Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Arjen Lont benoemd tot honorair consul - Christenen voor Israël
 • vlnr: Ambassadeur Haim Divon, Linda Divon, Nellie Lont, Honorair consul Arjen Lont | Foto: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Arjen Lont benoemd tot honorair consul

  13 april 2016

  Vandaag werd in Friesland een receptie georganiseerd ter gelegenheid van de benoeming van Arjen Lont tot honorair consul van de staat Israël voor de provincies Friesland, Drente en Groningen.

  Als honorair consul mag Lont de staat Israël vertegenwoordigen, met name in contacten met het bedrijfsleven. Hij doet dit in nauwe samenwerking met de Israëlische ambassade in Den Haag. Ambassadeur Haim Divon was dan ook aanwezig op de receptie om Lont te feliciteren.

  Arjen Lont is voor ons een bekende naam vanwege zijn grote betrokkenheid bij de restauratie van de Montefioremolen in Jeruzalem.
  Tijdens de receptie hield opperrabbijn Binyomin Jacobs een toespraak die u hieronder kunt lezen.

  “Ik voel me hier echt thuis. Thuis omdat hier in Sneek mijn overgrootouders hebben gewoond en mijn oma hier is geboren en getogen. Mijn opa kwam uit Groningen, mijn andere oma uit Overijssel en mijn andere opa bijna uit Drente. (Bijna, want Steenwijk ligt dichtbij Drente en het zou jammer zijn als Drente buiten de boot valt in deze toespraak).

  Op zichzelf is het niets bijzonders waar mijn grootouders geboren zijn, maar als ik dan kijk hoeveel er is vernietigd aan intens Joods leven in Groningen, Friesland, Drente en Overijssel, dan is het toch wel heel bijzonder dat nu de kleinzoon van mijn oma’s en opa’s hier aanwezig is om te spreken bij de benoeming van een Honorair Consul van Israël: Honorair Consul voor Groningen, Friesland, Drente en Overijssel.

  Een paar jaar geleden werden mijn echtgenote en ik uitgenodigd om mee te gaan naar Israël om aanwezig te zijn bij de ingebruikname van de gerestaureerde Molen van Montefiore in Jeruzalem. Een gigantische restauratie had plaatsgevonden. Deskundigen uit Nederland, het land van de windmolens, werden ingeschakeld. E.e.a. kostte ook nog een paar centen. Ik heb mij laten vertellen dat alles bij elkaar het wel meer dan een duizend euro had gekost. Hoeveel meer weet ik niet, maar het schijnt een hoger bedrag te zijn dan het jaarsalaris van een opperrabbijn.

  De idee achter de windmolen was om een teken te geven aan Israël dat er nog steeds Nederlanders zijn die met hart en ziel achter Israël staan.
  Maar het bedrag dat nodig was voor de restauratie van de windmolen was dus niet van de wind. En zo kwam dit plan bij onze vriend Arjen. Hij weet dat een mens niet van de wind kan leven en dat er voor de restauratie wel enige financiën vereist zijn.

  Gezien het Arjen best voor de wind was gegaan met zijn zaken, besloot hij om allen die dit plan wilden doorkruizen de wind van voren te geven. Voor de Christenen voor Israël werd zijn betrokkenheid van eminent belang. Er ging voor en door dit project een nieuwe wind waaien. En nu prijkt, voor een zeer groot deel dankzij Arjen, de windmolen van Montefiore zichtbaar in Jeruzalem, verbond van Nederlandse Christenen met de onverdeelde hoofdstad van Israël. Verbond ook tussen Arjen Lont en het Heilige Land als geheel.

  Maar hierbij bleef het in mijn optiek niet. Door de molen was bij Arjen het Lontje voor het Joodse volk nog sterker gaan branden. Van het een kwam het ander. Ik wist toevallig dat er een personeelsfeestje was van Christenen voor Israël in Antwerpen bij het bekende Joodse restaurant Hoffy’s. Ik nam de telefoon, belde Hoffy’s en verzocht de medewerker om aan de groep van Christenen voor Israël de warme groeten te geven van de Opperrabbijn en, gezien ik aan het nadenken was over het komende Chanoeka feest en aan het kijken waar we dit jaar weer publiekelijk de menora zouden kunnen aansteken, verzocht ik de medewerker van Hoffy’s om aan het gezelschap te zeggen, als grapje, dat ik de grootste menora ter wereld verwacht met Chanoeka voor het IPC, Israel Product Center, in Nijkerk.

