Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Altijd wel iets om dankbaar voor te zijn - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Altijd wel iets om dankbaar voor te zijn

  Petra van der Zande - 10 december 2015

  “En laat de vrede van God heersen in uw harten, waartoe u ook in één lichaam geroepen bent; en wees dankbaar. Laat het woord van Christus in rijke mate in u wonen, in alle wijsheid; onderwijs elkaar en wijs elkaar terecht, met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. Zing voor de Heere met dank in uw hart.” Kolossenzen 3:15,16

  In Israël leven we van feest naar feest – van Pesach naar Sjavoeot en van het Joodse Nieuwjaar naar Sukkot. Voor ons komen daar dan ook nog de Christelijke feestdagen bij – dubbel feest dus.

  Op de laatste donderdag van november vierden we in onze kerk ‘Thanksgiving’ – vergelijkbaar met de Dankdag voor gewas en arbeid. Na de overvloedige feestmaaltijd was er gelegenheid om God te danken met woord en muziek – een goede Amerikaanse gewoonte waar we graag aan meededen.

  Terwijl de christen-Arabieren in Jeruzalem’s Oude Stad hun Kerstmannen tevoorschijn haalden kocht de Joodse bevolking hun Chanoekakaarsen, –kandelaars en soefganiots (typisch Chanoekagebak). Het ‘feest van de lichtjes’ herinnert ons dat er hoop in de duisternis is.

  “DANKBAARHEID kan een gewone dag veranderen in een DANKDAG, routinewerkzaamheden in VREUGDE en alledaagse gebeurtenissen in ZEGENINGEN”

  Ook de eerste adventskaars, die we eind november aanstaken, symboliseert hoop. De tweede kaars staat voor vrede, die tegenwoordig ver te zoeken is. In Israël hebben we dagelijks te maken met terreuraanslagen en leeft een groot deel van de bevolking in angst.

  Ondanks al die duisternis, de onvrede, het constante gevaar, de ellende en wanhoop, blijven Israëli’s naar lichtpuntjes zoeken. Iehieje beseder – “het zal goedkomen!” spreken ze elkaar moed in. Be’ezrat haSjem – “met hulp van de HEERE.”

  Er is zoveel om dankbaar voor te zijn.

  Iedere morgen opnieuw bidden we om Gods bescherming en leiding. Iedere avond danken wij Hem voor Zijn hulp en bewaring. Ook voor Zijn vrede, die alle verstand te boven gaat.

  Het is en blijft een voorrecht deel te zijn van deze maatschappij, inclusief de dagelijkse strijd en de constante gevaren. Samen met het Joodse volk zingen wij Banoe chosjech legaresh, een van de Chanoeka liederen:

  “In de koude, donkere nacht,
  Dragen we een lampje en vuur.
  Ieder van ons is een klein lichtje,
  Samen, een helder licht.
  Maak dat je wegkomt – duisternis!
  Maak ruimte voor het licht!

  Dankbaar zijn wij voor het LICHT dat in de wereld kwam om de duisternis te verdrijven. Op naar het volgende feest!

  “Een kaars verliest niets wanneer hij een andere kaars aansteekt.”

  Over de auteur