Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
'Ons krijgen ze niet meer te pakken' - Christenen voor Israël
 • Franse soldaten bewaken een synagoge in Parijs aan de Rue Montevidéo.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • De Grote Terugkeer

  ‘Ons krijgen ze niet meer te pakken’

  31 mei 2015

  Uittocht Franse Joden eist maximale inzet hulporganisaties

  Wie tien jaar geleden had voorspeld dat Israël te maken zou gaan krijgen met een ‘Franse alija’, een uittocht van Joden, zou niet serieus zijn genomen. Evenmin zou het denkbaar zijn geweest dat vertegenwoordigers van christelijke organisaties gevraagd zouden zijn door het Joods Agentschap om te helpen bij deze alija.

  Ebenezer France nodigde een delegatie van Christenen voor Israël uit om kennis te maken met het werk van Ebenezers ‘Operatie Exodus’ in Frankrijk.

  Reispapieren geregeld
  Créteil, Parijs. We zitten om de tafel in een klein maar gezellig appartement. Het flatgebouw staat in een nette straat in deze voorstad van Parijs. Dat valt mee. Onderweg naar Créteil hadden we ons een voorstelling gemaakt van een betonnen wijk met vuilcontainers en werkloosheid. Dit deel van de ‘banlieue’ van Parijs, de beruchte voorsteden, is een nette forenzenbuurt.

  Er wordt gebeld. Een van de kinderen doet open. Het is een buurman die zijn dochter die was blijven spelen, komt ophalen. Hij tuurt op z’n mobiele telefoon. “Hebben jullie het al gehoord? Ze hebben Alain Ghozland dood in huis gevonden. Je weet wel, hij zat in de gemeenteraad. Toen hij niet kwam opdagen bij het avondgebed in de synagoge, is z’n broer gaan kijken. Die vond hem dood in huis. Vermoord.”

  “Dus toch die woorden van de profeten. Ook omdat juist jullie ons helpen!”

  Raquel slaat de hand voor haar mond, haar jongste dochter kijkt verschrikt omhoog. Snel slaat ze haar arm om het meisje heen: “Maar ons krijgen ze niet meer te pakken”, zegt ze. Raquel, haar man Stéphane en hun vier kinderen hebben hun reispapieren met het Joods Agentschap geregeld. Op 1 juni vertrekt het gezin voorgoed naar Israël. Met z’n zessen zijn ze onderdeel van de stroom van de 15.000 Franse Joden die in 2016 van plan zijn alija te maken, ‘op te gaan’ naar Jeruzalem.

  Xavier Darieutort, coördinator van Ebenezer France.

  Xavier Darieutort, coördinator van Ebenezer France.

  Dagen van de jagers
  ‘Het antisemitisme in Frankrijk heeft niet alleen een islamitische oorsprong’, begint Xavier Darrieutort zijn presentatie eerder die dag. Darrieutort is nationaal coördinator van het werk van Ebenezer. ‘Antisemitisme heeft ook diepe wortels in de Franse katholieke cultuur. Het was er altijd al, maar het is de laatste jaren actueel geworden.’ Op het projectiescherm verschijnen foto’s van de aanslag in Toulouse in 2012, van de gewelddadige rellen in 2014 tijdens de Gaza-oorlog en van de aanslagen op het kantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt van januari 2015.

  “Wij zien het zo, dat wij in profetische tijden leven”, vervolgt Darrieutort zijn uiteenzetting. “Onze roeping is te helpen en onze affectie aan de Joden te laten zien, in het besef dat dit wel eens de dagen van de jagers kunnen zijn.” Hij verwijst daarbij naar de woorden van de profeet Jeremia: “En daarna zend Ik boden tot vele jagers, dat die hen moeten opjagen van elke berg en van elke heuvel, en uit de kloven van de rotsen.” (Jeremia 16:16)

  “Berucht zijn de massale en zeer gewelddadige rellen uit 2014 geworden”, gaat Darrieutort verder. “Toen werd er openlijk in de straten gescandeerd ‘Dood aan de Joden!’, een zeer schokkende ervaring voor veel Joden. Toen werden wij ook voor het eerst gebeld door mensen die in paniek meteen weg wilden. De emigratiegolf is toen begonnen.”

