Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Frontlinies in het noorden - Christenen voor Israël
 • Rook op de Israëlische Golanhoogvlakte nadat enkele mortiergranaten uit Syrië zijn geland. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Frontlinies in het noorden

  Yochanan Visser - 27 mei 2015

  Noord Israël is binnen twee jaar veranderd in een frontlinie. Vanaf Rosh Hanikra aan de Middellandse Zee tot aan de berg Hermon was de grens altijd al een kruitvat waar ieder moment een oorlog zou kunnen uitbreken door de aanwezigheid van Hezbollah en haar 120.000 op Israël gerichte raketten.

  Nu is ook de Golan Hoogvlakte veranderd in een frontlinie met dit verschil dat de vijand aan de andere kant van het nieuwe elektronische grenshek bestaat uit diverse tinten zwart en niet uit een regulier leger of een terreurorganisatie, zoals een officier van de IDF het onlangs duidde.

  Strijd in Syrië
  Israël heeft tot nu toe weten te voorkomen dat Hezbollah met Iraanse steun het gebied ten zuiden van de berg Hermon zou overnemen van Islamistische groepen zoals Jabhat al-Nusra en Islamitische Staat.

  Deze groepen bevechten elkaar ook en het Al Qaida filiaal al-Nusra is tot nu toe sterker gebleken dan ISIS in dit deel van Syrië. Een derde groep die betrokken is bij de strijd tegen Assad’s troepen, Hezbollah en Jabhat al-Nusra is het Vrije Syrische Leger (Free Syrian Army) dat door Israël en het Westen wordt gesteund.

  De alarmerende ontwikkelingen in andere delen van Syrië vorige week kunnen echter in rap tempo de situatie op de Golan Hoogvlakte doen veranderen. Islamitische Staat heeft nu de helft van Syria veroverd en lijkt zich op te maken voor een beslissende aanval op de hoofdstad Damascus. De Israëlische Midden-Oosten expert Tzvi Yechezkeli zei vorige week in een uitzending van Arutz 10 nieuws dat Assad een evacuatieplan heeft voor het geval dat ISIS een poging doet om Damascus in te nemen.

  Assad zal in dat geval samen met Hezbollah en Iran’s Al Quds Force alles op alles zetten om het westen van Syrië in handen te houden. In dit gebied woont de niet-Islamitische Alawitische minderheid waartoe Assad behoort. Dit is echter bijzaak wanneer het gaat om het voortbestaan van het regime van Bashar Assad. Het westen van Syrië geeft toegang tot de Bekaa vallei in Libanon en van daaruit naar het zuiden van Libanon en de grens met Israël.

  Offensief
  Hezbollah is om die reden de laatste weken samen met het Syrische leger een offensief begonnen in de Qalamounbergen aan de grens met Libanon. In relatief korte tijd werd een coalitie van islamistische groepen die wordt aangevoerd door Jabhat al-Nusra uit het gebied verdreven.

  Hezbollah is al geruime tijd bezig om een deel van Assad’s rakettenarsenaal naar Libanon over te brengen. Dit is een van de redenen dat de Israëlische luchtmacht IAF een aantal weken geleden aanvallen uitvoerde op Syrische depots in de Qalamounbergen. Voor Israël blijft Hezbollah op dit moment een grotere bedreiging dan de opmars van Islamitische Staat.

  De IDF wil grotere Iraanse betrokkenheid bij de Syrische burgeroorlog voorkomen en is volgens Syrische bronnen meer actief betrokken bij de strijd in de Qalamoun bergen. Er zouden Israëlische wapens zijn gevonden in de door rebellen verlaten posities.

  In dezelfde periode dat Hezbollah met Iraanse steun haar offensief begon in de Qalamoun bergen was er ongewone activiteit door de Israëlische luchtmacht in het noordoosten van Israël waar te nemen.

  Op de Israëlische Golanhoogvlakte zijn de laatste maand regelmatig mortiergranaten uit Syrië geland, maar de IDF heeft kennelijk besloten om nu voorlopig niet te reageren. Dat zou te maken kunnen hebben met de algehele Israëlische strategie tot nu toe die erop gericht is om de positie van de Free Syrian Army op de Golan te versterken ten koste van al-Nusra, ISIS en Hezbollah.

  Of dat zal lukken hangt af van wat er elders in Syrië gebeurt. Wanneer de opmars van Islamitische Staat niet tot staan wordt gebracht is het waarschijnlijk dat de tinten zwart op de Syrische Golanhoogvlakte zullen worden vervangen door de zwarte vlag van ISIS.
  Vanaf dat moment zal de grens op de Golan Hoogvlakte verder opwarmen. Voor de IDF is de bedreiging die uitgaat van Islamitische Staat vooralsnog minder dan die van Hezbollah en Iran.

