Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
BDS: Strijd tegen bds lijkt succesvol - Christenen voor Israël
 • Bds-demonstranten roepen op tot een boycot van producten uit Israël.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Strijd tegen bds lijkt succesvol

  22 september 2015

  Het afgelopen jaar was geen bijzonder goed jaar voor de Joodse staat als het gaat om het demoniseren van Israël en boycotcampagnes. Maar het was niet zo slecht als was verwacht en er waren een paar succesvolle acties tegen degenen die Israël demoniseren.

  In de schaduw van de Gazaoorlog van vorig jaar bereidde de bds-beweging (boycot, desinvesteringen en sancties) en ‘lawfare’-bewegingen (organisaties die met gerechtelijke middelen strijd voeren) een andere grote aanval voor die gebaseerd was op valse claims van Israëlische oorlogsmisdaden.

  Om leiding te geven aan deze aanval, was William Schabas door de VN Mensenrechtencommissie benoemd, iemand met een lange staat van dienst in anti-Israëlcampagne voeren. Net zoals Richard Goldstone een aantal jaren geleden deed, maakte hij gebruik van het anti-Israëlnetwerk van ngo’s (Amnesty Intenational, Human Rights Watch B’tselem, Breaking the Silence en andere), die met verslagen kwamen en hun agenda’s in de media, de VN en voor het Internationale Strafhof erdoor drukten.

  “Schabas’ ontslagname bracht het rotte van de hele opzet aan het licht”

  Maar in februari 2015 stapte Schabas plotseling op nadat er informatie uitlekte dat hij nagelaten had te vermelden als een betaalde adviseur voor de PLO te werken toen hij solliciteerde voor deze VN-positie.
  In verlegenheid gebracht door de poging het overduidelijke belangenconflict te verbergen, bracht Schabas’ ontslagname het rotte van de hele opzet aan het licht. Toen het VN-rapport over de Gazaoorlog van 2014 pas in juni 2015 gepubliceerd werd, kwam dit als een anticlimax. De schade voor Israël was betrekkelijk beperkt.

  Wel met het gevolg dat de openbare aanklager van het Internationale Strafhof dit jaar een voorbereidend onderzoek instelde. Deze stap is op zichzelf genomen niet erg schadelijk.

  Bds-succes beperkt
  Parallel hieraan claimde de bds-beweging een paar successen om Israël te demoniseren, maar deze waren grotendeels voer voor de media. Bijvoorbeeld: hoewel de Franse directeur van Orange International dom genoeg aan journalisten in Egypte vertelde dat zijn bedrijf om politieke redenen de relatie met het Israëlische bedrijf zou gaan beëindigen, was dit in feite onjuist.

  Globaal gesproken gaan dezelfde mensen die in Europa op straat gedemonstreerd hebben om boycots van Israëlische producten te eisen, daar mee door. Maar hun aantal is niet noemenswaardig gestegen, en ook zijn er in 5775 geen grote doorbraken geweest. In feite was het voor veel Israëlische beginnende en hightech bedrijven een jaar om de vlag voor uit te hangen!

  Op dezelfde manier ging het er aan toe op universiteitscampussen voornamelijk in Amerika en Canada: terwijl de bds-beweging een paar symbolische stemmen won, maakten waakhondgroepen bekend dat over het algemeen de impact van haatcampagnes tegen Israël niet groeide. In een aantal gevallen behaalden effectieve pro-Israëlische studentengroepen – waaronder Stand With Us – belangrijke successen bij het doen mislukken van boycotoproepen.

  Studenten en leden van het wetenschappelijk personeel die in het verleden zich rustig hielden of te geïntimideerd waren om zich uit te spreken, hebben meegedaan met het veroordelen van bds. Sommigen die kritiek hadden op specifiek Israëlisch nederzettingenbeleid, begonnen zich te realiseren dat de dreiging van bds veel breder is: hun leiders zijn er op uit Israël uit te schakelen als de natiestaat van het Joodse volk.

  Succesvolle diplomatie
  Ook op andere gebieden werd in het afgelopen jaar de tegenaanval tegen de bds-beweging sterker. De Israëlische regering, en speciaal het ministerie van Buitenlandse Zaken geleid door plaatsvervangend minister Hotovely, heeft de nodige hulpbronnen en coördinatie aangeboord om doelgericht bds te verslaan. Andere ministeries die raakvlakken ermee hebben, zijn ook aangehaakt om hogere prioriteit te geven aan pogingen dit politieke en economische gevecht de wind uit de zeilen te nemen.

  “Hoewel er nog steeds tientallen miljoenen euro’s, ponden en kronen naar de bds-beweging stromen, gaat de trend naar beneden. Voor de eerste keer.”

  Ambassadeurs en ambtenaren van Europese regeringen en de Europese Unie moesten op het matje komen en kregen stevige kritiek omdat ze belastinggeld hadden gegeven aan ngo’s die de leiding hebben bij onverantwoorde en vaak antisemitische bds-campagnes.

  Bid dat de verdedigers van Israël bemoedigd mogen worden. Bid dat de bds-campagne tegen Israël het zal afleggen tegen de zegen van de Heere God.Meer gebedspunten Toen diplomaten en politieke leiders van de donorlanden geconfronteerd werden met bewijs dat door hen gegeven geld voor het bevorderen van ‘vrede’ en ‘mensenrechten’, gebruikt wordt om te demoniseren en op te hitsen tot haat, werden sommige donatiestructuren drastisch gewijzigd.

  Onder het ‘Partnership for Peace Program’ vernieuwde de Europese Unie niet de toelages voor ngo’s die bds promoten en daarvoor strijden met zelfs gewelddadige acties. Dit is de meest belangrijke verandering in de afgelopen 15 jaar.

  Ook verminderden of stopten een aantal Europese ambassades in Israël toelages voor anti-vrede ngo’s. Hoewel er nog steeds tientallen miljoenen euro’s, ponden en kronen naar de bds-beweging stromen, gaat de trend naar beneden. Voor de eerste keer.

  Matisyahu
  Het jaar eindigde met het incident rond de zanger Matisyahu in Spanje dat begon als een nederlaag maar veranderde in een belangrijke overwinning op bds-aanhangers.

  De Amerikaanse Joodse zanger was aangevallen door ‘bds-pestkoppen’ en verteld dat hij een verklaring tegen Israël moest ondertekenen om te kunnen optreden op een muziekfestival. Matisyahu weigerde en deze reactie ontketende een breed gedragen publieke campagne waarin de bds-beweging veroordeeld werd. De organisatoren boden hun excuses aan, en met minachting voor bds zong Matisyahu liederen over Jeruzalem.

  Het zou voorbarig zijn om te zeggen dat de strijd om bds en de met wettelijke middelen strijdende bewegingen te verslaan, ten gunste van Israël is gekeerd. Maar toch zijn er een paar hoopvolle tekenen op dit strijdtoneel nu we het nieuwe jaar 5776 zijn ingegaan.

  Vertaling: Evelien van Dis

  Thema

  bdsboycot

  Over de auteur