Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Afbrokkelende steun van het Westen - Christenen voor Israël
 • VN Secretaris-Generaal Ban Ki Moon en Rami Hamdallah, premier van de Palestijnse Autoriteit zwaaien tijdens een welkomstceremonie in Ramallah. | Foto: Flash90 - United Nations Secretary General Ban Ki-Moon (L) and Palestinian Prime Minister Rami Hamdallah waving during a welcome ceremony in the west bank city of Ramallah on July 22, 2014. Photo by Issam Rimawi/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Afbrokkelende steun van het Westen

  Yochanan Visser - 23 oktober 2014

  De lange hete zomer in Israël lijkt eindelijk voorbij. Op zondag viel de eerste regen van betekenis in het land. De regen kwam vroeg dit jaar en het meteorologisch instituut voorspelt voor het eerst in jaren een natte winter.

  De regen zal voor het opbloeien van de natuur zorgen en binnenkort zullen de dorre gronden voor het eerst sinds april weer groen zijn. Dit alles sluit goed aan bij het thema vernieuwing dat de voorbije Hoge Feestdagen Rosj Hasjana, Jom Kippoer, Soekot en Simchat Thora kenmerkt.

  De politieke situatie in Israël schreeuwt ook om vernieuwing maar daarvan lijkt vooralsnog geen sprake. De hoop dat de oorlog met Hamas voor een vernieuwing in de internationale benadering van het conflict met de Palestijnen zou kunnen zorgen lijkt definitief vervlogen. De demilitarisatie van Hamas die aanvankelijk werd gekoppeld aan de rehabilitatie van Gaza is van de agenda verdwenen en ook in andere opzichten lijkt alles bij het oude te blijven. Men zou zelfs kunnen stellen dat de positie van Israël sinds de oorlog is verslechterd.

  Politiek in het nauw
  Neem bijvoorbeeld de houding van Europa en de VS tegenover Israël. De kloof in de posities ten opzichte van het conflict lijkt alleen maar te groeien. Terwijl in Israël steeds meer stemmen opgaan om afstand te nemen van de zogenaamde tweestatenoplossing vanwege de Palestijnse terreur en onverzoenlijkheid, lijken vooral Europese landen meer bereid om mee te werken aan het afdwingen van deze oplossing.

  De Zweedse regering en het Britse parlement hebben al aangegeven een Palestijnse staat te zullen gaan erkennen. Andere landen zoals Frankrijk lijken deze positie te willen overnemen. Mocht het zover komen dan betekent dat een overwinning voor de politiek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas die al jaren probeert om via unilaterale stappen en het mobiliseren van de wereldgemeenschap Israël te dwingen tot het ontruimen van de Westoever.

  Ondertussen zijn belangrijke Israëlische politici tot andere conclusies gekomen na de Derde Gazaoorlog. De Israëlische minister van defensie, Moshe Ya’alon, heeft bijvoorbeeld onlangs in een interview met Israel HaYom gezegd dat een vredesakkoord onmogelijk is in de huidige omstandigheden en dat Israël zich moet concentreren op management van het conflict met de Palestijnen. Ya’alon zei verder dat een Palestijnse staat niet langer mogelijk is en dat de huidige autonomie voor de Palestijnen het maximale haalbare is. Een confrontatie tussen Israël en de VS en EU over dit onderwerp lijkt met de dag dichterbij te komen.

  Onvoorwaardelijke steun aan Gaza
  Een ander voorbeeld van de verslechtering van de positie van Israël was de conferentie van donorlanden voor het herstel van Gaza in Cairo begin oktober. Israël werd niet eens geinviteerd voor die conferentie en stond dus buitenspel toen besloten werd om zonder strikte voorwaarden 5,4 miljard dollar beschikbaar te stellen voor de wederopbouw van Gaza.

