Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
'Geen paniek, het zijn maar rotsblokken' - Christenen voor Israël
 • Speciale eenheden bewaken de wegen in Gush Etzion na de recente terreuraanslagen in het gebied. - Foto: Gershon Elinson/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ‘Geen paniek, het zijn maar rotsblokken’

  Yochanan Visser - 1 december 2015

  De gemeente Gush Etzion (Blok van Etzion) in Judea ten zuiden van Jeruzalem is zwaar getroffen door de huidige terreuroorlog door Palestijnse Arabieren. Tzomet HaGush, het belangrijkste kruispunt op de weg 60 die Jeruzalem verbindt met Hebron, was het toneel van talrijke steekpartijen de laatste maanden en in het nabijgelegen Joodse dorp Alon Shvut is men nog altijd geschokt door een aantal autoaanslagen bij de ingang van het dorp en een ontvoering die aan drie Joodse jongens het leven kostte in de zomer van vorig jaar.

  Ruim een week geleden werden drie mensen vermoord door een Palestijns-Arabische terrorist in het gebied. De terrorist schoot eerst op vijf Israëlische auto’s en ramde later zijn auto in een Israëlisch voertuig dicht bij Alon Shvut. Een 18-jarige Amerikaanse jeshivastudent was een van de doden in deze gruwelijke aanslag.

  Op de zondag daarna werd deze tragedie gevolgd door een nieuwe dodelijke steekpartij op Tzomet HaGush. Een Arabische terrorist vermoordde de 21-jarige joodse vrouw Hadar Buchris uit Safed die op een Midrasha in het nabijgelegen dorp van Bat Ayin studeerde. Een Israëlisch radiostation publiceerde later een geluidsopname waarin Hadar een dag voordat ze vermoord werd haar diepe geloof in God betuigde en haar vriendinnen verzekerde dat alles goed zou komen

  “De man vertelde de klanten dat ze zich konden ontspannen. Arabieren hadden slechts rotsblokken op een Israëlische auto gegooid, zei hij.”

  Sinds de moord op Hadar Buchris is Gush Etzion veranderd in een oorlogsgebied. Honderden IDF soldaten bewaken bushaltes, liftplaatsen , parkeerterreinen, wegen en winkelcentra. Bij bushaltes en liftplaatsen zijn gigantische betonblokken geplaatst tussen de weg en de trottoirs om aanvallen met voertuigen te voorkomen.

  Nieuwe situatie
  Op Tzomet HaGush heeft het Israëlische leger een nieuw hek opgetrokken dat bedoelt is om de Arabieren weg te houden van de Joodse reizigers. Het heeft de moord op Hadar Buchris echter niet kunnen voorkomen. Soldaten controleren nu Palestijnse auto’s bij tijdelijke checkpoints aan de ingangen van het kruispunt en de IDF zoekt naar terroristen in de nabijgelegen Palestijnse dorpen tijdens de nacht. Een dergelijke situatie heeft zelfs tijdens de Tweede Intifada nooit bestaan in Gush Etzion.

  Tijdens de Tweede Intifada hadden de Palestijnse Arabieren slechts beperkte toegang tot de belangrijkste wegen in Judea en Samaria. De IDF had toen veel Palestijnse dorpen afgesloten door de toegangswegen te blokkeren met aarden wallen. Het bleek een maatregel die een belangrijke bijdrage leverde aan de veiligheid van de Israëli’s die door het gebied reisden.

  Tot nu toe heeft de IDF afgezien van het herinvoeren van dit soort maatregelen, maar de druk om dit te doen van de bewoners en leiders van de gemeenschap wordt steeds groter. De politiek van het leger is er echter op gericht om de Palestijnse massa’s geen reden te geven om zich aan te sluiten bij de acties van de individuele terroristen die tot nu toe de strijd tegen Israël voeren.

  Vorige week zondagavond hielden de bewoners van Gush Etzion een wake voor Hadar Buchris en een demonstratie op Tzomet HaGush waarin zij een verbod op Palestijns verkeer op de weg 60 en andere wegen in het gebied eisten. De wegen zijn nog steeds open voor Palestijnse verkeer, maar Arabische arbeiders uit nabijgelegen Palestijnse dorpen en steden worden nu geweerd uit de Joodse gemeenschappen in Gush Etzion, berichtte Radio Reshet Beth afgelopen maandag.

