Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Terreuroorlog ernstig probleem (deel 2) - Christenen voor Israël
 • Politie en reddingswerkers zijn aan het werk op de plaats waar een Arabische man uit Jeruzalem inreed op passagiers die net uit de tram waren gestapt. | Foto: Flash90 - Foto: Yonatan Sindel/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Terreuroorlog ernstig probleem (deel 2)

  Yochanan Visser - 28 december 2015

  Tot nu toe heeft Israël op de hernieuwde Palestijnse terreur gereageerd door meer beveiliging van openbare plaatsen en allerlei andere fysieke maatregelen die de burgers moeten beschermen bij bushaltes en liftplaatsen.

  Een andere maatregel die al eerder werd genomen is het versoepelen van richtlijnen voor het gebruik van kogels om terroristen uit te schakelen die dreigen met messen en die stenen gooien. De meeste terroristen die nu met messen een aanslag plegen worden doodgeschoten om het aantal slachtoffers te minimaliseren.

  Internationaal is het doodschieten van deze terroristen bekritiseerd als het gebruik van excessief geweld het is echter uit video-opnamen duidelijk geworden dat de terroristen niet stoppen totdat ze worden uitgeschakeld door kogels.

  “De steun voor de huidige ‘opstand’ in de Palestijnse maatschappij is overweldigend, tweederde van de bevolking steunt de terreur.”

  Het opnieuw afsluiten van gebieden waar Palestijnse Arabieren wonen is overwogen maar achterwege gelaten omdat Israël vreest dat juist dit middel een massale volksopstand zal veroorzaken en dat dan de situatie volledig uit de hand zal lopen. Hamas en de andere Palestijnse terreurbewegingen hebben een direct belang bij escalatie van het geweld en zullen op termijn proberen om meer ‘effectief’ geweld te organiseren. De strategie van de IDF is erop gericht om een dergelijk scenario te voorkomen en om Hamas niet in de kaart te spelen. Of dat zal lukken is maar zeer de vraag, een grote aanslag kan het beeld volledig veranderen.

  De steun voor de huidige ‘opstand’ in de Palestijnse maatschappij is overweldigend, tweederde van de bevolking steunt de terreur. Onderzoeken wijzen uit dat de Palestijnse bevolking steeds verder radicaliseert en af wil van het bewind van PA leider Mahmoud Abbas. Het feit dat de meeste terroristen zeer jong zijn wijst ook de toenemende radicalisatie. De effecten van de voortdurende ophitsing worden nu pijnlijk duidelijk.

  Politiek gezien lijkt er geen oplossing voor de situatie. Het Palestijnse leiderschap is verenigd in de opvatting dat onderhandelingen met Israël geen zin hebben en dat ‘verzet’ de weg is om de doelen te verwezenlijken. Aan Israëlische zijde is slechts een minderheid nog altijd bereid om over de zogenaamde tweestatenoplossing te praten zoals dat jaren is geprobeerd. De Israëlische bevolking gelooft in meerderheid niet meer in een dergelijk compromis en lijkt zich in toenemende mate te verzoenen met het idee dat Israël een natie is die altijd’ bij het zwaard’ zal moeten leven.

  Moeilijkste ballingschap onder Ishmael
  In dat opzicht lijkt de situatie op wat Rabbi Chaim Vital voorspelde bijna 500 jaar geleden. In een commentaar op Psalm 124 en de Zohar, het mystieke commentaar op de Thora, schreef de rabbijn:

  “U bent bekend met het feit dat er vier verbanningen (galloeyot) zijn: de Babylonische verbanning; de verbanning onder de Meden en de Perzen, De Griekse verbanning en de galloet onder Edom (Rome) die bijna tweeduizend jaar zal duren. Maar aan het einde van de dagen (eindtijd) zal Israël opnieuw een verbanning ondergaan, namelijk de galoet Ishmaeli, de ‘verbanning’ die door de zonen van Ishmael zal worden veroorzaakt.”

  “Dit zal de moeilijkste galloet zijn”, schreef Rabbi Vital, “omdat het Ishmael is die dit Israël zal aandoen.” Ishmael wordt in de Thora Pere Adam (wilde man) genoemd en niet Adam Pere, zoals dat volgens de juiste grammatica zou moeten. Dit betekent dat wildheid zijn centrale eigenschap is.

  Waarom is dit nu juist de moeilijkste van alle galoeyot? De vierde galoet onder Edom eindigde immers in de Shoah, de Holocaust. Kan er iets ergers gebeuren dan deze massamoord op de Joden?
  Nee, zeggen de Joodse commentatoren, de moeilijkheidsfactor ligt in het feit dat er geen oplossing zal zijn voor de verschijnselen die zich tijdens deze ballingschap zullen voordoen.

  In Israël hoort men nu in toenemende mate dat de situatie lijkt op die van de Joden tijdens de verbanningen en dan met name op de situatie in Europa waar Joden moesten vrezen voor hun veiligheid en zelfs voor hun leven in de plaatsen waar zij zich ophielden. De voorgestelde oplossing is nu dat Israël haar soevereiniteit zal moeten herstellen, bijvoorbeeld door annexatie van delen van Judea en Samaria.

  Dat zal het probleem van de eindeloze terreur tegen Joden in Israël echter niet oplossen. Het echte probleem is immers het feit dat de Palestijnse en Israëlische Arabieren na bijna bijna 70 jaar nog altijd niet bereid zijn om het bestaan van een Joodse staat in het grondgebied van de Islam (dar al-Islam) te erkennen.

  Onder de Arabische Israëli’s bijvoorbeeld wijst meer dan veertig procent de legitimiteit van de staat Israël nog altijd af en slechts 11 procent zegt dat zij er voor zouden kiezen om in Israël te leven zoals de staat nu is ingericht (Joods), aldus een onderzoek van de Hebreeuws-talige krant Maariv op 15 October jl.

  Deel 1 van dit artikel leest u hier

  Over de auteur