Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Het geheim van Israël 4 - Op weg naar een land - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Het geheim van Israël 4 – Op weg naar een land

  Ds. Henk Poot - 22 augustus 2013
  Eén van Liliens werken over geloofshelden: Abraham.

  Eén van Liliens werken over geloofshelden: Abraham.

  Als God Abram uitkiest om de heilsgeschiedenis binnen te gaan, omgeeft Hij hem met een enorme zekerheid. God zal hem beschermen en bewaren: Wie Abram zegent, zal zelf gezegend worden en wie hem kwaad doet zal gebracht worden onder de vloek van God. Maar er is meer: Vanaf het begin al wordt duidelijk dat het niet alleen om Abram zelf gaat.

  God heeft besloten een nieuwe natie geboren te laten worden, die aan de zijde van God een hoofdrol zal gaan spelen in de plannen die God met de wereld heeft. Abram zal een zoon krijgen en langzamerhand zal een volk ontstaan dat zo talrijk is al de sterren aan de hemel, als het stof van de aarde en als het zand aan de oever van de zee.

  De profeet Jesaja zal eeuwen later dit volk Israël herinneren aan haar afkomst en roeping: “Maar u, Israël, Mijn dienaar, u, Jakob, die Ik heb verkozen, het nageslacht van Abraham, die Mij liefhad” (Jesaja 41:8).

  Wat moet opvallen is dat Abram en zijn vrouw kinderloos zijn en dat God Abram roept als hij al vijfenzeventig jaar oud is. Maar dat is ook gelijk het geheim van Israël: Zij zal een volk zijn in het leven geroepen door een wonder van God en voor altijd gedragen door de kracht en de trouw van God. We komen daar later nog uitgebreid op terug.

  Maar wat we eerst moeten bespreken is dat Abram door God weggeroepen wordt uit de sfeer van Babel. Hij moet op reis naar het land dat God hem zal wijzen. Dat is ook het eerste wat God tegen Abram zegt. Nog vóór de andere beloften klinken, staat dit voorop. Dat is ook blijkbaar erg belangrijk. De tocht naar het land ligt God als het ware voor in de mond.

  Het land dat God voor ogen heeft is geen bijzaak, het staat centraal in de plannen van God. En ik denk ook, dat dit altijd zo zal blijven. Wij weten hoe het verder gaat en dat God met het land Kanaän bedoelt. Een gebied dat zich uitstrekt van de Middellandse zee tot aan de grenzen van Babel, de rivier de Eufraat.

  Het land is bijzonder. Als God later het volk Israël, bevrijd uit Egypte, de weg naar Kanaän wijst, horen ze Hem vertellen: “Maar het land waar u naartoe trekt om het in bezit te nemen, is een land met bergen en dalen; het drinkt water door de regen uit de hemel. Het is een land waar de Heere, uw God, voor zorgt: voortdurend rusten de ogen van de Heere, uw God, daarop, van het begin van het jaar tot het einde van het jaar.” (Deuteronomium 11:11-12).

  Het wordt in Leviticus zelfs het erfdeel van de Heere genoemd (Leviticus 25:23). Je vraagt je af wat er met dat land aan de hand is? Waarom rusten de ogen van God op dat gebied, voordat Abram er aan komt en lang nadat Abram gestorven is. Wat heeft God, die de schepper en eigenaar is van heel de schepping met dat relatief kleine plekje op aarde?

  Over de auteur