Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Van Scarlett Johansson naar UNESCO: Israëls heden, toekomst en verleden onder vuur - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Van Scarlett Johansson naar UNESCO: Israëls heden, toekomst en verleden onder vuur

  25 februari 2014
  Na protest van de Arabische leden van UNESCO werd een in januari geplande tentoonstelling over de geschiedenis van het Joodse volk in Parijs gecanceld. De expositie zal nu in juni alsnog plaatsvinden, maar het voorval illustreert wel hoe Israëls geschiedenis wordt ontkend. | Foto: Simon Wiesenthal Centrum

  Na protest van de Arabische leden van UNESCO werd een in januari geplande tentoonstelling over de geschiedenis van het Joodse volk in Parijs gecanceld. De expositie zal nu in juni alsnog plaatsvinden, maar het voorval illustreert wel hoe Israëls geschiedenis wordt ontkend. | Foto: Simon Wiesenthal Centrum

  Is iemand er echt over verrast dat de Engelse ontwikkelingshulpgigant Oxfam Scarlett Johannson er toe dwong een keuze te maken omdat ze optrad voor een Israëlische ‘bruisende’ bezetter van de Westoever? Wat is tenslotte belangrijker? Een van de meest getalenteerde en mooiste actrices in de wereld laten optreden om mensen bewust te maken van armoede om geld in te zamelen om honger te bestrijden, of het in stand houden van de ‘heilige oorlog’ van de BDS-beweging (boycot, desinvestering en sancties) tegen de ‘Joodse bezetters’ van het Heilige Land?

  Het doet helemaal niet ter zake dat SodaStream Joodse en Arabische werknemers gelijk behandelt, en dat het opleggen van fabriekssluiting Palestijnen zou schaden. De wereldwijde campagne van de BDS-beweging ging nooit over het helpen van Palestijnen. Het enige doel is het intimideren en het afstraffen van Israëli’s. Het uiteindelijke doel van BDS is het dumpen van de Joodse staat op de vuilnishoop van de geschiedenis, samen met haar zogenaamde geestelijke zielsverwant- het vroegere apartheidsregiem van Zuid Afrika.

  De extreme anti-Israëldrijfveer van Oxfam bestaat heel lang en gaat heel diep. Hun humanitaire betrokkenheid houdt op bij de grenzen van Israël. Oxfam legt de schuld voor alle Palestijnse problemen bij Israël. En weigerde zelfs hen die Israëlische burgers door zelfmoordbomaanslagen doodden, te veroordelen.

  Niet lang geleden voelden wij, bij het Simon Wiesenthal Centrum, een steek van een hieraan verwante campagne met betrekking tot een diplomatieke plek van groot belang. Een campagne die er niet alleen op uit is Israëls toekomst te ontkennen, maar ook het verleden van het Joodse volk uit te wissen.
  Op 14 januari, toen we op het hoofdkwartier van UNESCO bezig waren onze tentoonstelling Boek, Land, Volk: de 3500-jarige relatie tussen het Joodse volk en het Heilige Land op te zetten – nota bene in samenwerking met UNESCO – werd het materiaal letterlijk de hal uitgegooid.

  De Arabische groep die 22 UNESCO-leden vertegenwoordigt, diende een officieel protest in waarbij “grote bezorgdheid en sterk verzet ten aanzien van de tentoonstelling” werd uitgesproken. De redenen voor het Arabische protest zijn helder. Het ging niet over historische waarheid. Inderdaad, het briljante tentoonstellingsverhaal van de beroemde professor Robert Wistrich van de Hebreeuwse Universiteit kon niet onderuitgehaald worden, en was overigens ook goedgekeurd door drie academische recensies ingebracht door UNESCO zelf.

  Nee, UNESCO’s Arabische groep verwierp het idee van zo’n tentoonstelling: “Het onderwerp van de tentoonstelling is in hoge mate politiek … De tegenstanders van vrede in Israël hebben van dit onderwerp hun strijdros gemaakt, en publiciteit erover … kan alleen maar schadelijk zijn voor de vredesonderhandelingen die gaande zijn, de constante pogingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Kerry, en voor de neutraliteit en objectiviteit van UNESCO.”

  Met andere woorden, niet alleen liggen Israëls toekomstige grenzen en het ‘recht op terugkeer’ voor het grijpen op de onderhandelingstafel, maar ook de Joodse geschiedenis. De voortdurende ontkenning van elke connectie van het Joodse volk met het eigen land is klaarblijkelijk nu door de volledige Arabische Liga overgenomen.

  Nog erger. Een week voor het Arabische protest kreeg ik het volgende antwoord van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op ons verzoek om de tentoonstelling mede te financieren, samen met Israël, Canada en Montenegro. Terwijl zij aanboden als gastheer op te treden bij de openingsceremonie in Parijs, stond er in de brief: “In de gevoelige crisissituatie van het vredesproces in het Midden Oosten dat gaande is, en na zorgvuldige afweging op het hoogste niveau, hebben we het besluit genomen dat Amerika niet in staat is de huidige tentoonstelling in het UNESCO hoofdkwartier mede te financieren.”

  Protesten van zowel de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Samantha Power, als de Canadese minister van Buitenlandse zaken, John Baird, samen met een grote stroom van protesten uit de hele wereld hebben ertoe geleid dat UNESCO in juni de Wiesenthal Centrum tentoonstelling alsnog laat inrichten.

  Maar grotere uitdagingen blijven bestaan.

  Het wereld Jodendom kan niet toestaan dat onze geschiedenis en onze waarden gedegradeerd en verbasterd worden door diplomatieke intriges. Wij moeten de vijanden van ons volk niet toestaan de Joodse geschiedenis te herzien als zou die pas beginnen met het opdringen van Europese Holocaustoverlevenden aan Palestina na de Tweede Wereldoorlog.

  Om ons verleden te waarborgen, hebben we bondgenoten nodig die hun mond opendoen. We zouden ons kunnen richten op die landen in Europa die op 27 januari de internationale Holocaust Herdenkingsdag hebben gehouden met ceremonies in Auschwitz, en andere landen die meededen met herdenkingsdiensten wereldwijd. Deze boodschap hebben wij voor hen: “We waarderen jullie hartelijk geuit meeleven voor dode Joden. Nu hebben we jullie nodig om ook respect en solidariteit met levende Joden te tonen.”

  Per hoofd van de bevolking bestaat er geen liefdadiger volk dan de Joden. Maar voordat we de volgende cheque uitschrijven om honger te bestrijden of een universiteitsleerstoel mede mogelijk te maken, laten we er zeker van zijn dat we ook niet de agenda van onze vijanden onderschrijven. Ons zelfrespect en ons eigenlijk overleven staat op het spel. Want wij Joden zijn het die de wereld leerden dat een volk zonder verleden, geen toekomst heeft.

  Dit artikel is geschreven door rabbijn Abraham Cooper (verbonden aan het Simon Wiesenthal Centrum) en verscheen in The Jerusalem Post van 4 februari 2014. | Vertaling: Evelien van Dis

  Thema

  bdsUNESCO