Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
De realiteit van het zuiden van Israël - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De realiteit van het zuiden van Israël

  Joanne Nihom - 8 juli 2014

  Zaterdagmiddag 6 juli. Ik chat met een vriendin uit Be’er Sheva die net oma is geworden. “Het is genieten. We zitten lekker in de tuin. Zo rustig en vredig. De kleine Maya is zo’n lekker meisje, ze is nu twee weken.” Nadat ik mijn vriendin heb gechat wat ik aan het doen ben, hoor ik zeker tien minuten niets. Dan is er haar bericht. “We zijn ons doodgeschrokken. Drie keer een harde boem, het was heel dichtbij.” Dit is de realiteit van het zuiden.

  Maandagavond 7 juli. Een vriend uit Ashkelon belt. Al vijftig jaar woont hij met zijn gezin in het zuiden. “Nog nooit heb ik dit meegemaakt, het lijkt wel elke minuut een raket, het is al urenlang”, vertelt hij. Veel tijd om te praten heeft hij niet, zijn telefoon staat roodgloeiend met bezorgde vrienden en familie.

  Dit is de realiteit van het zuiden

  Sderot, nog geen kilometer van Gaza. Hier hebben de mensen acht seconden om dekking te zoeken. Acht seconden, tel het hardop! Een vrouw die ik eens interviewde vertelde dat het advies is als je onderweg bent en het alarm gaat om uit te stappen en naast de auto te gaan liggen. Met haar vijf jonge kinderen lukt dat niet. In acht seconden vijf kinderen uit de auto halen is onmogelijk. Dus als ze met zijn allen in de auto zitten zet ze de radio zo hard aan dat de kinderen het alarm niet horen en bidt ze dat er niets zal gebeuren.

  Dit is de bizarre werkelijkheid van het leven van duizenden mensen in het zuiden. In Sderot is een kinderspeelplaats waar de wrange realiteit nog duidelijker is. Een gezellig gekleurde lange rups waar kinderen op en in kunnen spelen is van beton en een grote schuilkelder. Als de kinderen daar ’s middags spelen kunnen ze van alle kanten die rups in en zijn ze binnen een paar seconden veilig. Want meer dan 8 seconden hebben ze niet.

  Dit is de realiteit van het zuiden

  In Askhelon, tien kilometer van Gaza, hebben de bewoners vijftien seconden om in een veilige ruimte te komen. Vergeleken met Sderot is dat een luxe. In de kinderkliniek is het op dagen met veel raketten extra druk. Ouders en kinderen zijn gespannen. De ouders omdat ze zo snel mogelijk geholpen willen worden om weer snel naar huis te kunnen. De kinderen zijn bang en willen zo dicht mogelijk bij hun ouders zijn.

  In dit soort stresssituaties huilen en zeuren de kinderen meer dan normaal. Obstipatie is een veel gehoorde klacht. Het bioritme van de kinderen is in de war. Rustig eten is er niet meer bij, want het alarm kan ieder moment af gaan. Maar rustig op de wc zitten ook niet, want je weet maar nooit!

  Dit is de realiteit van het zuiden.

  Over de auteur