  De maatregel geeft de ernst van de situatie goed weer.

  co-existentie
  Gush Etzion is altijd een gebied geweest waar een relatief hoog niveau van co-existentie tussen Joden en Arabieren bestond. Shlomo Riskin – de opperrabbijn van Efrat – de grootste gemeente in de regio – heeft bijvoorbeeld co-existentie tussen Joden en Arabieren in het gebied lang bevorderd. Hij richtte een aantal co-existentieprojecten op die waren gericht op de jeugd in Efrat en de omringende Arabische dorpen. De Tweede Intifada maakte echter een eind aan deze projecten nadat locale Arabische leiders met de dood waren bedreigd.

  Zelfs nu zijn er plaatsen, zoals de lokale garage en de Rami Levy supermarkt in het winkelcentrum van Tzomet HaGush, waar Arabieren uit Hebron en Bethlehem samenwerken met Joden uit de Gush Etzion gemeenschappen.

  Stemming omgeslagen
  De stemming in de Joodse gemeenschappen van het Etzion Blok is echter veranderd onder invloed van de huidige golf terreur en de gruwelijke moorden op de drie jonge Joodse jongens die werden ontvoerd door een Hamas-terreurbende in de zomer van 2014.

  Veel Joden in Gush Etzion zijn gaan beseffen dat het idee van echte co-existentie met de Arabieren een utopie was. Sommigen van hen zeggen dat Arabieren hebben niets meer te zoeken hebben in Gush Etzion en dat Israël de strijd tegen het Palestijnse terrorisme moet opvoeren.

  Geen toeval
  Het is geen toeval dat de Arabische terroristen Gush Etzion hebben uitgekozen als een doelwit voor de meest gruwelijke aanslagen in de huidige terreur golf. De ongeveer 70.000 Joden die in het gebied wonen zijn er in geslaagd om een aantal van de mooiste steden en dorpen van Israël op te bouwen.

  Bid voor de veiligheid van de bewoners van Gush Etzion en voor alertheid bij de veiligheidsdienstenMeer gebedspunten De bewoners van Gush Etzion zijn erin geslaagd om de kwaliteit van het leven in hun gemeenschappen onder vaak moeilijke omstandigheden te verbeteren en hebben van Gush Etzion een modern zionistisch succesverhaal gemaakt.

  Tien jaar na het einde van de Tweede Intifada groeit en bloeit Gush Etzion. Zo is er bijvoorbeeld een winkelcentrum met een moderne supermarkt gebouwd dat binnenkort zal worden uitgebreid en er zijn verschillende restaurants en cafés geopend nabij Tzomet HaGush. Er is zelfs een zeer goede wijnmakerij actief in het gebied.

  Het doel van de terroristen is om de kwaliteit van het dagelijkse leven in Gush Etzion te vernietigen en om de gemeente te veranderen in een oorlogsgebied. Tot nu toe zijn ze niet in geslaagd om dit doel te verwezenlijken, maar toen ik het gebied vorige week opnieuw bezocht merkte ik dat de terroristen er wel in zijn geslaagd om het dagelijkse leven te verstoren in de regio.

  Dagelijks leven verstoord
  Zelfs het meest populaire restaurant in het gebied – Gavne nabij de Bat Ayin gemeenschap aan de rand van Gush Etzion- is inmiddels gesloten. Een aankondiging bij de ingang van het restaurant waarschuwt klanten dat het restaurant “voor onbepaalde tijd gesloten is als gevolg van de veiligheidssituatie.”

  In Emek HaBracha, de wijnmakerij in de buurt van Tzomet HaGush waarin ook een restaurant is, leek alles ‘business as usual’ zijn toen ik arriveerde. Het restaurant was vol met gasten en alles leek rustig tot de barman plotseling zijn pistool pakte en begon te rennen in de richting van Tzomet HaGush na het ontvangen van een sms-bericht.

  De man, die ook vrijwillig als paramedicus bij Magen David Adom (Israëlische Rode Kruis) bleek te werken, keerde terug na een paar minuten en vertelde de klanten dat ze zich konden ontspannen. Arabieren hadden slechts rotsblokken op een Israëlische auto gegooid, zei hij.

  Het incident liet zien hoe Palestijnse terreur ‘normaal’ is geworden in het dagelijks leven hier, niet alleen in Gush Etzion, maar in grote delen van Israël.

  Over de auteur