Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Het groeiende antisemitisme in Europa - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Video

  Documentaire over groeiend antisemitisme in Europa

  5 januari 2015

  “Tien jaar geleden verhuisde ik van New York naar Nederland. Wat me het meeste verraste was dat ik in Europa een nieuw soort antisemitisme aantrof. Ik wist dat het oude antisemitisme nooit was weggeweest, maar deze nieuwe vorm kwam vooral van de kinderen van moslimgastarbeiders in Europa. Het verraste me vooral, omdat ik ben geboren en opgegroeid in Marokko en daar nooit enige daad van antisemitisme heb ervaren. Dus toen ik hoorde hoe de kinderen van Marokkaanse gastarbeiders, die waren geboren en opgegroeid in Europa, hatelijk spraken over Joden – niet Israël, maar Joden –, verraste me dat. Dat heb ik nooit in Marokko gehoord. “

  Filmmaker Maurice Chayut.

  Filmmaker Maurice Chayut.

  Dit zijn de openingswoorden van de Joodse filmmaker Maurice Chayut in een introductiefilm voor zijn project Evil is Back (‘Het Kwaad is terug’). Maurice kwam tien jaar geleden in Nederland wonen. Het groeiende antisemitisme in Europa baart hem grote zorgen, maar blijft grotendeels onbenoemd. Daarom besloot hij als filmmaker te kijken of hij een indringende documentaire zou kunnen maken over dit probleem.

  De Engelstalige introductiefilm is veelbelovend en laat zien dat Chayut goed thuis is in het onderwerp en dat het project al vele uren van zijn tijd heeft gekost. Interviews met betrokken personen geven een goede indruk van hoe de uiteindelijke documentaire eruit moet komen te zien. Ook uit de beschrijving van de film op zijn website blijkt dat Chayut zijn huiswerk heeft gedaan. De bloemlezing uit recente antisemitische incidenten in Europa is huiveringwekkend.

  45.000 euro
  Maar een documentaire maak je niet zomaar. Daarvoor is geld nodig en meestal vindt een filmmaker dit geld door bij gevestigde televisiestations zijn idee te verkopen. Voor de productie van zijn documentaire over het groeiende antisemitisme in Europa is 45.000 euro nodig, in de mediawereld geen torenhoog bedrag. Helaas vond Maurice geen televisiestations of omroepen bereid om zijn idee te ondersteunen.

  Zwijgen de media het antisemitisme dood? Of durven ze het onderwerp niet aan, uit angst voor een mogelijke reactie van radicaal-antisemitische groepen? Wat het antwoord ook moge zijn, het leek erop dat de dringende wens van Chayut om dit kwaad aan de kaak te stellen onvervuld moest blijven.

  Crowdfunding
  Gelukkig biedt de tegenwoordige tijd het fenomeen crowdfunding. Elk project kan worden gefinancierd door enthousiaste particulieren, mits ze hiervan op de hoogte zijn. Daarom benaderde Chayut onlangs de redactie van Christenen voor Israël met de vraag of wij zijn initiatief onder de aandacht zouden willen brengen.

  Chayut is op Kickstarter.com een crowdfundingproject gestart in de hoop voldoende fondsen te werven om zijn documentaire het licht te doen zien. Met het gestelde doel van 45.000 euro kan Chayut de kosten dekken voor het filmen, de huur van een productieteam en filmapparatuur, een editor en de benodigde ruimte en apparatuur en de rechten voor archiefmateriaal en muziek.

  Het crowdfundingproject loopt af op 24 januari 2014. Voor die tijd hoopt Chayut de benodigde middelen bijeen te zamelen.

  Evil is Back – Kickstarter.com