Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Olijfboomproject naar Nederland - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Olijfboomproject naar Nederland

  Joanne Nihom - 20 januari 2015

  Goed nieuws hebben we nodig! Nou, ik heb goed nieuws. Eind van dit jaar zal de reizende tentoonstelling ‘Vrouwen en hun olijfbomen’ door WIZO Nederland naar Nederland worden gehaald.

  Ik schreef al eerder over dit bijzondere initiatief. Een groep Israëlische vrouwen met diverse culturele en religieuze achtergronden, Joods, islamitisch, christelijk en circassisch, komen wekelijks bijeen in het WIZO Community Center in Afula, in het noorden van Israël.
  Samen schilderen zij in een omgeving van verdraagzaamheid en vriendschap.

  De vrouwen delen niet alleen hun artistieke kwaliteiten, ze hebben ook een gezamenlijke boodschap: “Al zijn we verschillend, al zijn we het niet over alles eens, samen leven en wonen in hetzelfde land, dat kan, wij zijn het bewijs”. Het schilderen helpt deze vrouwen met het uiten van hun gevoelens, hun angsten, hun twijfels en hun blijheid.

  Het WIZO-buurthuis ligt in een economisch achtergestelde buurt en levert diensten aan alle gemeenschappen in Affula. Onder leiding van directeur Dudu Moatty kwam het Olijfboomproject tot bloei. “Volgens het Jodendom is de olijfboom en de olie hiervan een symbool van rechtvaardigheid en barmhartigheid.

  “Volgens de evangeliën van het Christendom is het een symbool van opoffering en liefde en volgens de Koran en de Islam is de olijfboom de centrale boom, de as van de wereld en het symbool van de universele mens. De olijfboom straalt kracht uit en vertrouwen, de basis voor onderlinge verdraagzaamheid, een prachtig onderwerp om over te schilderen”, vertelt Dudu.

  Het resultaat mag er zijn, de schilderijen vertellen het verhaal van het huidige Israël. Over hoop, warmte, liefde, maar ook over pijn, problemen en verwarring. De afgelopen maanden reisde de expositie door Europa. Bij de opening in de Temple Saint Etienne in Mulhouse afgelopen november waren achttien van de trotse kunstenaressen aanwezig. En in december waren de schilderijen te bezichtigen in het stadhuis van Parijs.

  Dit jaar komt de expositie dus ook in Nederland. Het duurt nog even, maar noteer het maar vast in uw agenda: Op 22 november aanstaande vindt de opening plaats tijdens de WIZO Food & Art in het Hilton Hotel in Amsterdam.

  Terwijl ik dit schrijf, kijk ik uit op onze tuin, waar een aantal hele oude olijfbomen staan. Als zij toch konden praten! Ze staan hier al honderden en honderden jaren en ondanks de nare berichten en de verhoogde alertheid, niet alleen in Europa, ook hier in het noorden van het land, voel ik mij rustig. Dit is ons land, land van ons allemaal en … het komt goed, het komt allemaal goed.

  Over de auteur