  “Natuurlijk schrok ook de Franse regering en er wordt nu voortdurend gehamerd op het feit dat ‘Frankrijk Frankrijk niet meer is, zonder haar Joden’. Op zich is dat waar, als je alleen al beseft dat tegen de dertig procent van de chirurgen en andere specialisten in de ziekenhuizen van Joodse afkomst is. Zo zie je dat Israël verspreid is onder de volken om daar tot zegen te zijn. Navrant is wel, dat antisemieten op hetzelfde gegeven wijzen en beweren dat daaruit blijkt dat de Joden teveel macht hebben.”

  Messiaanse tijden
  De cijfers liegen er intussen niet om. In 2013 vertrokken 3.500 Joden uit Frankrijk naar Israël, in 2014 – het jaar van de rellen – vertrokken ruim 7.000 mensen, vorig jaar 8.000 volgens officiële cijfers. Volgens verschillende bronnen moet in 2015 echter eerder aan 10.000 Joodse emigranten worden gedacht, omdat ook mensen vertrokken die al een huis in Israël hadden. En tenslotte dus de prognose van het Joods Agentschap: 15.000 ‘olim’ (emigranten) voor 2016.

  Bid voor het werk van Ebenezer France. Dat ze de Franse Joden die alija willen maken tot steun en troost mogen zijn.Meer gebedspunten “De omvang van de alija vanaf 2014 overviel ons”, gaat Darrieutort verder. “In oktober vorig jaar kwam het voor dat we wekelijks twee of drie families hielpen met het vertrek. Mensen horen over ons en bellen ons op om hulp. Dat zijn vaak emotionele gesprekken, zeker als wij vertellen over onze motivatie om hen te helpen. Wij wijzen daarbij op wat de Bijbelse profeten over de grote terugkeer schreven. Dat maakt indruk op de Joden die we spreken. Niet zelden ziet men dit als onderdeel van de Messiaanse tijden die aanbreken.’

  Ook met Raquel en Stéphane wordt de motivatie van Ebenezer die avond gedeeld. “Ik hoorde over jullie van mijn nicht, die al eerder op alija naar Israël is gegaan”, vertelt Raquel. Melanie, een van de vrijwilligers van Ebenezer, loopt een lijst langs. Zijn er voldoende koffers? Is er al contact met een verhuisbedrijf? De inboedel kan goedkoop worden opgeslagen in een zeecontainer op het terrein van een sponsor van Ebenezer.

  “Eerlijk gezegd was het mijn droom altijd om naar Amerika te verhuizen”, bekent Raquel. Bij mij is dat in 2014 veranderd, na die rellen. Toen — ineens — besefte ik, dat dit ook in Amerika kan gebeuren. Wat hier gebeurt, kan daar evengoed plaatsvinden. Toen heb ik tegen Stéphane gezegd: nu niet meer praten, we gaan!”

  “Hier houdt het Joodse leven op, de koosjere winkels zijn gesloten, mensen trekken weg. Ik wil dat mijn kinderen een Joods leven kunnen leiden. Dat is, denk ik, onze belangrijkste motivatie. Een Joods leven voor de kinderen in het beloofde land.” Ze lacht: “Dus toch die woorden van de profeten. Ook omdat juist jullie ons helpen!”

  Antisemitisme in Frankrijk

  Steunbetuigingen voor de slachtoffers en nabestaanden van de terreuraanslagen in Parijs op de Place de Republique in Parijs.

  Steunbetuigingen voor de slachtoffers en nabestaanden van de terreuraanslagen in Parijs op de Place de Republique in Parijs.

  Uit een recent rapport van de SPCJ, de Beveiligingsdienst voor de Frans-Joodse gemeenschap, blijkt dat het antisemitisme in Frankrijk sterk groeit.Ondanks de uitgebreide veiligheidsmaatregelen van de Franse regering en de Joodse gemeenschap en ondanks de afwezigheid van een grootschalig opgelaaid conflict in Israël is het aantal antisemitische incidenten angstwekkend hoog. Dagelijks noteert de politie twee antisemitische incidenten. In totaal werden er in 2015 808 antisemitische incidenten gemeld.

  De Joodse gemeenschap telt minder dan 1% van de Franse bevolking, maar is het doelwit van 49% van de gewelddadige haat-misdaden in het land.

  Over de auteur