Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
ISIS of Iran? - Christenen voor Israël
 • ISIS-strijders op een op het Iraakse leger buitgemaakte, Amerikaanse Humvee legerjeep.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ISIS of Iran?

  Yochanan Visser - 24 december 2014

  De meest dramatische gebeurtenis in 2014 was zonder twijfel de opkomst van de Islamitische Staat (ISIS). De schokkende orgie van geweld die ISIS ontketende in Irak en Syrië deed menigeen denken aan de wijze waarop de SS in de Tweede Wereldoorlog tekeer ging in Europa. Nu de strijd tegen ISIS eindelijk zijn vruchten lijkt af te werpen, halen velen opgelucht adem. Maar de tegenstanders van ISIS blijken veelal gecoördineerde proxy-legers van Iran. Voor Israël vormen beiden doodsvijanden.

  De gruweldaden van de islamisten gaan tot op de dag van vandaag door. Deze week werd bekend dat een ISIS-commandant eigenhandig 150 vrouwen had vermoord die weigerden om te trouwen met leden van de terroristische beweging. Eerder meldde een Britse geestelijke in Bagdad dat ISIS vier christelijke kinderen had onthoofd die weigerden om zich te bekeren tot de islam. ISIS executeerde ook honderd strijders die wilden deserteren uit onvrede over de koers die de organisatie vaart in Syrië. Daar is ISIS de laatste tijd voornamelijk verwikkeld in gevechten met andere islamistische groeperingen en niet zo zeer met het leger van Assad.

  Een lid van Hezbollah die in Syrië tegen ISIS-eenheden had gevochten vertelde VICE News dat ISIS strijders amphetamine pillen slikken voorafgaand aan de gevechten. Het zou gaan om Captagon een drug die uitermate populair is in Arabische landen en die een staat van euforie veroorzaakt. Dit kan ook gedeeltelijk de ongelooflijke bruutheid van de ISIS-terroristen verklaren.

  ISIS-opmars stuit op weerstand
  De ‘blitzkrieg’ van ISIS lijkt nu voorbij. Deze week incasseerde de groep de eerste nederlaag van betekenis toen Koerdische Peshmergastrijders het beleg van de berg Sinjar braken. Op deze berg zaten nog altijd duizenden Yezidi’s in de val nadat ze waren gevlucht voor de moorddadige bendes van ISIS. De Koerden slaagden er met geallieerde luchtsteun in om een corridor vrij te maken nabij de berg waardoor circa 8000 Yezidi’s konden ontsnappen.

  In Irak heeft ISIS dus te maken met groeiende tegenstand door Koerden maar ook door Sjiietische milities. Ook waren deze week voor het eerst Amerikaanse adviseurs van het Iraakse leger direct betrokken bij de strijd met ISIS.

  De Amerikaanse president Obama heeft directe betrokkenheid van Amerikaanse troepen bij de gevechten met ISIS uitgesloten. Echter doordat de adviseurs in legerbasis Ein al-Assad in de Anbar provincie waren gestationeerd lag het voor de hand dat zij betrokken zouden worden bij de strijd tegen ISIS. In het gebied woeden hevige gevechten en probeert ISIS voortdurend Iraakse legerbases aan te vallen. Toen dat ook gebeurde bij Ein al-Assad hadden de Amerikanen geen andere keus dan deel te nemen aan de verdediging.

  De Amerikaanse legertop ter plaatse is uitermate ongelukkig met de strategie van Obama en heeft gewaarschuwd dat het op deze wijze wel drie jaar kan duren voordat ISIS op de knieën kan worden gedwongen.

  Successen Islamitische Staat
  Elders in Irak had ISIS meer succes en slaagde de organisatie erin om de loop van de rivier Al-Roz te verleggen waardoor een acute watercrisis is ontstaan in het Bildoz district in het oosten van Irak.

  Inmiddels is ook duidelijk dat ISIS leider Abu Bakr al-Baghdadi niet is gedood bij de Amerikaanse luchtaanval op een vergadering van de ISIS-top vorige maand. Al-Bagdadi gaf in dezelfde maand een toespraak die ook op tape werd vastgelegd. In die toespraak ging de ISIS-leider zich te buiten aan anti-Semitische retoriek aan het adres van Israël.

  Hij zei zonder Israël bij naam te noemen dat de Joden daar bang zijn voor de terugkeer van het islamitische kalifaat en dat zij moslimverraders (gematigde Arabische leiders die hij honden noemde) hebben gerecruteerd om tegen ISIS te vechten.

  Al-Baghdadi verklaarde in de zelfde toespraak dat de militaire campagne tegen ISIS gedoemd is te mislukken en dat de organisatie zich desnoods dood zal vechten tegen de ‘Kruisvaarders’ (met andere woorden: het Westen en Israë) en zal doorgaan totdat de ultieme overwinning is gerealiseerd.

  Dreiging voor Israël
  Israel ziet ISIS nu echter niet als een acuut gevaar. De aanwezigheid van ISIS en haar nieuwe bondgenoot Jabr al-Nusra het Syrische filiaal van al Qaida in het grensgebied met Syrië op de Golan Hoogvlakte wordt niet gezien als een direct gevaar.

  Voor Israel vormt Hezbollah de meest directe dreiging op dit moment. Dat verklaart ook waarom de IAF onlangs nieuwe luchtaanvallen uitvoerde op voor Hezbollah bestemde Iraanse wapentransporten in Syrië. Het ging daarbij om Fateh 110 geleide raketten die een bereik hebben van tweehonderd kilometer.

  Ook waarschuwt Israël tegen de toenemende Iraanse betrokkenheid bij de oorlog tegen ISIS in Irak. Nadat Iraanse interventie in 2012 voorkwam dat het Assad-regime in Syrië viel lijkt nu het zelfde te gebeuren in Irak waar door Iran getrainde en bewapende sjiitische milities langzaam maar zeker greep beginnen te krijgen op de situatie. De ironie van deze situatie is dat Iran in haar poging om ook Irak te veranderen in een satellietstaat geholpen wordt door de Westerse luchtaanvallen op ISIS.

  De rol van Iran
  Uitbreiding van de Iraanse invloedssfeer in het Midden-Oosten is een nachtmerrie voor de regering in Jeruzalem en voor de Arabische landen. De Iraanse leiders werken immers steeds openlijker aan hun doelen na de toenadering tussen Iran en het Westen. Die doelen zijn naast het verkrijgen van een kernwapen en uitbreiding van de Iraanse invloed in het Midden-Oosten, de vernietiging van Israël.

  Juist deze week publiceerde The Jerusalem Centre of Public Affairs een document waaruit blijkt dat Iran alles op alles zet om Israël te omcirkelen met een enorm rakettenarsenaal en om de Palestijnen in Gaza maar ook op de Westoever te voorzien van moderne wapens.

  Het Westen knijpt intussen een oog dicht omdat het de besprekingen over het nucleaire programma van Iran niet wil frustreren door deze zaak hoog op te spelen.

  Andere landen in het Midden-Oosten zien echter wel het teken aan de wand en hebben zo hun eigen maatregelen genomen om Iran te stoppen. Saoedi-Arabië is een van die landen. Energie-analyst Andrew Scott Cooper schreef voor Foreign Policy een artikel over hoe Saoedi-Arabië bewust de olieprijzen heeft laten crashen. Dit werd volgens Cooper uitsluitend gedaan om Iran via het ineenstorten van de economie te frustreren in haar pogingen om Irak en Jemen over te nemen en Assad in het zadel te houden.

  Over de auteur