Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Europa kan van Israël leren - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Europa kan van Israël leren

  18 november 2015

  Tijdens een bespreking van de terreuraanslagen in Parijs, zei een Israëlische nationale veiligheidsdeskundige dat Europa veel kan leren van Israël.

  In de nasleep van de Parijse meervoudige aanslagen in de nacht van vrijdag op zaterdag vorige week waarbij op z’n minst 129 mensen gedood zijn en nog eens 350 gewond raakten – waarvan bijna 100 zwaargewond – kwamen vragen naar boven over het gebrek aan Europese geoefendheid om zulke grote gecoördineerde aanslagen het hoofd te bieden.

  Dit is echter onderdeel van een groter Europees probleem, zegt dr. Dan Schueftan, directeur van het Nationale Veiligheidsstudie Centrum aan de Universiteit van Haifa.

  “Europa’s ontkenningsdrang is zo sterk dat ze waarschijnlijk er mee door blijven gaan de aard van de dreiging af te zwakken, omdat ze wensen te geloven dat het iets anders is.”

  “Alle open samenlevingen zijn in een nadeel wanneer ze te maken krijgen met zulke barbaarse aanslagen van het soort dat in heel het Midden-Oosten bestaat,” vertelde Schueftan zaterdagavond aan een verslaggever van de Allgemeine Zeitung. “En Europa is, net als Israël, geen uitzondering.”

  Hij voegde eraan toe: “Maar omdat samenlevingen met barbaarse politieke culturen onbegrensde grieven koesteren tegen open samenlevingen, en het in de aard van open gemeenschappen ligt om niet dat open karakter op te geven – waardoor ongewenste elementen kunnen infiltreren – zal dat wat we vrijdagavond/nacht in Parijs zagen, waarschijnlijk niet binnen afzienbare tijd afnemen.”

  “Dit betekent niet,” zei Schueftan, “dat alles verloren is.” Integendeel, hij betoogde dat de sleutel voor open samenlevingen erin bestaat om niet hun constructieve regeergezag aan een barbaarse vijand uit te leveren.

  ‘Dit heeft alles te maken met waar de Joodse staat voor staat’
  Israël is altijd trouw gebleven aan haar constructieve regeergezag: haar democratie, haar onderwijs, haar gezondheidssysteem enz. Terwijl het vaak wel maatregelen moet nemen die het liever niet neemt.

  “Dit heeft alles te maken met waar de Joodse staat voor staat: de uitdaging vijanden te bestrijden en ondertussen vasthouden aan de overtuiging te blijven bouwen aan een gezonde, bloeiende samenleving. Kijk naar wat Israël in de achterliggende zeventig jaar heeft gedaan. Het heeft zichzelf opgebouwd en ondertussen Arabische staten en terroristen die het op hun vernietiging voorzien hebben, bevochten; ook voert het een ideologische strijd tegen het onwettig verklaren van haar bestaan als staat,” zei Schueftan.

  “Europa moet zichzelf afvragen of het barbaren wil toestaan het van zijn koers af te buigen om haar samenleving te bouwen en te versterken.”

  Bid voor Europa, dat haar leiders de aard van de dreiging zullen onderkennen en van Israël willen leren.Meer gebedspunten Schueftan zei dat hij niet optimistisch is over deze stand van zaken. “Het probleem van Europa is dat het de omvang en het kaliber van het soort terrorisme waar Parijs afgelopen vrijdagnacht getuige van was, heeft ontkend. In plaats van het effectief terugbrengen ervan tot een aanvaardbaar niveau, heeft het averechtse maatregels getroffen.”

  ‘Europeanen leren niet van de ervaring’
  Volgens Schueftan houden deze maatregels ook in dat er een “ongecontroleerde bereidheid is om miljoenen immigranten uit het Midden-Oosten op te nemen, terwijl de Europeanen ervan uitgaan dat ze een Europese manier van leven zullen accepteren; dat hebben ze veelal niet gedaan.”

  “Net zoals Israël,“ zei hij, “heeft Europa niet haar constructieve regeergezag opgegeven.” Maar in tegenstelling tot Israël “heeft Europa moeite zichzelf te verdedigen. Europa leert niet van haar eigen ervaring.

  Hun ontkenningsdrang is zo sterk dat ze waarschijnlijk er mee door blijven gaan de aard van de dreiging af te zwakken, omdat ze wensen te geloven dat het iets anders is. Ik vrees dat in plaats van het noodzakelijke te doen, meer en meer Europeanen richting radicaal rechts opschuiven. En dat zal het probleem alleen nog maar verergeren.”

  Vertaling: Evelien van Dis

  Over de auteur