Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Verwarring - Christenen voor Israël
 • Miriam Alster/FLASH90 - Straatbeeld in Ramallah
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Verwarring

  Joanne Nihom - 29 juni 2015

  Afgelopen week een informele lunch voor de Nederlandse pers bij de vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Palestijnse Autoriteit in Ramallah. Op weg er naar toe, vanuit Tel Aviv (ik rijd mee met twee collega’s), is het rustig. Weinig verkeer en de overgang van Israël naar ‘het andere gebied’ valt me amper op.

  ‘Het andere gebied’? Ja, want alle andere termen geven me een politiek of religieus label. Palestina, de Westelijke Jordaanoever, bezet gebied, Judea en Samaria. Verwarring.

  Acht journalisten en twee Nederlandse diplomaten. De lunch is buiten, in een riante, mooi aangelegde groene tuin. Een zacht aangenaam briesje, niet te koud, niet te warm. Heerlijke Arabische gerechten. De onderwerpen vliegen over tafel: het beleid van Nederland ten aanzien van de politiek van Israël, wat gaat het Europese Parlement doen, hoe denkt Nederland hier over en daar over en natuurlijk ‘het gedoe’ rond de zusterband Amsterdam – Tel Aviv – Ramallah.

  Een ontspannen sfeer. Niet anders dan in welk café ter wereld ook. Ik vergeet waar ik ben. Tot ik een bord zie hangen: ‘Welcome in Palestine’. Ik ben hier de bezetter, deze mensen worden door mijn land bezet. Complete verwarring.

  Steeds weer voel ik een vinger wijzen naar Israël. Of ben ik te overgevoelig? Ik luister. Ik luister ook niet. Vele meningen. Ik hoor. Maar ik wil niet alles horen. Politiek. Sinds ik hier woon, geloof ik er niet meer in.
  Verwarring.

  Na de lunch Ramallah in. Overvolle winkelstraten met auto’s en winkelende, mooi geklede mensen. Prachtige gekleurde kaftans. Een café in om wat te drinken. Aan een tafeltje zit een jonge vrouw achter een laptop, naast de laptop staat een kop koffie. Aan een andere tafel eten vier vriendinnen een salade. Een ontspannen sfeer. Niet anders dan in welk café ter wereld ook. Ik vergeet waar ik ben. Tot ik een bord zie hangen: ‘Welcome in Palestine’. Ik ben hier de bezetter, deze mensen worden door mijn land bezet. Complete verwarring.

  Na een verfrissend drankje, in de auto terug naar ‘daar’, naar ‘mijn land’, naar ‘Israël’. Het duurt even om Ramallah uit te komen, tweebaanswegen worden gebruikt als driebaanswegen. Te veel auto’s, te veel mensen. Op een muur langs de weg zie ik schilderingen. Ook in het Arabische buurdorp waar ik dagelijks kom, zijn muurschilderingen. Maar die zijn lieflijk en mooi. Deze stralen iets anders uit. Boosheid, strijd, onderdrukking, oorlog. Dan de checkpost. Een gekkenhuis. Vanuit een ooghoek zie ik een rij mensen die ‘terugkomen’. Ik durf niet goed te kijken. ‘Het conflict’ mag geen gezicht krijgen. Mijn verwarring wordt groter en groter.

  In de trein, van Tel Aviv terug naar het noorden, blijft het onrustig in mijn hoofd. Is het verkeerd dat ik politieke onderwerpen liever ontwijk? Dat ik wegkijk bij de rijen mensen bij de checkpost? Alsof ik hun verdriet niet wil zien. Nee, het is niet verkeerd. Mijn focus is anders. Liever concentreer ik me op co-existentie, op de vele bijzondere samenwerkingen tussen bewoners van Israël, de ‘andere gebieden en Gaza’. Toch blijft de situatie verwarrend.

  Mijn land, hun land. Ons land. Jaren geleden presenteerde ik, tijdens een grote vredesconferentie in Jeruzalem, een eigen vredesplan. Aanwezig waren Joden, Palestijnen, Arabieren … religieus, niet religieus, fanatiek, gematigd. Ieder met een eigen plan. Alleen ik kwam met een apolitiek voorstel.
  ‘… Creëer een nieuwe taal waardoor je de politieke en religieuze angel uit het conflict haalt. Bezetter, kolonist, nederzetting, oorlog, terrorist. Beladen woorden met een geschiedenis die zorgen dat je nooit tot een oplossing komt …’
  Mijn plan voelt weer actueel. Iets minder verwarring.

  De Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in Ramallah werd ruim twintig jaar geleden, na de Oslo-akkoorden, opgericht toen de Palestijnse Autoriteit een feit werd. Het doel van de missie is het helpen realiseren en voorbereiden van een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen, onder andere door middel van ontwikkelingshulpmiddelen, het mogelijk maken van trainingen aan veiligheidsdiensten, toegang tot rechtssystemen en via de politieke weg, door veel te praten met de verschillende partijen.

  Over de auteur