Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Voormalig voorzitter uit scherpe kritiek op Israëlberichtgeving BBC - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Voormalig voorzitter uit scherpe kritiek op Israëlberichtgeving BBC

  19 oktober 2015

  Zelfs de voormalige voorzitter van de BBC gelooft dat de verslaggeving van gebeurtenissen in Israël onaanvaardbaar is, tendentieus en bezoedeld door z’n anti Israël vooringenomenheid.

  In een brief aan de nieuws- en lopende zaken directeur van de BBC, James Harding, uitte voormalig voorzitter van de BBC, Lord Michael Grade, scherpe kritiek op de BBC berichtgeving over de huidige Palestijnse gewelddadigheid in Israël.

  In zijn aanklacht zei Grade – voormalig hoofd van de BBC, ITV-netwerk en Kanaal 4 – dat de BBC verslaggeving bij tijden misleidend was, en faalde een bredere context te geven van wat ‘ongetwijfeld een complexe zaak’ is.

  Grade is een lid van het Hogerhuis voor de Conservatieve Partij. Hij bekritiseerde het onvermogen van de BBC “om aan zijn verplichting te voldoen” door de kijkers geen voorbeelden te laten zien van Palestijnse leiders die de terreuraanslagen aanprijzen en oproepen tot meer.

  De voormalige BBC voorzitter benadrukte dat Palestijnse ophitsing “een niet te ontkennen bestanddeel is van het aanwakkeren van de huidige spanning en een belangrijk ingrediënt van het verhaal.”

  De aanklacht was speciaal gericht tegen een verslag van Orla Guerin over de recente golf van Palestijnse aanslagen door heel Israël dat vorige week zondag werd uitgezonden.

  Grade bekritiseerde het klaarblijkelijke promoten van gelijkwaardigheid tussen Israëlische slachtoffers van terreur en Palestijnen die door Israëlische veiligheidsdiensten gedood zijn terwijl ze bezig waren hun terreurdaden uit te voeren.

  Hij haalde naar voren: “Een emotioneel interview is gehouden met de vader van een Palestijnse tiener die gedood is terwijl hij bezig was met een fatale terreuraanslag. De verslaggever liet echter na om het emotionele leed te tonen dat Israëli’s wordt aangedaan door al deze recente aanslagen. Dit is onvergeeflijk.”

  Grade vervolgde: “Daar komt nog bij dat het onterecht was van de verslaggever om te beweren dat ‘er geen aanwijzing is dat militante groepen erbij betrokken zijn’, net vóór het vertonen van beelden van PIJ vlaggen bij het huis van een 19 jarige terrorist die op 3 oktober jl. een dodelijke steekaanslag bij de Leeuwenpoort in Jeruzalem uitvoerde. (PIJ = Palestijnse Islamitische Jihad)

  PIJ is een welbekende Palestijnse terreurorganisatie die de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft opgeëist en is door Hamas geprezen, een andere internationaal verboden terreurorganisatie. Op directe manier worden de kijkers zo misleid,” stond in de brief die voor het eerst openbaar is gemaakt door de Britse Conservatieve Vrienden van Israël (CFoI).

  Grade gaf ook commentaar op beelden van een oudere Palestijnse man in Hebron die tegenover Israëlische soldaten traangasgranaten afvurende soldaten stond. Grade bekritiseerde het ontbreken van een beschrijving van de wijdere context. Hij zei: “De zorgvuldig geselecteerde beelden lieten de stenengooiende jongeren buiten beeld die de aanleiding waren voor de aanwezigheid en de actie van de Israëlische veiligheidsdiensten. Terwijl dergelijke beelden terecht nieuwswaarde hebben, voel ik sterk dat de kijkers zichtbare en gesproken uitleg van de wijdere context misten; hierdoor wordt hun bewustheid en begrip van wat ongetwijfeld een complexe situatie is, vertekend.”

  Naar aanleiding van een opschrift van een nieuwsbericht op de BBC nieuwswebsite, vervolgde Grade’s brief: “Het is betreurenswaardig dat dit niet de eerste keer in de afgelopen weken is dat de standaard (= objectiviteit) van berichtgeving en onpartijdigheid onbevredigend is geweest. Op zaterdag 3 oktober jl. was ik teleurgesteld dat de BBC nieuwswebsite een misleidend en de feiten vervalsend opschrift had: ‘Palestijn doodgeschoten nadat twee doden vielen bij Jeruzalemse aanslagen’. Ik heb opgemerkt dat deze kop vier herzieningen heeft ondergaan nadat er openlijke kritiek op ontstaan was.”

  De BBC heeft al vele jaren lang te maken gehad met talloze beschuldigingen over zijn pro-Palestijnse vooringenomenheid en tendentieuze berichtgeving.

  Vertaling; Evelien van Dis

  Over de auteur