Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Bedrijfsleiders Judea en Samaria weigeren EU-etikettering - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Bedrijfsleiders Judea en Samaria weigeren EU-etikettering

  15 maart 2016

  “En op de dag dat u de Jordaan oversteekt naar het land dat de HEERE, uw God, u geeft, moet het zo zijn dat u voor uzelf grote stenen opricht en die met kalk bestrijkt.” Deuteronomium 27:2

  Israëli’s die in de Jordaan Vallei wonen hebben krachtig nee gezegd tegen het etiketteren van hun producten als komend uit ‘bezet gebied’. Zij stuurden een vernietigende brief naar de Duitse ambassadeur in Israël, zo meldden verschillende media.

  Volgens Israel National News had David Elhayani, hoofd van de regionale raad van de Jordaan Vallei, gereageerd op een telefonisch verzoek van een Duits verkoopbedrijf.

  Het Duitse bedrijf Gaia maakte contact met een plaatselijke boer en informeerde hem dat hun klanten erop stonden dat producten uit de Jordaan Vallei een opvallend label zouden krijgen. Het label moest luiden: “Het product komt uit gebieden die door de regering van Israël bezet zijn.” Dit is in overeenstemming met de nieuwe EU-richtlijnen van november 2015 die verbieden dat producten afkomstig uit gebied buiten de grenzen van vóór 1967, gelabeld worden met ‘Made in Israel’.

  Elhayani die zelf boer is, stuurde vorige week snel een boze brief naar de Duitse ambassadeur, Clemens van Goetze. Hij noemde het verzoek ‘discriminerend’ en ‘politiek gemotiveerd’, en weigerde uit naam van de gemeenschap in de Jordaan Vallei aan dit verzoek te voldoen.

  Terwijl hij de ambassadeur herinnerde aan het Nazi verleden van zijn land, schreef Elhayani: “Wij zullen geen enkel product van ons voorzien van een dergelijk label. In onze ogen staat het labelen van goederen gelijk aan de eis uit de donkere en ontzagwekkende dagen van het verleden toen Joden in Europa ‘gelabeld’ werden.”

  Elhayani bracht ook naar voren dat het tijdstip van dit verzoek ongelooflijke ongevoeligheid ten toon spreidde ten aanzien van de benarde situatie waarin Israëli’s zich vandaag bevinden. Het komt te midden van een golf van terreur die het leven van 29 Israëli’s en 3 buitenlandse gasten heeft geëist in de afgelopen vijf maanden.

  “De Staat Israël heeft in deze dagen te maken met een golf van gewelddadige en ernstige terreur. De EU-beslissing om deze schadelijke eis van kracht te doen worden, heeft deze ernstige realiteit als achtergrond – het is gewoon schandalig.”

  Volgens The Jerusalem Post vertelde Elhayani aan Von Goetze dat 60 procent van de bewoners van de Jordaan Vallei voor hun inkomsten afhankelijk is van land- en tuinbouw; 20 procent van de export uit de regio gaat naar Europa.

  Het commentaar van Elhayani was een echo van de woorden van de minister van Landbouw, Uri Ariel, die afgelopen vrijdag zei dat het niet de eerste keer was dat Europa ervoor koos Joden van een label te voorzien. Ariel eiste dat de Europese Unie haar “betreurenswaardige boycotbeslissing” herroept.

  Bid dat Europese leiders zullen inzien dat zij Israël vervloeken met maatregelen als de etikettering van producten en deze zullen durven terugdraaien.Meer gebedspunten Judea en Samaria vormen het hartland van het Bijbelse Israël, en de Joodse dorpen en steden daar vertegenwoordigen de terugkeer van een volk in ballingschap naar hun eigen thuisland, na 2000 jaar. De Europese Unie beweert dat de beslissing producten uit de Israëlische dorpen en steden te labelen, te maken heeft met de onwil om steun te verlenen aan wat de EU als een ‘illegale bezetting’ beschouwt. Maar overeenkomsten die bereikt zijn met andere landen in vergelijkbare ‘aanvechtbare’ situaties, logenstraffen deze bewering.

  Europa heeft ook onlangs aangekondigd dat haar overeenkomsten met Israël niet langer meer van toepassing zullen zijn op gebied dat ligt buiten de zogenaamde ‘groene lijn’, een andere stap die door Israël wordt afgekeurd. (Dit zal bijvoorbeeld Nederlanders met een aow- of andere Nederlandse uitkering die in de zogenaamde ‘bezette gebieden’ wonen, treffen!)

  Amerika heeft stilzwijgend het voorbeeld van Europa nagevolgd. Het Amerikaanse Departement Douaneheffing heeft een gebod uit 1995 om producten uit de Westoever en de Gazastrook te labelen, nieuw leven ingeblazen. In werkelijkheid was het oorspronkelijke gebod alleen bedoeld voor door Palestijnen geproduceerde goederen uit deze gebieden. De huidige regel wordt echter nu ook toegepast op producten die in Israël gemaakt worden. Overtreders van deze regel kunnen stevige boetes opgelegd krijgen.

  Over de auteur