Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Hebreeuwse letters in de Goudse Glazen - Christenen voor Israël
 • Foto's: FGG
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hebreeuwse letters in de Goudse Glazen

  14 oktober 2014

  De actie van Christus om de tempel in Jeruzalem te zuiveren van geldwisselaars en slachtvee, heeft de glazenier Dirck Crabeth verbeeld in glas 22 van de Sint Janskerk te Gouda. Als we inzoomen op de voeten van de eerste twee pilaren helemaal links en rechts, ontdekken we Hebreeuwse letters.

  Israëli’s hebben met verrekijkers geprobeerd dit te lezen, maar dat klonk hun zelf vreemd in de oren toen ze uitspraken: “datgravcht tsagcharja” en “tgravcht chananja”. Het blijkt dat Dirck oud-Nederlandse woorden heeft omgezet in Hebreeuwse lettertekens. Hij bedoelde: ‘dat graf van Zacharia en ‘t graf van Hananja’.

  Dirck wilde waarschijnlijk verwijzen naar de uitspraken van Jezus gericht aan de Farizeeën en wetgeleerden, die praalgraven bouwden voor de profeten die hun vaderen eerst hadden vermoord. In Lucas 11:51 en Mattheüs 23:35 staat ook de naam Zacharia. En zijn tombe is vandaag zelfs nog in Jeruzalem te bezichtigen! Het was een profetische uitspraak van Christus, want ook Hij zou gedood en later geëerd worden, ja in de Sint Jan en in de kolossale kathedralen dezer wereld.

  De plaatsing van dit glas was in 1567, een jaar na de beeldenstorm, op zich ook een politieke kwestie. Alva was in aantocht en Oranje’s beeltenis als schenker onderin zou nooit geplaatst kunnen worden vanwege zijn politieke toestand. De Vader des Vaderlands was gevlucht naar Dillenburg en heeft het glas ook nooit kunnen betalen, omdat zijn bezittingen in de Nederlanden verbeurd verklaard waren.

  Heeft Willem ‘de Zwijger’ hiermee een political cartoon geplaatst toen hij de Nederlanden wilde reinigen van de Spanjaarden? Hij zwijgt zelf als het graf sinds de moord in Delft. De Nieuwe Kerk aldaar trekt vanwege Zijn tombe twee keer zoveel bezoekers als de Sint Jan te Gouda …

  Dit weblog werd geschreven door Maurits Tompot die als koster is verbonden aan de Sint Jan in Gouda. Naast zijn interesse in kunsthistorie, heeft hij een warm kloppend hart voor het Joodse volk. Maandelijks schrijft hij voor de ‘Krant van Gouda’ een column in de rubriek ‘Kosterlijke Ontdekkingen’. Binnenkort verschijnt een bundel met 70 van deze columns.