Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Israël en de wereld aan het begin van 2015 - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël en de wereld aan het begin van 2015

  Yochanan Visser - 5 januari 2015

  Het jaar 2014 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar waarin nieuwe vormen fascisme de wereld opnieuw in haar greep kregen. In Europa ontpopte de Russische president Putin zich als de nieuwe regionale bullebak die bijna eigenhandig Europa terug deed keren naar de tijd van de koude oorlog.

  Elders in Europa groeide de aanhang van de nieuwe fascistische en nationale bewegingen. Dit ziet men ook aan de toename van het aantal ernstige antisemitische incidenten op het oude continent. Het Simon Wiesenthal Centrum publiceerde aan het einde van het jaar een top tien van ernstige antisemitische incidenten. Europa was sterk vertegenwoordigd in deze lijst met zes incidenten.

  In Azië kregen de Islamo-fascisten van de Taliban opnieuw Afghanistan in hun greep en slaagden erin om Pakistan verder te destabiliseren via megaterreur waarbij zelfs kinderen massaal werden vermoord. Noord-Korea slaagde erin om via een computerinbraak bij filmproducent Sony het Westen opnieuw te terroriseren en bedreigde de VS opnieuw met oorlog.

  In het Midden-Oosten lijkt de opkomst van het Islamo-fascisme niet meer te stuiten. De opkomst van de Islamitische Staat krijgt de meeste aandacht en terecht zo bleek ook weer aan het einde van 2014. IS publiceerde een video waarin de hersenspoeling en brute training van nieuwe rekruten is te zien.

  Kinderen die door IS waren gerecruteerd vertelden Amerikaanse journalisten van de Washington Post dat zij werden getraind om onthoofdingen uit te voeren.

  Elders in het Midden-Oosten is de situatie al niet veel beter. In Saoedi Arabië werden meer gevallen van onthoofdingen gerapporteerd dan die IS heeft uitgevoerd. Het leger van Assad heeft inmiddels meer dan 220.000 mensen gedood in de uitzichtloze burgeroorlog en ook in Egypte werden honderden mensen gedood in het geweld tussen het leger en Islamistische groepen zoals de Al Qaida-afsplitsing Ansar Bayt al-Maqdis.

  Iran gaat onverminderd voort met het verspreiden van de Islamitische revolutie en steunt openlijk allerlei Islamistische terreurbewegingen en sjiitische milities die het Midden-Oosten steeds verder destabiliseren. Tegelijkertijd heeft het regime in Teheran opnieuw meer tijd gewonnen om verder te werken aan de ontwikkeling van een kernwapen.

  Gevolgen voor Israël
  Israël ondervindt in toenemende mate de gevolgen van die destabilisatie. De Palestijnen zijn bijvoorbeeld verder geradicaliseerd en dat beperkt zich niet tot Hamas, dat deze week een nieuwe film publiceerde waaruit blijkt dat de organisatie gestaag doorwerkt aan de vernietiging van Israël.

  De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zich tot de nieuwe ‘ bullebak in de regio ontpopt. Zijn methodes waren altijd al meer geraffineerd dan zijn voorganger en bleken daardoor voor Israël gevaarlijker. Het laatste jaar heeft hij echter regelmatig zijn masker laten vallen en in woord en daad duidelijk gemaakt waar hij werkelijk staat.

  De acties van de Palestijnse president hebben al hun effect gehad in de EU waar steeds meer landen meegaan in de eenzijdige werkwijze van de PA-president. De pogingen om de VN Veiligheidsraad zo ver te krijgen om zonder vredesakkoord met Israël een Palestijnse staat erkend te krijgen hebben niet tot doel om een staat op de Westoever en in Gaza op te richten. Het werkelijke doel is om de positie van Israël in de internationale arena verder uit te hollen en om een nieuwe stap te zetten op weg naar het uiteindelijke doel.

  Degenen die nog altijd twijfelen aan wat dat doel is hoeven slechts te luisteren naar de uitspraken van Salah Zawawi, de Palestijnse Ambassadeur in Teheran. Deze zei vorige week over de toekomst van Israël: “Het Zionistische regime is een agressief kankergezwel dat vroeg of laat verwijderd moet worden”.

  Dat komt u waarschijnlijk bekend voor. Het is namelijk dezelfde taal die de Iraanse leiders bezigen en het lijkt als twee druppels water op wat Hassan Nasrallah de leider van Hezbollah bij herhaling heeft gezegd. Ook de leiding van Hamas bezigt dezelfde taal. Het gaat hier echter om een vertegenwoordiger van de organisatie die officieel blijft zeggen dat men vrede wil en voor een tweestatenoplossing is.

  Kritiek op de VN
  De Israëlische premier Netanyahu uitte deze week aan het begin van het kabinetsberaad scherpe kritiek op de VN en toonde zich pessimistisch over de kans dat de VN tijdig wakker zal worden en in zal zien dat acceptatie van de voorstellen van de PA gevaarlijk is.

  Aan het begin van een nieuw jaar is het de gewoonte om optimistisch te zijn over de toekomst en om vol goede voornemens het nieuwe jaar te beginnen.

  Voor Israël belooft 2015 echter te beginnen met alweer een nieuw drama. De Palestijnen hebben bewust aangestuurd op uitstel van stemming over de resolutie die tot erkenning van een Palestijnse staat met als hoofdstad Jeruzalem moet leiden. In januari zullen namelijk Venezuela en Maleisië lid worden van de Veiligheidsraad. Beide landen zijn anti-Israël.

  De kans is dus groot dat er een meerderheid zal zijn die voor de resolutie zal stemmen. Vervolgens is het waarschijnlijk dat de VS een veto zal uitspreken over de resolutie.

  De winst voor de Palestijnen zal echter zijn dat men kan wijzen op een meerderheid in de VN-veiligheidsraad die vindt dat Israël gedwongen moet worden om zich terug te trekken tot de bestandslijnen van voor 1967 en die een Palestijnse staat op basis van die lijnen erkent.

  Dat past in het plan om Israël verder te isoleren en de Israëlische aanwezigheid op de Westoever te delegitimeren.

  Over de auteur