Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Twee drogredenen - Christenen voor Israël
 • Joden en Palestijnen werken vreedzaam naast elkaar in de SodaStreamfabriek op industriegebied Mishor Adummim op de Westelijke Jordaanoever. - Foto: Nati Shohat/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Twee drogredenen

  Ruben Ridderhof - 4 december 2014

  De voorpagina van Trouw kopte gisteren “Steeds meer steun voor Europese steun voor Palestina”. In een lijvig voorpagina-artikel zet buitenlandredacteur Sander Becker uiteen waarom ook het Franse Parlement steun heeft voorgesteld voortijdig een Palestijnse staat te erkennen. Enkele zinsneden in het artikel kenmerken de toon van de doorsnee nieuwsmedia. Maar journalistiek gezien, valt hier nog wel een en ander aan op te merken.

  ‘s Middags kopt het Reformatorisch Dagblad boven het licht bewerkte Trouw-artikel van dezelfde auteur “Steun voor Palestina groeit in Europa”. België, dat binnenkort over dezelfde kwestie stemt, is er nog even bij gewurmd en ingekleurd op de zelfde infographic die ook bij het artikel op de voorpagina van Trouw staat.

  ‘Volop nederzettingen op Palestijns land’
  Een zin die in beide stukken voluit staat is: “Intussen bouwt Israël volop nederzettingen op Palestijns land.” Wat is er mis met deze bewering? Allereerst de plompverloren stelligheid waarmee een zeer precaire kwestie als deze zonder enige nuance wordt neergezet, in een bijzin in het artikel. Een aangenomen feit.

  Er worden helemaal niet ‘volop nederzettingen gebouwd’. Er worden mondjesmaat en onder grote internationale afkeuring hier en daar een aantal huizen bijgebouwd in bestaande nederzettingen. En ja, Israël is van plan veel huizen bij te bouwen in een al jaren braak liggend terrein in Jeruzalem dat net over de bestandslijn van 1949 ligt. Maar daar wordt allerminst nog ‘volop gebouwd’.

  En de kwestie ‘Palestijns land’ is ook buitengewoon ongenuanceerd. Want er is nooit Palestijns land geweest. Er is Ottomaans-Turks grondgebied geweest, dat is overgegaan naar een Brits Mandaatgebied waarover internationaal is besloten er een Joods nationaal tehuis te vestigen. Dat was inderdaad zeer omstreden en een groot deel van dat gebied is in 1946 aan de Arabieren gegeven in de vorm van (destijd Trans-)Jordanië.

  Toen de Britten hun mandaat teruggaven aan de Verenigde Naties en de Joden de staat Israël uitriepen, volgde er een ondubbelzinnige vernietigingsoorlog tegen de nieuwe staat waarbij Jordanië, Egypte en Syrië delen van het voormalige mandaatgebied bezetten. Deze gebieden heroverde Israël tijdens een even ondubbelzinnige poging om Israël van de kaart te vegen in 1967.

  De term ‘Palestijns land’ is dus een zeer beladen term die de waarheid geweld aandoet en op zijn minst een politiek positief statement kan worden genoemd voor het Palestijnse streven naar een eigen staat.

  ‘Vanwege gebrek aan perspectief grijpen naar geweld’
  Een andere zin, kort daarna luidt: “Vanwege het gebrek aan perspectief grijpen ze de laatste weken vaker naar geweld en daar lijden de Israëliërs dan weer onder.” Geen opmerkingen over het laatste deel van die stelling, maar deze zin herbergt natuurlijk een enorme drogreden.

  Het is namelijk helemaal niet zo dat de Palestijnen gebrek aan perspectief hebben. Sterker nog. De Palestijnse economie deed het tot voor kort erg goed. De zo verguisde ‘muur’, de veiligheidsbarrière rondom de Westoever maakte dat daarachter in relatieve rust kon worden gebouwd aan de Palestijnse samenleving. De stoffige stad Ramallah werd tot een hip uitgaanscentrum en er werd zelfs een nieuwe stad gebouwd.

  Als het niet voor de eigengerechtige drang naar boycot van Israëlische bedrijven op de Westoever was, zouden talloze Palestijnen een goed betaalde baan hebben in een Israëlisch bedrijf. Onlangs nog verloren honderden Palestijnen zo’n baan toen het bedrijf Sodastream zijn productiefaciliteit op de Westoever sloot om elders, op onomstreden gebied in Israël, een nieuwe faciliteit te openen.

  Wanneer de Palestijnen deze vooruitgang zouden omarmen en de haat tegen Israël zouden afzweren, zou op termijn de muur kunnen worden gesloopt. Er was sprake van een uitstekende samenwerking tussen Palestijnse en Israëlische veiligheidsdiensten om terreur te onderdrukken. Een koers die op termijn wel degelijk perspectief bood voor een eigen staat.

  Maar dieper dan dat is de vraag: rechtvaardigt uitzichtloosheid geweld? Is het een logisch gevolg? Er zijn op de wereld heel wat meer bevolkingsgroepen die er qua perspectief heel wat belabberder voor staan dan de Palestijnen. Zien we bij hen hetzelfde geweld?

  Wat zelden in de media wordt genoemd is de hoge mate waarin de Palestijnen in hun eigen media worden opgefokt tot geweld tegen Israël. Media die worden gerund door de Palestijnse Autoriteit zelf. Het is niet het gevolg van gebrek aan perspectief. Het is de moedwillige politieke keuze om de bevolking te voeden met haat om tot het uiteindelijke doel te komen.

  Het uiteindelijke doel
  En wat is dat doel? Als heel de wereld Palestina erkent en Israël op de knieën wordt gedwongen. Als Israël zich uit de Westoever moet terugtrekken en de Palestijnse Autoriteit soevereiniteit krijgt over het nieuw gevormde ‘Palestina’. Hebben de Palestijnen dan hun doel bereikt? Biedt hen dat voldoende perspectief om het geweld neer te leggen en Israël te erkennen?

  Wishful thinkers in het westen geloven het graag. En die wensdenkers maken momenteel het grootste deel van het democratische systeem uit. Maar of hun wensen werkelijkheid zullen worden? Afgelopen week nog zei PA-voorzitter Abbas voor de Arabische Liga Israël nooit te zullen erkennen als een Joodse staat. Dat is dus inclusief de situatie dat er een Palestijnse staat zou zijn.

  Het uiteindelijke doel van de huidige Palestijnse leiders is geen perspectief voor de Palestijnen of een eigen staat. Dit alles lijkt alleen maar een middel om het einddoel te bereiken: het uitroeien van de Joodse staat Israël.

  Over de auteur