  De demilitarisatie van Hamas en de ontbinding van de Palestijnse regering van nationale eenheid, waarin Hamas ook vertegenwoordigd is, had logisch gesproken een eis moeten zijn voor het Westen voor het verlenen van verdere financiele hulp aan de Palestijnen. Het gebeurde echter niet en dus valt te verwachten dat die hulp opnieuw zal misbruikt worden voor militaire doeleinden en het rehabiliteren van Hamas in Gaza. De VS zegde 212 miljoen dollar toe en verschillende EU landen beloofden 450 miljoen euro op tafel te leggen.

  De gretigheid waarmee opnieuw grote sommen geld op tafel werden gelegd voor de Palestijnen nadat men agressie pleegde tegen Israël, valt des te meer op wanneer men dit vergelijkt met andere problemen die momenteel spelen. De VN is er bijvoorbeeld tot nu toe niet in geslaagd om een miljard dollar in te zamelen voor de bestrijding van de ebola-epidemie. Tot nu toe is er slechts 250 miljoen dollar binnen. Een donor conferentie in Washington die 400 miljoen dollar had moeten opleveren voor het bestrijden van een cholera epidemie op Haiti, en die al meer dan 8000 mensen heeft gedood, leverde niet meer dan 52,5 miljoen op.

  De Westerse steun voor Gaza betekent in feite dat men meewerkt aan het versterken van de positie van Hamas die door de oorlog wel degelijk was verslechterd. Hamas staat verder op de lijst van terroristische organisaties in Washington en Brussel. Financiële hulp aan de PA waarin Hamas vertegenwoordigd is, lijkt dus illegaal.

  Onevenredige focus op Israël
  Tot slot is er nog een andere kwestie die laat zien hoe de internationale positie van Israël aan het afbrokkelen is. Het gaat hier niet om de Europese bereidheid om mee te werken aan boycot acties tegen producten afkomstig uit de Westoever of om de Amerikaanse druk om juist op dit moment aan te sturen op hernieuwde vredesbesprekingen waarvan men weet dat die gedoemd zijn te mislukken.

  Ook de regen van veroordelingen over nieuwbouwplannen in Jeruzalem was te verwachten. Dit zijn in feite triviale kwesties wanneer men ze afzet tegen de ontwikkelingen rond een eventueel akkoord over het Iraanse nucleaire programma. Zowel de VS en Iran maken melding van vooruitgang in de besprekingen over het nucleaire programma.

  De Iraanse Midden-Oosten expert dr. Nourisadeh, die ik onlangs interviewde over een geheimzinnige explosie in het militaire complex in Parchin Iran, voorspelde dat Iran en de zogenaamde P5+1 landen inderdaad een akkoord zullen sluiten over het nucleaire programma van de Islamitische Republiek.

  Dat akkoord zou de Iraanse capiciteit om uranium te verrijken tot het niveau dat nodig is om een nucleaire bom te vervaardigen voor een aanzienlijk deel intact laten. In andere woorden Iran zal hoogstens meer tijd nodig hebben om uit te breken naar een nucleair wapen. Een dergelijk akkoord is voor Israël onaanvaardbaar en dat heeft de regering in Jeruzalem op allerlei manieren duidelijk gemaakt. In het huidige klimaat lijkt niemand zich echter meer druk te maken om zaken die het bestaan van Israël kunnen ondermijnen of het land zelfs regelrecht bedreigen.

  Israël ziet zich dus geconfronteerd met afbrokkelende steun van het Westen. Dat gebeurt op een moment dat het land te maken heeft met toenemende dreiging van Islamistische terreurbewegingen; een Islamistisch regime dat in no-time een kernwapen zou kunnen produceren, en nieuwe Palestijnse pogingen om het conflict te internationaliseren.

  Foto: VN Secretaris-Generaal Ban Ki Moon en Rami Hamdallah, premier van de Palestijnse Autoriteit zwaaien tijdens een welkomstceremonie in Ramallah. | Foto: Flash90

  Over de auteur