Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Gaza-oorlog: de stand van zaken - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Gaza-oorlog: de stand van zaken

  Yochanan Visser - 21 juli 2014

  De derde Gaza-oorlog is nu bijna twee weken oud en lijkt in een beslissende fase terecht te zijn gekomen. Nadat de IDF op donderdagavond 17 juli een grondoffensief lanceerde in de Gazastrook is Hamas verder in het nauw gedreven.

  Eenheden van het Israëlische leger concentreerden zich aanvankelijk op het onschadelijk maken van terreurtunnels die Hamas heeft gebouwd om aanslagen in Israël te plegen. In totaal werden 14 van die tunnels opgeblazen en 36 tunnelingangen verwoest.

  Gedurende de laatste twee weken heeft Hamas een paar keer geprobeerd om via een van deze tunnels een aanslag te plegen op Israëlische burgers. Bijvoorbeeld afgelopen donderdag, toen een groep van 13 Hamas-terroristen Israël  binnendrong via een tunnel bij kibboets Sufa. De bedoeling was om een bloedbad aan te richten onder de inwoners van de kibboets. De terroristen werden echter ontdekt en neergeschoten voordat zij hun plannen konden uitvoeren. De mislukte aanslag droeg bij aan het Israëlische besluit om een grondoperatie te beginnen in Gaza.

  Afgelopen zaterdag was er een nieuwe poging om via een tunnel een grote aanslag te plegen. Ook deze poging werd verijdeld, al kwamen bij die actie wel twee Israëlische militairen om het leven.

  Op zondagmorgen maakte het Israëlische leger bekend dat het zijn operaties in Gaza zal uitbreiden. Te verwachten valt dat nu ook de commandocentra van Hamas een doelwit van de grondoperatie zullen worden. Hamas heeft bijvoorbeeld opnieuw een centraal commandocentrum gevestigd onder het ziekenhuis van Sufa. Alleen grondtroepen kunnen een dergelijk aanval uitvoeren.

  Inmiddels zijn 18 Israëlische soldaten omgekomen bij de grondoperatie in Gaza. Dertien soldaten sneuvelden in de nacht van zaterdag op zondag tijdens hevige gevechten met Hamas in de wijk Shejayah in Noord-Gaza. Meer dan vijftig andere soldaten raakten gewond en worden in Israëlische ziekenhuizen verpleegd.

  Aan Palestijnse kant zijn tot nu toe 320 doden gevallen. Er is onduidelijkheid over het aantal burgerslachtoffers. Hamas en de VN beweren dat de meerderheid van de omgekomen Palestijnen burgers zijn. Recente Israëlische analyses wijzen echter uit dat de meerderheid jonge mannen betreft die deelnamen aan de strijd.

  Vast staat dat Hamas kinderen gebruikt als menselijke schilden. Twee Israëlische TV-kanalen lieten op zaterdagavond een woordvoerder van Hamas zien die aankondigde dat kinderen met handgranaten aanslagen zullen gaan plegen op Israëlische doelen. De woordvoerder beweerde dat Hamas een kwart miljoen handgranaten heeft. Jerusalem Post reporter Ya’akov Lappin rapporteerde dat hij videobeelden had gezien van ambulances vol met kinderen die door Hamas werden gebruikt om terroristen te verplaatsen.

  Hamas dwong Palestijnen in de wijk Shejayah en elders in Gaza om in hun wijken te blijven nadat ze uitgebreid gewaarschuwd waren door de IDF om hun huizen te verlaten. Shejayah werd door Hamas gebruikt als een militaire basis. Hiervandaan werden naar verhouding de meeste raketten op Israel gelanceerd en ook bouwde Hamas 10 terreurtunnels die vanuit Shejayah onder de grens naar Israël liepen.

  Bij de hevige gevechten afgelopen nacht in Sejayah kwamen niet alleen 13 Israëlische militairen om maar ook 60 Palestijnen. Een meerderheid van hen was direct betrokken bij de gevechten tegen de IDF. Niettemin publiceerde Hamas een video waaruit zou moeten blijken dat de IDF een bloedbad had aangericht in Sejayah dat te vergelijken viel met de moord op Palestijnen in Sabra en Shatilla door Libanese Falangisten tijdens de eerste Libanonoorlog.

  Klik hier voor die video.

  In elke oorlog die terreurorganisaties sinds 2000 tegen Israël hebben gevoerd wordt Israël beschuldigd van het aanrichten van een bloedbad in een poging om de publieke opinie te beïnvloeden. In alle gevallen bleek achteraf dat anderen verantwoordelijk waren voor het bloedbad of dat er geen bloedbad had plaatsgevonden (Jenin 2002).

  Hamas probeert op deze wijze meer steun te krijgen in de Arabische wereld en onder het Palestijnse publiek. De organisatie publiceerde ook een propagandavideo waarin werd aangekondigd dat alle Zionisten uitgeroeid moesten worden zoals men kakkerlakken uitroeit.

  Tot nu toe is gebleken dat Hamas zich verkeken heeft op de reactie van de Arabische landen maar ook op die van de Palestijnen in de West Bank. In Egypte en andere Arabische landen hebben de acties van Hamas weinig sympathie opgeroepen. Egyptische commentatoren en politici hebben zich tegen Hamas gekeerd en steunen de Israëlische militaire actie tegen de terreurbeweging.

  Tot nu toe heeft Hamas slechts de steun van Qatar, Iran en Turkije. Iran is de drijvende kracht achter het raketoffensief van Hamas en is verantwoordelijk voor de levering van de meeste raketten en andere wapens die Hamas gebruikt. Premier Erdogan van Turkije heeft de laatste dagen voortdurend zware kritiek geuit op Israël en vergeleek Israël zelfs met het Hitler-regime in nazi-Duitsland. Ook maakte hij zich schuldig aan openlijk antisemitisme door de Joodse gemeenschap in Turkije aan te vallen en verontschuldigingen te eisen van Joodse leiders in Turkije.

  Ook in Europa worden de reacties tegen Israël steeds venijniger en er zijn opnieuw ernstige antisemitische incidenten gemeld. Een daarvan vond plaats in Nederland waar het huis van rabbijn Binjamin Jacobs in Amersfoort werd bekogeld met stenen. In Parijs werden verschillende aanvallen gepleegd op Joodse doelen uiteindelijk leidde dit tot een verbod op pro-Palestijnse betogingen, maar het verbod werd genegeerd.

  Ondertussen gaan de raketaanvallen op Israëlische steden en dorpen onverminderd door. In totaal zijn tot nu toe 1800 raketten op Israël afgeschoten sinds het begin van de oorlog, 370 raketten werden onderschept door het antiraketsysteem Iron Dome.

  Het succes van het Iron Dome-systeem komt ook tot uiting in het aantal Israëlische slachtoffers van de raketten terreur. Tot nu vonden twee burgers de dood en raakten 41 anderen gewond.

  Over de auteur