Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Warm, zelfs als het vriest - Christenen voor Israël
 • Besneeuwde heuvels in Galilea, in het noorden van Israël. | Foto: Flash90 - View of the snow-covered hills of Galil, Northern Israel. January 11, 2015. Photo by Basal Awidat/FLASH90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Warm, zelfs als het vriest

  Joanne Nihom - 12 januari 2015

  Afgelopen zaterdag vroor het in het noorden van Israël. Zelden heb ik het zo koud gehad. Maar mijn hart was koud, al dagenlang. IJskoud van alle ellende in Europa en dan vooral afgelopen week in Frankrijk. Het terrorisme is niet iets van ‘nu’.

  In 1981 schreef de huidige premier van Israël, Bibi Netanyahu, een boek over het bestrijden van terrorisme. Sinds de zeventiger jaren worden Joodse scholen in Nederland beveiligd. Zijn we vergeten dat ooit vliegtuigen werden gekaapt? Vol met onschuldige passagiers. Zelfs ‘11 september’ lijkt een schim, behalve dan op ‘11 september’. Na die datum leek erger niet mogelijk. Het was een harde wake up call, de wereld was wakker. Het terrorisme moest bestreden worden, een grens was bereikt. Maar we vergeten snel. Het terrorisme draait overuren.

  De laatste dagen moet ik steeds denken aan die aanslag van jaren geleden, op een Engels vliegveld. Toen was er iets van een ontploffingsmiddel in een vloeistof gedaan. Vanaf dat moment was het op veel vliegvelden in de wereld verboden om vloeistoffen mee te nemen in de handbagage. En dat is nog steeds zo. Het is niet te hopen dat er ooit iets wordt bedacht dat tot ontploffing komt in een jeans. Dan mogen we nooit meer reizen in jeans?

  Op internet. ‘Je suis Charlie’. ‘Je suis Muslim’. En ook een ‘Je suis Miriam’, voor een klein meisje dat vorig jaar tijdens een terroristische aanslag in Israël is vermoord. Voor haar was zondag in Parijs geen demonstratie. Voor haar is, toen ze vermoord werd, niemand uit Europa gekomen om te demonstreren.

  Ook op internet. Voor, tegen, iedereen heeft een mening. Plotseling veel deskundigen. Ik weet het even allemaal niet meer en besluit afleiding te zoeken en wat te gaan toeren. Mijn hart ontdooit als ik door de Arabische buurdorpen rijd. Het stoort me even niet dat niemand zich in deze dorpen aan verkeersregels houdt. Van links, van rechts, van boven en van beneden, iedereen rijdt dwars door elkaar. Niemand let op. Er lijken geen wetten te zijn. Maar wat maakt het uit. Ik kan er veilig rondrijden.

  Ik voel me er thuis. Het is waar ik mijn boodschappen doen. Ik stop bij Abu Adham, de beste humus-maker in de wijde omgeving. Zittend aan een plastic tafeltje, terwijl de deur van Adham’s kleine restaurant openstaat, want dat is Arabische gastvrijheid, voel ik alleen maar warmte. Het kan koud zijn in Europa, maar in Israël is het warm, zelfs als het vriest.

  Foto: Besneeuwde heuvels in Galilea, in het noorden van Israël. | Foto: Flash90

  Over de auteur