: een land waar mensen wonen. Een land dat het Joodse volk na een eeuwenlange zwerftocht haar thuis mag noemen.

  Schaduwzijde van het hartelijke welkom
  Dat het niet altijd even makkelijk is om je draai te vinden in de Israëlische samenleving, toont de dagelijkse realiteit in de buitenwijken van Jeruzalem aan. Wie uit de toeristische comfortzone van de muren van de Oude Stad durft te treden, ontdekt een kant van Israël die minder bekend is. Het is de schaduwzijde van de bewonderenswaardige bereidwilligheid van de staat Israël om honderdduizenden straatarme Joodse migranten welkom te heten in het land dat God aan hun voorvaderen beloofde. Joden uit Ethiopië, Jemen of India -die na hun alija vaak platzak op het vliegveld in Tel Aviv aankomen- worden door Israël al decennialang met open armen ontvangen.

  Eén van de wijken in Jeruzalem waar zij een nieuw bestaan proberen op te bouwen, is Kiryat HaYovel. Gebouwd in de jaren ’50, bedoeld om het diepe verlangen van de vele migranten -te leven in de Heilige Stad- waar te kunnen maken. Vandaag wordt de bevolking van Kiryat HaYovel gevormd door een mix van de nakomelingen van de eerste bewoners en orthodoxe Joden.

  Wat je niet in de reisfolders ziet
  Deze week bezocht ik de wijk in het kader van het project ‘Bouwen aan Jeruzalem’. Samen met de Jerusalem Foundation werkt Christenen voor Israël aan het verbeteren van het leefklimaat in Kiryat HaYovel. Door uw betrokkenheid werd in de afgelopen maanden een prachtig bedrag bij elkaar gebracht dat geïnvesteerd zal worden in de renovatie van deze woonwijk. En dat is hard nodig, want het woningonderhoud is er in de afgelopen decennia behoorlijk bij ingeschoten. De mensen hier hebben wel wat anders aan hun hoofd. Vaak is er net genoeg geld om hun gezin te voorzien van de eerste levensbehoeften.

  Samen met projectleider Omer en aannemer Avi stappen we een aantal van de flatgebouwen in Kiryat HaYovel binnen. Ik word er getroffen door de totale armoede waarin een aantal van de bewoners leeft. Even slikken. Deze beelden zie je niet in de gemiddelde reisfolder over Jeruzalem. Maar het is wèl de realiteit waarin deze mensen elke dag verkeren.

  “Kiryat HaYovel wordt al sinds de bouw ervan gezien als een soort graadmeter voor de rest van Jeruzalem”, vertelt Omer terwijl we weer een portiek binnen stappen. “Wat er hier in deze wijk gebeurt, is vaak een voorbode van wat er in de komende jaren in de rest van de stad gaat gebeuren. Dat maakt het project hier van extra belang.” Het enthousiasme en de gedrevenheid van de jonge Omer (32) en Avi (29) geven me een goed gevoel. “Zie je deze brievenbussen?” vraagt Omer. “Die zijn net nieuw. Een kleine investering, maar het geeft de portiek meteen een heel andere uitstraling. De bewoners zien dat ook; ze beseffen dat dit project menens is en het geeft ze een soort gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel voor hun flatgebouw.”

  Bouwen aan Jeruzalem
  Eenmaal terug in het buurtcentrum praten we nog wat na over wat we gezien hebben. Als we net de koffie hebben ingeschonken, stapt een orthodoxe man de ruimte binnen en begroet Omer met een omhelzing. Hij kijkt mij wat meewarig aan, friemelt eens aan z’n baard en besluit dan om ook mij een hand te geven. “Dit is Raphaël”, introduceert Omer de man bij me. “Hij voorziet de bloemen en kruiden in de gemeenschappelijke tuin van zijn flat elke ochtend van water en bezoekt regelmatig activiteiten in het buurtcentrum. Ik zou willen dat elke bewoner zo betrokken zou zijn als Raph”, lacht Omer. In het Hebreeuws maakt hij aan Raphaël duidelijk wie ik ben en wat ik kom doen. Achter de baard van de man komt een grote glimlach tevoorschijn en hij geeft me spontaan nog een hand. Het is duidelijk dat we zijn zegen hebben om aan de slag te gaan in zijn woonwijk.

  Dat is dan ook wat we in de komende maanden gaan doen. Tot en met eind augustus zullen zo’n 40 Nederlandse vrijwilligers verspreid over meerdere teams de handen uit de mouwen steken om bij te dragen aan een beter leefklimaat in Kiryat HaYovel. Zorg dragen voor onze oudere broer Israël. Om zo uw hartverwarmende financiële steun kracht bij te zetten met een actieve bijdrage aan de opbouw van deze unieke stad. Dàt is bouwen aan Jeruzalem.