Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Vereerd om in Jeruzalem te mogen werken - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Vereerd om in Jeruzalem te mogen werken

  Alfred Muller - 4 november 2013
  Chris Mitchell, bureauchef van de Amerikaanse christelijke televisiezender CBN, schreef een boek over de bijzondere tijd waarin we leven. | Foto: Alfred Muller

  Chris Mitchell, bureauchef van de Amerikaanse christelijke televisiezender CBN, schreef een boek over de bijzondere tijd waarin we leven. | Foto: Alfred Muller

  In een gebouw in Jeruzalem met een groot aantal antennes op het dak bevindt zich het kantoor van het Amerikaanse televisienetwerk CBN. Bureauchef Chris Mitchell zelf doet open. Ik kom om hem te interviewen over zijn boek Dateline Jerusalem. “Wat we vandaag zien is dat Joden terugkeren naar de bergen van Israël en dat de grote opdracht wordt afgerond om het evangelie wereldwijd te verkondigen”, zegt hij samenvattend. “Wat dit boek doet, is geestelijke, politieke en potentiële militaire ontwikkelingen samenweven. Alle punten lijken terug te voeren naar Jeruzalem.”

  Mitchell studeerde communicatiewetenschappen aan de Regent Universiteit. Hij kwam dertien jaar geleden met zijn vrouw, een zoon en twee dochters naar Jeruzalem. Zijn kinderen zijn inmiddels teruggekeerd naar Amerika, maar hijzelf kan er geen genoeg van krijgen. “Het is uitdagend en soms ook moeilijk om hier te zijn, maar het levert ook een belangrijke beloning op. Het belangrijkste is echter dat je bent op de plek waar God je wilt hebben. En ik heb niet het gevoel dat er een einde is gekomen aan onze roeping.”

  Bijbels perspectief
  CBN (Christian Broadcasting Network) werd in 1961 opgericht door de televisie-evangelist Pat Robertson. Het netwerk probeert het evangelie over de hele wereld te verspreiden via televisie en video. CBN biedt ook een Bijbels perspectief op het nieuws. “We gebruiken de Bijbel als bron om de tijd waarin we leven te interpreteren.”
  Als christen en journalist vindt hij Jeruzalem “een verbazingwekkende plaats”. “Dit is niet alleen het land van het Oude en Nieuwe Testament, waar Abraham en Jezus hebben gelopen. Het is ook het land dat in de toekomst in het centrum zal staan. Dit is de plaats waar de profetische geschiedenis zal worden vervuld. De gebeurtenissen te verslaan die leiden naar de culminatie van de geschiedenis, is een eer en een privilege. Als journalist is dit extreem bevredigend.”

  Zoals voorzegd
  “Een van de interessante dingen is dat Joden uit de hele wereld terugkeren naar dit land. We voeren mee op een schip van Odessa in Oekraïne naar Haifa. Veel passagiers waren Joden die uit de vroegere Sovjet-Unie kwamen. Ze vervulden een drieduizend jaar oude profetie dat God Zijn volk zal vergaren in dit land. Om dat allemaal met je ogen eigen te zien, is heel bijzonder. De immigratie gaat nog steeds door. Joden keren ook terug naar de bergen van Israël, zoals voorzegd werd door Ezechiël.”

  “We hebben niet alleen vanuit Israël bericht. We gingen ook naar Mozambique om te kijken bij Roland en Heidi Baker van Iris Ministries. Daar zagen we dat tientallen Afrikanen gedoopt werden in de Indische Oceaan. We hoorden dezelfde berichten in Hong Kong. Miljoenen komen tot geloof in China. Matteüs zegt dat het evangelie verkondigd zal worden over de hele wereld. Chinese, Afrikaanse en Europese christenen denken er nu over het evangelie weer naar Jeruzalem terug te brengen. In Dateline Jerusalem breng ik al deze onderwerpen samen.”

  Dromen
  Ook sprak Mitchell met moslims die tot geloof in Jezus zijn gekomen door dromen. “We spraken met een man genaamd Ali. Hij is nu voorganger in Turkije. Hij vertelde dat hij als moslim naar Mekka ging op hadj, de pelgrimage die iedere moslims een keer in zijn leven moet maken. Vlak voordat hij rond de Kaäba zou lopen, kreeg hij een droom. Jezus vertelde hem dat hij daar weg moest gaan en dat hij Zijn eigendom was. Door deze droom kwam hij tot geloof. Hij is een van de letterlijk duizenden moslims die tot geloof zijn gekomen door een droom of visioen. Dit is een verschijnsel dat overal in de islamitische wereld plaatsvindt. Ik denk dat het om iets unieks gaat in onze tijd.”

