Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Holocaustherdenking in Nijkerk: 'Waarom herdenken we?' - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Holocaustherdenking in Nijkerk: ‘Waarom herdenken we?’

  27 januari 2016

  Zo’n 300 mensen woonden vanmiddag de Holocaustherdenking in Nijkerk bij.

  Het is vandaag precies 71 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Holocaust Herdenkingsdag. Christenen voor Israël stond hier bij stil met een speciale herdenkingsbijeenkomst.

  Leuk kind
  Nadat voorzitter Dick Schutte van Christenen voor Israël de bijeenkomst had geopend, deelde Holocaustoverlevende Tamar de Vries de ervaringen van haar en haar familie in oorlogsjaren. Zo las ze een aantal passages voor uit het dagboek van haar moeder: “Wat een leuk kind!”, omschreef een buurvrouw Tamar eens tegenover haar moeder. “Als jullie vergast worden, dan nemen wij haar wel in huis”.

  Nooit meer Auschwitz
  Ook geschiedkundige Hadassa Hirschfeld hield een indrukwekkend betoog. Als dochter van Holocaustoverlevenden studeerde ze aan de Universiteit van Amsterdam af op het onderwerp ‘Holocaustontkenning’. Voor Hadassa heeft de Holocaust een grote invloed op haar leven gehad. Haar vader en moeder droegen elke dag hun Auschwitzverleden met zich mee. “We zijn opgegroeid met de leus ‘Nooit meer Auschwitz!’, maar wat betekent dat vandaag nog? De oorlog is al 71 jaar geleden afgelopen, dus is het makkelijk om te zeggen ‘houd er nou maar over op’. Maar ik zeg: Auschwitz blijft ons morele kompas als het gaat om het bestrijden van discriminatie”.

  Uitkijken naar het licht
  Opperrabbijn Binyomin Jacobs vroeg zich hardop af waarom deze herdenking wordt georganiseerd. “Om te waarschuwen dat het weer misgaat?”, was zijn eerste suggestie. “Of om onze verontwaardiging uit te spreken over de oneerlijke behandeling van Israël in de Verenigde Naties?”, vulde hij zichzelf aan. “Nee”, concludeerde hij tenslotte, “we zijn hier om hen te gedenken die er niet meer zijn. En we zijn hier om uit te kijken naar het licht en de komst van de Messias”.

  Trouw
  Directeur Roger van Oordt van Christenen voor Israël sloot af door de woorden van Psalm 130 als gebed uit te spreken: ‘Uit de diepten roep ik u aan, Heere’. “Vandaag zien we dat de God van Israël zelfs in de diepten trouw is gebleven aan zijn volk Israël, door hen thuis te brengen in het land Israël.”

  De toespraken werden afgewisseld met muzikale intermezzo’s van pianist Kees de Vreugd, violiste Iris van der Laat en sopraan Michal Bitan.