Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Zorg(elijk) - Christenen voor Israël
 • Regen in Jeruzalem. - Foto: Yonatan Sindel/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Zorg(elijk)

  Joanne Nihom - 26 oktober 2015

  Storm met regen en hagel teistert Israël. Goed voor het land, regen is hard nodig. Minder goed is de andere storm, die van terreur. Die lijkt maar niet af te nemen.

  Dagelijks aanslagen. Over en weer heftige verwijten van Israëlische en Palestijnse leiders. Naar elkaar. En intussen – ga er maar even voor zitten – verblijft de zwager van de Palestijnse president Abbas in een privékliniek in Tel Aviv voor een levensreddende hartoperatie.

  Terreurorganisatie Hamas – ook niet echt een voorstander van een Joodse staat – maakt eveneens graag gebruik van de Israëlische gezondheidszorg.

  Ja, u leest het goed. De zwager van de man die het bestaan van Israël niet erkent. Dat de Palestijnse leider een hoge pet op heeft van het medisch vakmanschap in Israël was al bekend. Eerder dit jaar werd zijn vrouw in hetzelfde ziekenhuis behandeld.

  Terreurorganisatie Hamas – ook niet echt een voorstander van een Joodse staat – maakt eveneens graag gebruik van de Israëlische gezondheidszorg. De dochter, zus en kleindochter van Ismail Haniyeh, de leider van Hamas, waren het afgelopen jaar in Israël onder medische behandeling.

  Of dit lichtpuntjes van hoop zijn is niet te zeggen, het is in ieder geval opmerkelijk nieuws. En wellicht zorgt het voor bijzondere contacten, zoals in het volgende, waargebeurde, verhaal.

  Zeven jaar geleden. Naharia. Het ziekenhuis. In een tweepersoonskamer liggen een Joodse – en een Arabische man. De Joodse man heeft een operatie ondergaan en is aan het herstellen. Dagelijks bezoekt zijn vrouw hem. De Arabische man ligt in coma. Zijn broer waakt aan zijn bed.

  De vrouw en de broer raken met elkaar in gesprek. Als hij haar vertelt dat ze Hamasstrijders uit Jenin zijn, schrikt ze. Maar de gedeelde zorgen om hun naasten scheppen een band. Afkomst speelt even geen rol. Door hun dagelijkse ontmoetingen raken de vrouw en de broer bevriend.

  Zo ondersteunt ze hem en legt uit dat het belangrijk is om iemand die in coma ligt aan te raken, zachtjes te masseren en mee te praten. En het helpt. De Hamasstrijder ontwaakt na enige tijd uit zijn coma. Voor de Joodse man loopt het minder goed af. Door complicaties overlijdt hij.

  De vriendschappelijke band tussen de broer en de vrouw blijft bestaan. Nog steeds hebben ze contact. Vanwege grensversperringen is het moeilijk om elkaar te ontmoeten. Maar per mail en telefoon onderhouden ze hun vriendschap. Bijzonder, absurd, maar waarom niet. We zijn toch allemaal kinderen van dezelfde G’d.

  Over de auteur