  Arsenaal
  Juist dit weekeinde liet Hezbollah toe dat de Libanese nieuwssite as-Safir foto’s publiceerde van de enorme nieuwe tunnelcomplexen die de organisatie heeft gebouwd in Libanese dorpen nabij de grens met Israël. De complexen bevatten bunkers, raketlanceerinstallaties en commandocentra.

  Hezbollah heeft na de Tweede Libanonoorlog duizenden Sji’itische families nieuwe huizen gegeven op voorwaarde dat die huizen gebruikt kunnen worden voor het lanceren van raketten.

  De toestemming tot publicatie van de foto’s was waarschijnlijk een reactie op de onthullingen van de IDF tijdens een briefing met buitenlandse journalisten aan de grens met Libanon twee weken geleden. De IDF toonde toen satellietbeelden waaruit bleek dat vrijwel elk Libanees dorp aan de grens met Israël is omgetoverd in een raketbasis.

  Hezbollah heeft na de Tweede Libanonoorlog duizenden Sji’itische families nieuwe huizen gegeven op voorwaarde dat die huizen gebruikt kunnen worden voor het lanceren van raketten. Israël heeft Hezbollah – en de internationale gemeenschap – gewaarschuwd dat in een volgende oorlog deze huizen op deze manier niet immuun zullen zijn voor Israëlische aanvallen.

  De meeste raketten die Hezbollah bezit zijn nog altijd de primitieve Katyusha’s. Echter, het arsenaal bevat nu ook Iraanse Fajr-5 en Zelzal 2 raketten die een bereik hebben van maximaal 400 kilometer. De Zelzal raketten zijn veranderd in geleide M-600 raketten die nu ieder militair complex en andere vitale installaties in Israël kunnen bereiken.

  Hezbollah heeft nu een groot arsenaal precisiewapens en beschikt ook over onbemande vliegtuigen. In een volgende oorlog zal Hezbollah proberen om met onbemande vliegtuigen en geleide raketten de nucleaire reactor in Dimona aan te vallen; de offshore industrie; de petrochemische installaties in de buurt van Haifa en de wolkenkrabbers in Tel Aviv.

  Verdediging
  Israël heeft de beschikking over drie anti-raketsystemen die in principe iedere inkomende raket kunnen neutraliseren. Het probleem is echter dat Hezbollah in een volgende oorlog met Israël zal proberen om 1500 raketten per dag op Israël af te schieten. In dat geval zullen de afweersystemen onvoldoende bescherming bieden. Verder zijn de anti-raket systemen die Israël gebruikt enorm duur en dus zal een raketten oorlog zo kort mogelijk moeten duren ( één Iron Dome raket kost 50.000 dollar, een David Sling raket 700.000 dollar en de Arrow raket die bedoeld is om lange afstandsraketten te onderscheppen kost 2,7 miljoen dollar).

  De IAF heeft daarom als taak om direct na het uitbreken van zo’n oorlog de lanceerinstallaties van de meest geavanceerde raketten van Hezbollah uit te schakelen. In dat opzicht zal het scenario lijken op wat er gebeurde aan het begin van de Zesdaagse Oorlog toen de Israëlische luchtmacht in een klap alle gevechtsvliegtuigen van de Arabische legers vernietigde.

  Voorlopig is het echter nog rustig aan de grens met Libanon. Toen ik vorige week een bezoek bracht aan de verboden militaire zones en een IDF-basis in het gebied was de enige bedreiging die ik waarnam een enorm zwart wild zwijn dat onze auto langdurig taxeerde om vervolgens te verdwijnen in het struikgewas.

  De ogenschijnlijke rust kan echter zo veranderen in een nieuwe oorlog wanneer Iran en Hezbollah een nieuwe poging ondernemen om het grensgebied op de Golan Hoogvlakte te veroveren op de soennitische Islamisten. Dat bleek op 18 en 27 januari toen de IDF eerst een Hezbollah konvooi beschoot nabij Kuneitra en Hezbollah negen dagen later wraak nam in de buurt van Har Dov bij de berg Hermon. Bij die aanval kwamen twee Israëlische militairen om het leven. In dat geval probeerden beide partijen om de situatie niet te laten escaleren maar de situatie in Syrië is veranderd sinds die tijd.

  Het voortbestaan van de as Teheran – Damascus – Libanon staat nu op het spel en de Israëlische betrokkenheid bij de burgeroorlog in Syrië is groter geworden. Een situatie waarbij Israël besluit om een einde te maken aan de dreiging van Hezbollah kan in deze omstandigheden niet langer worden uitgesloten.

  Van haar kant heeft Hezbollah al aangekondigd dat de strategieën die men leerde in Syrië zullen worden toegepast om het noorden van Galilea te veroveren. Hezbollatopstukken ontkennen dat de zware verliezen die de organisatie leed in Syrië de gevechtskracht van de groep zouden hebben aangetast.

  Foto: Rook op de Israëlische Golanhoogvlakte nadat enkele mortiergranaten uit Syrië zijn geland. | Foto: Flash90

  Over de auteur