  ‘Je moet het onverwachte verwachten’

  Als keerzijde op de vele mooie ontwikkelingen, staat het Midden-Oosten in brand en is er veel vervolging. | Foto: Flash90

  Als keerzijde op de vele mooie ontwikkelingen, staat het Midden-Oosten in brand en is er veel vervolging. | Foto: Flash90

  Chris Mitchell zag ook de andere kant van de medaille: de vervolging van Arabische christenen. In Minya in Egypte bijvoorbeeld waren kerken afgebrand. “Vandaag zien we niet alleen een grote uitstorting van Gods Geest op moslims, maar ook vervolging van christenen in Egypte, Syrië en Irak. Licht en duisternis gaan samen. Zoals Jesaja zegt: ‘Sta op, wordt verlicht, want duisternis zal de aarde bedekken’.”

  Zijn er momenten geweest waarop u dacht: hier kom ik niet meer uit?
  “O ja. Eens op het Tahrirplein in Cairo. Ik was er niet meer zeker van of ik het er heelhuids af zou brengen. Er waren ook andere gevaarlijke momenten. Bijvoorbeeld in 2006 bij de noordgrens tijdens de Tweede Libanonoorlog. Of later aan de grens met Gaza. Maar ook toen de Tweede Intifada woedde tussen 2000 en 2004 en er bommen ontploften in de buurt van de scholen van mijn kinderen, hebben mij vrouw en ik er nooit serieus over gesproken om weg te gaan. We voelden dat God ons riep en ons zou beschermen. Zoals psalm 91 zegt: ‘Wie in de schuilplaats van Allerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige’. Hij bewaarde ons. Ik weet dat sommige gelovigen het niet overleefden, anderen wel. Dat valt binnen Gods soevereine handelen.”

  Waar denkt u dat het allemaal heen zal gaan?
  “In het Midden-Oosten is dat moeilijk precies te voorspellen. Wat je moet doen is het onverwachte verwachten. Ik denk dat het allemaal intensiever gaat worden. De focus zal meer worden gelegd op Israël en de stad Jeruzalem. Het lijkt dat het Midden-Oosten op de rand staat van een oorlog. Het gevaar neemt dan weer wat toe, dan weer wat af. In september leek het dat het Midden-Oosten zou exploderen omdat de Verenigde Staten mogelijk Syrië zouden aanvallen. Wie weet, wat voor soort gevolgen dat zou hebben gehad voor Israël en het Midden-Oosten.

  Nu lijkt de kans op een oorlog wat kleiner. Maar de potentie voor een conflict is er nog steeds, vooral tussen Israël en Iran. Maar er kan ook een andere oorzaak zijn. Bijvoorbeeld dat in Syrië Assad ten val komt. Velen in de Syrische oppositie hebben het verlangen Israël aan te vallen en te vernietigen. Sommigen willen graag dat Jeruzalem de hoofdstad wordt van een kalifaat. Een kalifaat is een islamitisch rijk, waarbij een groot stuk land, en uiteindelijk de hele wereld, gecontroleerd wordt door de islam. De droom van veel moslims – dus niet allen – is het Midden-Oosten en uiteindelijk de wereld aan de islam te onderwerpen. Deze droom komt voor onder zowel soennieten als sjiieten.”

  Begrijpen de mensen in het Westen het Midden-Oosten?
  “Nee. Sommigen wel, maar velen niet. Ze vinden het nieuws uit het Midden-Oosten verwarrend of ze zien alles door een wazig beeld. Dateline Jerusalem probeert te helpen het Midden-Oosten te begrijpen. Het probeert uit te leggen wat er achter het nieuws zit. Je kunt vertellen dat Iran probeert een nucleaire bom te maken. Maar wat zit er achter? Dat is de visie van vele sjiitische moslims om de weg voor te bereiden voor de islamitische messias of mahdi. Soms is er sprake van een geestelijke en religieuze motivatie die de mensen in het Midden-Oosten voortdrijft. Als je geen rekening houdt met de geestelijke en religieuze dimensie, dan mis je veel van wat er nu in het Midden-Oosten gebeurt.”

  Over de auteur