Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Status quo Tempelberg onder druk - Christenen voor Israël
 • Palestijnen demonstreren na de sluiting van de Tempelberg door de Israëlische autoriteiten. | Foto: Flash90 - Palestinian men take part in a protest after authorities restricted access to the compound known to Muslims as Noble Sanctuary and to Jews as Temple Mount outside Jerusalem's Old City on October 15, 2014. Photo by Yonatan Sindel/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Video

  Status quo Tempelberg onder druk

  Yochanan Visser - 4 november 2014

  Israёl sloot vorige week donderdag voor het eerst de Tempelberg in Jeruzalem voor alle gelovigen, dus ook voor moslims. De sluiting kwam na hevige rellen en een poging tot moord op rabbijn Yehoeda Glick door een Palestijnse terrorist van Islamic Jihad. Glick is een voorstander van het toelaten van Joodse gebedsdiensten op de Tempelberg. Zijn situatie is nog altijd kritiek.

  De sluiting van de berg voor moslims werd door de Palestijnse Autoriteit onmiddellijk bestempeld als een oorlogsverklaring.

  Het geweld op de tempelberg is niet nieuw. De Al Aqsamoskee wordt bijna altijd gebruikt om de Palestijnse moslims op te hitsen tegen de Joden en Israёl. Bijvoorbeeld de massamoord op de Joodse gemeenschap in Hebron in 1929 werd uitgevoerd na de verspreiding van propaganda over de Al Aqsamoskee en werd voorafgegaan door massaal geweld op de Tempelberg.

  De Tweede Intifada begon ook met het verspreiden van de leugen dat de Al Aqsamoskee in gevaar was. Dit gebeurde voor en nadat toenmalig oppositieleider Ariel Sharon een bezoek bracht aan de Tempelberg. Dit bezoek was door Israёl gecoördineerd met Jibril Rajoub van de Palestijnse Autoriteit. Echter de avond na Sharon’s bezoek begon de Palestijnse televisie valse propaganda te verspreiden over de moskee en werd de Palestijnse bevolking opgeroepen tot het plegen van verzet.

  Het huidige geweld kwam na ophitsing door PA-president Abbas en Hamas leider Khaled Mashaal. Abbas zei bijvoorbeeld vorige maand dat Palestijnen de Al Aqsamoskee moeten verdedigen met alle middelen die tot hun beschikking staan. Hij noemde de Joodse bezoekers van het Tempelplein ‘kolonisten’ en zei dat de Palestijnen moesten voorkomen dat Joden het heiligdom zouden ontwijden.

  Abbas gebruikte het woord ‘Ribat’ om de actie te omschrijven die Palestijnen moesten ondernemen. Ribat is een heilige oorlog voor Allah. De toespraak (zie de video hieronder) van Abbas werd 19 keer uitgezonden in drie dagen tijd. Kort daarna begon de situatie in Jeruzalem uit de hand te lopen.

  Hamas en Islamic Jihad hebben al geruime tijd permanent leden op de Tempelberg die Joodse bezoekers fysiek aanvallen en stenen en molotovcocktails opslaan in de al Aqsamoskee. Onderstaande video bevat unieke beelden die laten zien dat Palestijnen de Al Aqsamoskee gebruiken voor het plegen van aanvallen op de politie.

  De Israёlische politie heeft haar handen vol aan de onrust in Jeruzalem en leek aanvankelijk geen antwoord te hebben op het massale geweld. Nadat een agent van de grenspolitie anoniem op de Israёlische televisie te zien was en hevige kritiek uitte op de wijze waarop de politie gedwongen werd te opereren in Jeruzalem veranderde er iets.

  De poging tot moord op Glick was de druppel die de emmer bij de Israёlische regering deed overlopen. De sluiting van de Tempelberg was een poging om de zaken weer onder controle te krijgen maar veroorzaakte in feite verhoogde spanningen. De sluiting leidde direct tot verhitte retoriek in de Arabische wereld, onder andere van de Jordaanse koning Abdullah.

  Premier Netanyahu besloot daarop om de berg op vrijdag weer beperkt te openen voor moslims. Nadat het op Sjabbat opnieuw tot gewelddadige confrontaties kwam, groeide het besef dat de situatie onhoudbaar begon te worden en zou kunnen uitmonden in een derde intifada.

  Op zondag kwamen zowel premier Netanyahu als PA-leider Abbas met verklaringen die beoogden om de situatie onder controle te krijgen. Netanyahu verklaarde dat hij niet zou toestaan om veranderingen aan te brengen in de status quo op de Tempelberg. Met andere woorden hij was niet van plan om toe te geven aan de druk van leden in de regering om Joden toe te staan te bidden op de Tempelberg.

  De premier zei dat het gemakkelijk is om een religieus vuur aan te steken op de berg maar dat het doven van zo’n vuur een stuk moeilijker is. De verklaring van de Israëlische premier kwam na mediarapporten dat hij in het geheim een ontmoeting had gehad met koning Abdullah van Jordanië.

  Abbas zei op zondag dat hij hoopte dat de rust zou terugkeren en dat de status quo rond de Al Aqsamoskee zou worden gehandhaafd. Dezelfde dag verstuurde Abbas echter een condoleancebrief naar de familie van Mutaz Hijazi de terrorist die Glick neerschoot en later werd gedood in een vuurgevecht met de Israëlische politie die hem wilde arresteren.

  In die brief prees hij Hijazi en noemde hem een martelaar. Ook schreef hij dat het doden van Hijazi een ‘nieuwe misdaad was van het bezettingsleger dat al misdaden pleegt tegen de Palestijnen sinds de Naqba in 1948’. Netanyahu veroordeelde de brief van Abbas en zei dat het opnieuw pure ophitsing was.

  In Israёl gaan er intussen steeds meer stemmen op die pleiten voor gelijke rechten voor alle gelovigen op de Tempelberg. Joden moeten het recht krijgen om op hun meest heilige plaats te bidden zei bijvoorbeeld onderminister Tzipi Hotolevy tijdens haar bezoek aan de Tempelberg.

  Of dat zal gebeuren is maar zeer de vraag, In het huidige klimaat zal een dergelijke stap onmiddellijk worden beantwoord met de ‘Ribat’ waar Abbas vorige maand toe opriep.

  Over de auteur