Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
'Laatste' Jemenitische Joden naar Israël gebracht - Christenen voor Israël
 • Premier Netanyahu met enkele van de in Israël gearriveerde Jemenitische Joden en de eeuwenoude Thorarol die zij met zich meebrachten. - Foto: Haim Zach/GPO
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ‘Laatste’ Jemenitische Joden naar Israël gebracht

  Ruben Ridderhof - 22 maart 2016

  Zondagavond 20 maart kwamen negentien Joden uit Yemen via een geheime operatie veilig in Israël aan. Ze werden midden uit de burgeroorlog in Jemen weggehaald. Het is de laatste van een serie operaties om de Joden in Jemen te redden.

  De groep Jemenitische Joden per bus onderweg naar het Beloofde Land.

  De groep Jemenitische Joden per bus onderweg naar het Beloofde Land.

  De groep die in Israël arriveerde bestond uit negentien personen, maar ook het stoffelijk overschot van Aharon Zindani, die in het beloofde land begraven zal worden. Ook werd een eeuwenoude Thorarol meegebracht.

  De operatie sluit een reeks geheime missies af waarmee in de afgelopen jaren ongeveer 200 Jemenitische Joden naar Israël zijn gebracht. Deze operaties werden gecoördineerd door het Joods Agentschap in samenwerking met het Israëlische en Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Voorzitter van het Joods Agentschap, Natan Sharansky zei in een verklaring: “Dit is een uiterst belangrijk moment in de geschiedenis van Israël en van de alija. Van operatie Vliegend Tapijt in 1949 [een grootschalige operatie waarmee duizenden Joden naar Israël werden gebracht, red.] tot vandaag heeft het Joods Agentschap geholpen om de Jemenitische Joden thuis te brengen. Dit hoofdstuk in de geschiedenis van een van ‘s werelds oudste Joodse gemeenschappen wordt afgesloten, maar de unieke bijdrage van de Jemenitische Joodse gemeenschap aan het Joodse volk, leeft voort in de staat Israël.”

  Dank voor deze geslaagde operatie en bidt voor de veiligheid van de Joden die in Jemen zijn achtergeblevenMeer gebedspunten Hoewel er wordt gesproken over de ‘laatste Joden uit Jemen’, blijven er nog altijd ongeveer 50 Joden in Jemen achter. Zij kozen er bewust voor te blijven om het Joodse erfgoed, zoals synagogen en begraafplaatsen, te onderhouden. Ongeveer veertig van hen wonen in een afgesloten terrein naast de Amerikaanse Ambassade in Sanaa. Ze genieten bovendien de bescherming van de Jemenitische overheid.

  De Jemenitische Joden die nu in Israël zijn aangekomen worden opgevangen in een integratiecentrum en zullen daar door het Joods Agentschap worden begeleid tot ze klaar zijn om in de Israëlische maatschappij te leven.

  Thema

  alijaJemen

  Over de auteur