Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Media en het Israëlverhaal (deel 1) - Christenen voor Israël
 • Journalisten langs de grens met Gaza. - Foto: Nati Shohat/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Media en het Israëlverhaal (deel 1)

  Yochanan Visser - 3 augustus 2015

  “De internationale media hebben Israël groot onrecht aangedaan”, dit zei de Palestijnse journalist Khaled Abu Toameh enige jaren geleden tijdens een bijeenkomst met een groep Nederlandse studenten in een kloostertuin in de Oude Stad van Jeruzalem. Sindsdien is de situatie er niet veel beter op geworden.

  Tot nu toe werd de bevooroordeeldheid van de internationale media ten opzichte van Israël geëxposeerd door monitororganisaties zoals Honest Reporting en Camera, maar recentelijk verschenen er artikelen van gerespecteerde journalisten die een schokkend beeld gaven van de wijze waarop de media het nieuws over Israël manipuleren.

  Ook Toameh liet weer van zich horen toen hij eind vorig jaar op Twitter schreef dat NBC News is Israël haar uitgaande medewerkers chanteerde door te dreigen met het inhouden van bonussen wanneer zij geen belofte zouden afleggen om niets te zeggen of te schrijven over hun vroegere werkplek. Toameh vroeg zich openlijk af of NBC News haar medewerkers in de VS ook op een dergelijke wijze zou behandelen. Ook vroeg hij zich af waar het station eigenlijk bang voor was.

  Later schreef hij op zijn Facebookpagina dat er een serieus probleem is wanneer een dergelijk medium haar werknemers toeslagen onthoudt om hen zo te dwingen niets naar buiten te brengen. “Dat komt er in feite op neer dat zij zeggen: Je moet geen van onze geheimen onthullen en de wereld niet vertellen over onze dubbele standaard en hypocrisie”, schreef Toameh

  “Ons verhaal was dat de Palestijnen gematigd waren en de Israelis recalcitrant en in toenemende mate extreem. Berichtgeving over het aanbod van Olmert zou dat verhaal als nonsens exposeren. En dus kregen we de opdracht om het verhaal te negeren”

  Kort nadat Toameh via Twitter en Facebook NBC de maat nam, kwam voormalig Associated Pressverslaggever Andy Friedman met schokkende onthullingen over nieuws manipulatie bij het kantoor van AP in Jeruzalem. Friedman kreeg gezelschap van de gerespecteerde journalist Richard Behar die een boekje open deed over The New York Times en vorige maand kwam een voormalige assistent-verslaggever van de Japanse krant Asahi Shimbun met soortgelijke onthullingen.

  Laten we beginnen met Andy Friedman.

  Sinds het einde van de Derde Gazaoorlog, heeft Friedman twee belangrijke artikelen gepubliceerd over de manier waarop de buitenlandse media verslag geven over Israël. Hij leverde overtuigend bewijs dat de buitenlandse media het nieuws over Israël vervormen, en dat men weigert om journalistieke normen toe te passen in haar berichtgeving over het nieuws uit Israël.

  Hier zijn enkele voorbeelden die Friedman gaf over deze werkwijze in zijn artikel ‘An Insider’s Guide to the Most Important Story on Earth’ en van zijn latere artikel ‘How the media makes the Israel story’

  “Er is veel discussie over het gegeven dat Hamas probeert journalisten (in Gaza) te intimideren. Elke veteraan van het perskorps hier weet dat de intimidatie echt bestaat, en ik ervoer het zelf toen ik als redacteur op het AP-persbureau werkte.

  Tijdens de oorlog in 2008-2009 in Gaza verwijderde ik persoonlijk een belangrijk detail uit een artikel over de manier waarop Hamas vocht. Het ging om een passage waarin stond dat Hamasstrijders gekleed gingen in burgerkleren maar werden meegerekend in het dodenaantal onder de burgers. Dit deed ik vanwege een doodsbedreiging aan het adres van onze verslaggever in Gaza.

  Later tijdens de laatste oorlog in Gaza diende een AP-nieuwsredacteur een artikel in over de intimidatie van Hamas. Het verhaal werd vervolgens in een vriesvak gedeponeerd door zijn hogere redacteuren en is niet gepubliceerd.

  Het feit is dat Hamas-intimidatie niet belangrijk is omdat de acties van de Palestijnen niet het belangrijkste punt zijn. De meeste verslaggevers in Gaza geloven dat het hun taak is om Israëlisch geweld aan het adres Palestijnse burgers te documenteren. Dat is de essentie van het Israël verhaal.

  Bovendien, verslaggevers werken tegen een deadline en zijn vaak in gevaar, en velen van hen spreken de taal niet en hebben slechts vaag een idee van wat er gaande is. Ze zijn afhankelijk van hun Palestijnse collega’s, de zogenaamde fixers die of Hamas vrezen of Hamas steunen of zelfs beiden.

  Maar verslaggevers hebben Hamas niet nodig om ze weg te houden van de feiten om het eenvoudige verhaal te vertellen waarvoor ze op pad zijn gestuurd. Het is geen toeval dat de weinige journalisten die de activiteiten van Hamasstrijders en van raketlanceringen door Hamas in civiele gebieden de afgelopen zomer hebben beschreven over het algemeen niet, zoals je zou verwachten, voor de grote nieuwsorganisaties werkten.

  Deze nieuwsorganisaties hebben een permanente vertegenwoordiging in Gaza. Maar het nieuws hierover kwam van een Finse journalist en van een tv-ploeg uit India.

  Wat is er nog meer niet belangrijk? Het feit dat Israelis bijna altijd gematigde regeringen kozen die uit waren op verzoening met de Palestijnen wordt als niet belangrijk beschouwd en wordt zelden genoemd in de berichtgeving. Deze hiaten in de berichtgeving zijn geen vergissingen maar een kwestie van policy.

  In het begin van 2009 bijvoorbeeld wisten twee van mijn AP-collega’s informatie te bemachtigen over het feit dat de Israëlische premier Ehud Olmert een belangrijk vredesvoorstel had gedaan aan de Palestijnse Autoriteit enige maanden daarvoor. Dit was nog nergens gerapporteerd en dus was het – of zou hebben moeten zijn – een van de grootste nieuwsberichten van het jaar. De verslaggevers verkregen informatie van beide partijen en zagen zelfs een kaart (waarschijnlijk van gebieden die zouden worden overgedragen aan de PA).

  De hoofdredactie op het AP-bureau besloot echter dat zij het verhaal niet zouden publiceren. Sommige leden van de staf op ons bureau waren woedend maar het hielp niet. Ons verhaal was dat de Palestijnen gematigd waren en de Israelis recalcitrant en in toenemende mate extreem. Berichtgeving over het aanbod van Olmert zou – net als te diep spitten in het onderwerp Hamas – dat verhaal als nonsens exposeren. En dus kregen we de opdracht om het verhaal te negeren en dat deden we voor meer dan anderhalf jaar.

  Deze beslissing leerde mij een les die duidelijk moet zijn voor de consumenten van het verhaal over Israël: Veel van de mensen die beslissen wat u zult lezen, zien vanuit hier hun rol niet als verklarend maar als politiek. Berichtgeving is zo een wapen dat wordt gebruikt ten behoeve van de partij in het conflict waar zij hun voorkeur aan geven”.

  Assistent verslaggever Sharoni Shaked die onlangs ontslag nam bij de Japanse krant Asahi Shimbun had een soortgelijk verhaal …

  Deel twee van dit essay over de mediamanipulaties in de verslaggeving rond Israël vindt u hier.

  Over de auteur