Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Challes bakken als statement - Christenen voor Israël
 • Foto: CC Flickr
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Challes bakken als statement

  14 januari 2015

  Het satirisch magazine Charlie Hebdo heeft een gebruikelijke oplage van zestigduizend exemplaren. Deze week worden er echter drie miljoen(!) exemplaren gedrukt en naar verwachting zal deze oplage ook uitverkocht worden. De kopers zijn duidelijk geen trouwe lezers van dit weekblad, maar met de aankoop willen ze een statement maken dat vrijheid van meningsuiting een belangrijke waarde is! Dat wij niet mogen wijken voor terrorisme en moeten vechten voor wat ons dierbaar is.

  Vele pleinen, in vele steden, werden de laatste dagen gevuld met protesterende mensen die de leus ‘Je suis Charlie’ (‘Ik ben Charlie’) omhoog hielden uit solidariteit. De hashtag #JeSuisCharlie is op twitter inmiddels meer dan 5 miljoen keer gedeeld.

  Afgelopen vrijdag werden vier Joden vermoord in de koosjere supermarkt Hyper Cacher alleen omdat ze Joods waren. Het enige wat ze deden was het kopen van koosjere levensmiddelen in de laatste uurtjes voor Sjabbat …

  “Het recht om je geloofsvoorschriften in vrijheid te mogen beleven, moet niet minder vanzelfsprekend zijn dan de vrijheid van meningsuiting.”

  De Joodse gemeenschap in Frankrijk – en daarin gevolgd door Joden in Nederland – heeft, geïnspireerd door de extra grote oplage van Charlie Hebdo, ook besloten om voor komende Sjabbat een ‘extra oplage uit te brengen’. Een extra oplage challes.

  Challes is het traditionele, gevlochten brood dat wordt gegeten tijdens de maaltijd aan het begin van de Sjabbat op vrijdagavond. De Joodse gemeenschap in Frankrijk moedigt alle Joden aan om voor komende Sjabbat extra challesbroden uit te delen als iets concreets Joods ter nagedachtenis aan diegenen die om hun Joods-zijn werden vermoord.

  De Nederlandse Joodse gemeenschap heeft dit initiatief omarmd en moedigt Joden in Nederland, of ze nou religieus zijn of niet, aan om challes te bakken en tijdens de Sjabbatsmaaltijd komende vrijdagavond de slachtoffers in Parijs te gedenken.

  Daarnaast is de actie een signaal om aan te geven dat de vrijheid om openlijk Joods te kunnen zijn een opperste waarde is, zelfs in Europa. Het recht om je geloofsvoorschriften in vrijheid te mogen beleven, moet niet minder vanzelfsprekend zijn dan de vrijheid van meningsuiting.