Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Putin bedankt rabbijnen voor strijd tegen herleving nazisme - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Putin bedankt rabbijnen voor strijd tegen herleving nazisme

  14 juli 2014

  De Russische president Putin bedankte leidinggevende rabbijnen uit Israël en Europa voor wat hij aanduidde als ‘hun hulp in het gevecht van Rusland tegen de opleving van het nazisme’.

  Putin deed de uitspraak woensdag 9 juli tijdens een bijeenkomst in de Russische hoofdstad met meer dan een dozijn vooraanstaande rabbijnen, waaronder Berel Lazar, een opperrabbijn uit Rusland, Yitzchak Yosef en Israel Meir Lau, de opperrabbijnen van Israël.

  “Bijzonder zorgelijk is de herleving van nazistische ideeën,” vertelde Putin aan de delegatie rabbijnen, waarvan ook Binyomin Jacobs, de opperrabbijn van Nederland, en David Moshe Lieberman uit Antwerpen, deel uitmaakten. “Ik wil de Joodse gemeenschap bedanken en de niet regeringsgebonden organisaties die zich moedig inzetten; we zien in onze wereld van vandaag hoe er vastberaden strijd wordt geleverd tegen alle manifestaties van de nazi-ideologie en elke poging die te doen herleven.”

  Een officieel Kremlinafschrift van Putins toespraak tijdens de bijeenkomst noemde niet specifiek waar hij zag dat nazisme nieuw leven wordt ingeblazen. In het verleden heeft Putin de leiders van de revolutie die het regiem van de Oekraïense president Victor Yanukovych omverwierpen, ‘nazi’s’ en ‘neo-nazi’s’ genoemd. En haalde aan wat hij destijds hun antisemitisme noemde om Ruslands activiteiten in Oekraïne sinds maart te rechtvaardigen. De Krim werd toen door Rusland geannexeerd van zijn westelijke buur.

  Veel Oekraïense Joodse leiders en de regering van het land hebben zijn beweringen van tafel geveegd: de opmerkingen over antisemitisme zijn gemaakt voor politieke doeleinden.

  Putin sprak zich ook uit over Holocaustontkenners. Hij noemde hen niet alleen “dom, maar ook schaamteloos”.

  De bijeenkomst vond plaats vooraf aan een jaarlijkse Holocaustherdenkingsplechtigheid die donderdag 10 juli zou plaatsvinden in de stad Sebastopol op de Krim. De ceremonie die georganiseerd is door de plaatselijke Joodse gemeenschap, herdenkt de meer dan 4000 Joden die door Duitse troepen in juli 1942 ter dood gebracht werden. Sinds 1992 wordt deze ceremonie gehouden. Dit jaar zal het de eerste herdenking zijn sinds de annexatie.

  Rabbijn Boruch Gorin, een belangrijke naaste medewerker van Lazar en leidinggevende van het Joodse Museum en Tolerantie Centrum in Moskou, voegde eraan toe: “Het kan niet ontkend worden dat president Putin en het Kremlin willen aangeven dat antisemitisme niet geaccepteerd wordt en dat alles met de Joden daar, in orde is. En wij vechten dat niet aan. Wij doen ons werk.”

  “Of het gebruikt wordt voor diplomatie of politiek – hangt af van wie je ernaar vraagt. Wij zijn er niet noodzakelijkerwijs tegen. Wij vinden dat Joden in de Krim zich op hun gemak moeten voelen en veilig en stabiel. En dat ze er de voorkeur aan geven zich niet met politiek te bemoeien.”

  Dit artikel verscheen vorige week op de Jewish Telegraphic Agency. | vertaling: Evelien van Dis