  Gezien het gevoel voor humor bij vele medewerkers van Christenen voor Israel kennelijk minder goed ontwikkeld is, werd er dus meteen nagedacht hoe die menora van de grond te krijgen. En wie werd de grote sponsor en bouwer: Arjen Lont. Waarschijnlijk dacht hij dat een menora slechts uit een enkel lontje bestaat, maar al spoedig drong het tot hem door dat er meer vereist is dan alleen een paar lontjes. En zo is de grootste koosjere menora ter wereld ontstaan, die na Nijkerk ook Urk en Maastricht heeft verlicht gedurende Chanoeka. Dit jaar zal met G’ds hulp, en met de hulp van Arjen, de Menora de duisternis verlichten van het politiek Den Haag.

  Arjen, mazzeltov met deze eervolle hoge benoeming. En Nelly: ik weet niet wat ik je precies moet wensen. Laat ik zeggen: sterkte met de passie van je zorgzame en gedreven man! Je hoeft in ieder geval niet bevreesd te zijn dat hij zich zal vervelen en afwezig achter de geraniums wezenloos voor zich uit zal zitten staren!

  Ik ben trots om mijzelf tot jullie vriendenkring te mogen rekenen en dankbaar hoe jullie, als christelijke vrienden, voor, achter en in Israël staan. Dat is niet altijd even eenvoudig. De sympathie die Israël eens in Nederland genoot, is sterk verminderd. Israël wordt voortdurend met een vergrootglas bekeken en niet altijd even redelijk beoordeeld. Dan toch bereid zijn om de functie van Honorair Consul van Israël te accepteren, getuigt van moed.

  We staan aan de vooravond van Pesach, Joods Pasen. Joden trokken weg uit de Egyptische slavernij. In het Hebreeuws heet Egypte: Mitsrajim. Als we deze Bijbelse benaming van Egypte, Mitsrajim, vertalen, dan krijgen we als vertaling: grenzen. Wegtrekken uit Egypte betekent dus het doorbreken van grenzen. Maar om in staat te zijn grenzen te doorbreken waren er eerst de Tien Plagen. Om het negatieve denken over Israël te doorbreken, moeten er eerst Plagen plaatsvinden.

  De Eerste Plaag was dat het koude water van de Nijl, de Egyptische economische slagader en daardoor de afgod, moest veranderen in warm bloed. Koudheid en laksheid is het grootste probleem. Israël heeft, ook in ons land, van doen met antizionisten die Israël van de kaart willen vegen. Maar er zijn ook warme medestanders van het Heilige Land. Met de antizionisten, antisemieten, kunnen we niets. Met de warme vrienden van Israël, hoeven we niets. De grote middengroep. Hoe staan die tegenover Israël?

  Gewoonlijk heerst in zo een middengroep, de grote meute, laksheid en koudheid. Vooral niet kritisch denken, blindelings de media volgen. Die koudheid en ongeïnteresseerdheid moet veranderd worden. Mensen proberen te betrekken en enthousiast krijgen voor Israël, ze warm laten lopen. En na dat emotionele appel, komt de Tweede Plaag. De koude kikkers, waarvan de Bijbel vertelt dat ze zelfs de kokend hete ovens inkropen. De koudbloedige kikker staat voor het verstand. De warme emotie behoeft ook een zakelijke verstandelijke benadering.

  Beste Arjen, ik weet dat Israël in jou een consul heeft gevonden die met een enorm warm gevoel van betrokkenheid en tegelijkertijd met nuchtere zakelijkheid de belangen van Israël zal verdedigen en behartigen.

  Ik feliciteer jou niet met deze eervolle benoeming, maar ik wens Israël en de Joodse Gemeenschap van harte mazzeltov. Het is een geschenk van de Eeuwige dat jij voor ons een consul mag zijn. Moge G’d je de kracht geven om samen met je lieve echtgenote Nelly, die als steun en toeverlaat achter, voor en naast je staat, tot in lengte van jaren in goede gezondheid en vreugde van jullie kinderen en kleinkinderen, de belangen van Israël vertegenwoordigen. En moge spoedig de ultieme verlossing uit Egypte plaatsvinden, de komst van de Mosjiach. Dan zal ieder de waarheid van de Eeuwige met eigen ogen zien, voor gezichtsbedrog zal dan geen plaats meer zijn en jij zult dan niemand meer hoeven te overtuigen van de betekenis van Israël als het Heilige land. Maar tot die tijd: moge G’ds zegen op jouw werk als Consul van Israël steeds rusten.”