Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
'50.000 Franse Joden vroegen naar alija in 2014' - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ‘50.000 Franse Joden vroegen naar alija in 2014’

  12 januari 2015

  In 2014 hebben ongeveer 50.000 Franse Joden aan de Jewish Agency informatie gevraagd over immigratie naar Israël. De Jewish Agency houdt nu twee informatiebijeenkomsten per dag in Frankrijk. Vorig jaar was dat slechts een keer per maand.

  Dit vertelde Natan Sharansky op maandag 5 januari 2015 aan The Jerusalem Post. Terwijl hij geïnterviewd werd in zijn kantoor in Jeruzalem, vertelde de voorzitter van de Jewish Agency dat “dit het eerste jaar is dat er meer immigranten uit het vrije westen zijn.” Nauwelijks te geloven voor Israëli’s en moeilijk voor hen zichzelf hiervoor op de borst te slaan.

  Mensen met kritiek werpen tegen dat er geen reden is om trots te zijn op de recente toename van immigratie. In de gevallen van de grootste bronnen van immigranten – Frankrijk en Oekraïne – komt de immigratie voort uit een combinatie van antisemitisme en economische factoren, zei Sharansky. “Maar Franse Joden hebben een eigen keus waar naar toe te willen verhuizen, en ze hebben met grote meerderheid ervoor gekozen hier te komen.”

  Antisemitisme mag uitdrijven tot immigratie uit Europa, maar degenen die weggaan om hier te komen worden door andere factoren er toe aangezet. “Zij hebben een keus om in Frankrijk te blijven, waar ze het grootste sociale verzekeringspakket ooit kunnen krijgen.”

  Of naar andere landen van de Europese Unie te vertrekken, of te immigreren naar Montreal, waar ze maar weinig culturele aanpassingen hoeven te maken, en dat voor kort hun eerste bestemming was, zo zei hij. Volgens Sharansky heeft “de overweldigende meerderheid van Joodse immigranten , mogelijk tot 70%, gekozen voor Israël.”

  “Dus Theodor Herzl had gelijk: Israël zal een magneet zijn.”

  “Wanneer de afgezanten van de Jewish Agency aan hen vragen waarom zij naar Israël willen, zeggen ze dat ze in een Joodse staat willen wonen. Mensen begrijpen niet hoe in het denken van mensen de status van Israël aan het veranderen is,” zei Sharansky. Hij voegde eraan toe dat voorheen – als Joden de keus er toe hadden – “zij bijna allemaal níet naar Israël gingen. Bij de tweede en derde alija uit Rusland gingen voor elke Jood die naar dit land kwam, er 20 naar Amerika.”

  “Het is voor het eerst heel helder,” zei hij. “Er is een massieve uittocht gaande van een gemeenschap mensen in het vrije westen voor wie alle deuren openstaan, en die voor Israël kiest.”

  De meesten die uit Frankrijk gekomen zijn hebben wel enige binding gehad met de Joodse gemeenschap en tradities. Hoe echter ook (het Jood zijn) omschreven wordt, over de hele linie gaat het de Jewish Agency om het promoten van de Joodse identiteit door middel van het vergemakkelijken van immigratie naar Israël, zo gaf Sharansky aan.
  Van de ongeveer 600.000 Franse Joden, “zijn honderdduizenden” van hen nu aan het overwegen het land te verlaten, voegde hij eraan toe.

  “Precies op dit moment houdt de Jewish Agency twee avondbijeenkomsten voor 200 mensen waar zij basisinformatie over alija krijgen. Een jaar geleden was er één bijeenkomst per maand, toen hadden we er één per week, en nu twee avondbijeenkomsten elke dag. Vijftig duizend mensen hebben in 2014 informatie aangevraagd, en dan heb ik het over mensen uit de regio rond Parijs.”

  Volgens een studie over het Europese Jodendom door de Fundamental Rights Agency van de EU uit 2013 denkt een derde van de Joden in verschillende landen serieus na over emigratie.

  De Jewish Agency meldde aan het eind van december dat Frankrijk voorop liep als het gaat om aantallen immigranten naar Israël in 2014, gevolgd door Oekraïne.

  De algehele immigratie steeg met 32%, zei de groep van JA medewerkers, in wat Sharansky omschreef als “een jaar waarin het alija record verbroken werd.”

  Gedurende het afgelopen jaar heeft Israël verschillende maatregelen genomen in een poging Israël aantrekkelijker te maken voor immigranten en om het immigratieproces te vergemakkelijken. Vorig jaar april kondigde de Jewish Agency aan dat het aantal Franssprekende werknemers verdubbeld zou worden in de Israëlische telefonische informatiecentra. En ook dat het aantal afgezanten in Frankrijk zou toenemen.

  De regering heeft onlangs geplande hervormingen bekendgemaakt die tot doel hebben de gecompliceerde bureaucratie te vereenvoudigen. Hierdoor kunnen officieel erkende beroepskrachten met een hogere opleiding gemakkelijker instromen in het arbeidsproces.
  Ondertussen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken verschillende bureaucratische eisen versoepeld in het alija proces voor inwoners van steden in Oekraïne die door de aan Moskou gelieerde separatisten bezet zijn.

  Sinds de Russische annexatie van De Krim en het begin van de burgeroorlog in oost Oekraïne waar steden als Donetsk, de geboortestad van Sharansky, in wrede gevechten zijn ondergedompeld, is de emigratie uit Oekraïne aanmerkelijk gestegen.

  Vanuit de steden Donetsk en Luhansk, de belangrijke bevolkingscentra van het gebied dat onder bezetting van de rebellen staat, zijn zo’n 1310 Joden tussen januari en november 2014 naar Israël vertrokken. Dit is een toename van 1000% vergeleken met dezelfde periode in 2013, volgens cijfers van de Jewish Agency.

  Dit artikel is geschreven door Sam Sokol en Herb Keinon, en verscheen 8 januari 2015 op de website van The Jewish Agency for Israel. Vertaling: Evelien van Dis