Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Joden zien weinig toekomst in Europa - Christenen voor Israël
 • Premier Netanyahu spreekt tijdens een ceremonie voor de slachtoffers van de gijzeling op een Joodse winkel in Parijs. | Foto: Flash90 - Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a ceremony for the victims of the attacks in Paris this week at the Grand Synagogue in Paris, France, 11 January 2015. Paris suffered three days of terror last week, in attacks which saw 17 people killed when gunmen invaded French satirical magazine Charlie Hebdo, continued with the shooting of a policewoman and the siege of a Jewish supermarket. Photo by Haim Zach / GPO
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Joden zien weinig toekomst in Europa

  Yochanan Visser - 16 januari 2015

  De terreuraanslagen in Parijs vorige week, riepen sterke emoties op in Israël. Het feit dat de vier Joodse slachtoffers van de aanslag op een koosjere supermarkt in Israël werden begraven was iets dat geen speciale aandacht kreeg in de internationale media. De Israëlische bevolking en media begrepen echter dat het bijzonder was dat de slachtoffers niet in Frankrijk werden begraven maar in Israël.

  De radio en televisie interviewden voortdurend Franse immigranten over de situatie in Frankrijk en over hun beweegredenen voor het maken van alija (immigreren naar Israël) en draaiden Franse muziek. In Jeruzalem wapperden op de dag van de begrafenissen Franse vlaggen naast die van Israël. Israël was solidair met de Franse Joden net zoals de Joodse gemeenschap in Frankrijk altijd achter Israël hebben gestaan.

  Die solidariteit kwam ook tot uiting in de vastbeslotenheid van de Israëlische leiders om naar Parijs te reizen om hun solidariteit met Frankrijk en de Joodse gemeenschap daar te tonen. De Israëlische media berichtten dat de Franse president Hollande aanvankelijk niet wilde dat premier Netanyahu naar Parijs zou komen. Toen bleek dat Netanyahu daar geen boodschap aan had werd besloten om ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas voor uit te nodigen voor de “antiterreur”-manifestatie in Parijs.

  Zo kon het gebeuren dat de man die de terreuraanslag op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in München 1972 financierde, meeliep in de eerste gelederen van een van de grootste demonstraties tegen (moslim)terrorisme ooit gehouden.

  De Franse regering kon het ook niet waarderen dat premier Netanyahu tijdens zijn toespraak in een synagoge in Parijs de Joden in Frankrijk opriep terug te keren naar hun historische thuisland (Israël). Deze oproep leverde de premier ook kritiek op in eigen land. Israëlische commentatoren wezen op het gevaar dat deze oproep meer terreur tegen Franse Joden zou kunnen veroorzaken. De islamisten die de aanslagen op Joden in Frankrijk plegen willen hen immers zodanig intimideren dat zij het land zullen ontvluchten.

  De Franse Joden lijken echter geen aanmoediging meer nodig te hebben om Frankrijk te verlaten. In 2014 informeerden 50.000 Franse Joden naar de mogelijkheden om te emigreren (alija) naar Israël. Het aantal Franse Joden dat vorig jaar naar Israël emigreerde verdubbelde (7000) ten opzichte van 2013. Voor de aanslagen in Parijs werd in Israël rekening gehouden met een aantal van 10.000 Franse immigranten voor dit jaar, maar dit zal nu waarschijnlijk nog hoger worden.

  Vele Franse Joden kochten tot voor kort een appartement in Israël om vakantie te houden. In Eilat bijvoorbeeld is een hele nieuwe wijk die een groot gedeelte van het jaar leeg staat omdat de eigenaren in Frankrijk wonen. Maar nu overwegen dezelfde eigenaren om er permanent te gaan wonen. Makelaars en projectontwikkelaars maken melding van grote Franse interesse in huizen in de prijsklasse van 1,5 miljoen tot 2 miljoen shekel in heel Israël.

  De Franse Joden zijn niet de enigen die zich niet meer thuis voelen in Europa. Vijfenveertig procent van de Engelse Joden zien voor zichzelf geen toekomst meer in het Verenigd Koninkrijk. Uit een onderzoek dat gehouden werd door een nieuwe organisatie Campagne tegen Antisemitisme (CAA) in Engeland bleek dat zelfs 58% vindt dat Joden in heel Europa geen toekomst meer hebben.

  Dat wil echter niet zeggen dat de Joden in Engeland ook daadwerkelijk overwegen te emigreren. Uit het CAA onderzoek bleek dat een kwart van de Britse Joden de laatste tien jaar had overwogen om Engeland te verlaten. De emigratie van Britse Joden naar Israël is echter nauwelijks toegenomen.
  Uit de ontwikkelingen in Engeland en Frankrijk kan de conclusie getrokken worden dat Joden zich in toenemende mate onzeker en onveilig voelen in Europa. Hetzelfde gevoel van onveiligheid en buiten geslotenheid speelt ook Joden in Nederland parten.

  Deze week besloot het bestuur van de Vrije Universiteit om een geplande anti-Israëlmanifestatie op haar campus niet door te laten gaan. De manifestatie was georganiseerd door de pro Palestijnse studenten beweging SRP (Studenten voor een Rechtvaardig Palestina) die de universiteit “Israel-vrij” wilde maken. De beslissing van de VU kwam nadat Joodse studenten hadden aangegeven zich in toenemende mate onveilig te voelen op de universiteit.

  De voorzitter van de VU Jaap Winter gaf de volgende toelichting op het besluit: “Wij vinden dat het op de universiteit uiteraard mogelijk moet zijn om een open en eerlijk debat te voeren over lastige, gevoelige en controversiële onderwerpen, zoals de Palestijnse kwestie. Wij hebben vandaag gemerkt dat in het licht van de maatschappelijke onrust ontstaan door de gebeurtenissen van vorige week, het debat gevoelens van uitsluiting en onveiligheid oproept binnen de universitaire gemeenschap. Daarom hebben wij onze beslissing herzien en besloten om nu dit debat niet te laten plaatsvinden.”

  De SRP zet zich onder andere in voor het verbreken van samenwerkingsverbanden van de Vrije Universiteit met Israël, hetgeen wordt uitgedragen met de slogan ‘VU Israël-vrij’, zei Winter.
  Hij vervolgde: “Dit is niet het beleid van de Vrije Universiteit en wij nemen ook expliciet afstand van dit standpunt. Onze universiteit heeft een lange traditie van dialoog en gesprek, een academische boycot vinden wij daar niet mee te verenigen.”

  Foto: Premier Netanyahu spreekt tijdens een ceremonie voor de slachtoffers van de gijzeling op een Joodse winkel in Parijs. | Foto: Flash90

  Over de auteur