Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Regen is zegen - Christenen voor Israël
 • Een regenachtige dag in Jeruzalem. - Foto: Mercy Ganoor
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Regen is zegen

  Petra van der Zande - 11 februari 2016

  “God dondert wonderbaar met Zijn stem; Hij doet grote dingen en wij begrijpen ze niet. Want Hij zegt tegen de sneeuw: Wees op de aarde. Ook tegen de slagregen van de regen; en dan is er de slagregen van Zijn sterke regens.” Job 37:5,6

  “Regen is zegen.” Zo’n uitspraak is voor een Nederlander moeilijk voor te stellen, maar in Israël ben ik nog niet veel mensen tegengekomen die mopperen op een plensbui. Integendeel, als je hier lang genoeg woont, weet je dat regen zegen is voor het land.

  Op de laatste dag van Soekot beginnen religieuze Joden voor regen te bidden. Zij gaan daarmee door tot Pesach, vaak ook het einde van het regenseizoen. Maar wordt het gebed voor dauw toegevoegd – onontbeerlijk tijdens de hete, droge zomermaanden.

  De Hebreeuwse Bijbel gebruikt verschillende woorden voor regen: jorè is de eerste regen (oktober/november); gesjem de winterregens (midden december tot maart) en melkosj de late regen (maart/april).

  Eerlijk gezegd zie ik altijd een beetje op tegen de eerste regen die alleen viezigheid met zich mee brengt. Na een lange, droge zomer zit alles zo dik onder het stof dat een buitje alles in modder veranderd – je blijft schoonmaken. “Regen is zegen!” spreek ik mezelf vermanend toe als ik de was, die ik vergeten heb binnen te halen, opnieuw in de machine moet stoppen.

  Regen of sneeuw is een belangrijk nieuwsitem. “Sneeuw op de Hermon,” vermeld de radio in de bus. Iedereen weet dat dit goed voor het Meer van Tiberias is. Regelmatig lezen we in de krant dat het meer opnieuw een paar centimeter gestegen is, maar dan wordt in een adem vermeld hoeveel het nog onder de rode lijn zit.

  Dank God dat Hij zorgt voor Zijn volk en Zijn land en voldoende regen geeft.Meer gebedspunten Sneeuw in Jeruzalem is een verhaal apart omdat het hele leven daardoor tot stilstand komt. We wonen nu meer dan 26 jaar in Israël en hebben hier meer sneeuw meegemaakt dan ooit in Nederland. In het heuvelachtige Jeruzalem worden de besneeuwde binnenstraten onbereikbaar, tenzij je een four-wheel drive auto hebt. Scholen zijn gesloten, veel bedrijven ook, en alleen ambulances, brood en melkauto’s rijden met sneeuwkettingen.

  De meeste mensen hebben er niet veel aan dat alleen de hoofdwegen sneeuwvrij worden gehouden, dus blijft men thuis en geniet van de extra vrije dagen. Zodra er sneeuw voorspeld wordt, beginnen Jeruzalemmers te hamsteren en kopen de halve supermarkt leeg. Dit jaar hadden we ons voorbereid op een sneeuwfront dat uiteindelijk niet is gekomen. Gelukkig maar, want dat witte goedje brengt vaak meer overlast dan zegen.

  “Dan zullen wij kennen, wij zullen ernaar jagen de HEERE te kennen! Zijn verschijning staat vast als de dageraad. Ja, Hij komt naar ons toe als de regen, als late regen, die het land natmaakt.” Hosea 6:3

  Regen. Onze Messias die komende is. Wat een zegen!

  Over de auteur