Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Hennaceremonie - Christenen voor Israël
 • Een Jemenitische bruid met haar grootmoeders.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hennaceremonie

  Petra van der Zande - 7 juli 2016

  “Mijn Liefste is mij een tros hennabloemen uit de wijngaarden van Engedi.” Hooglied 1:14

  De Jemenitisch/Marokkaanse hennaceremonie was een fantastische belevenis. De ouders van de bruid hadden ook hun hennafeest in Jeruzalem’s Jeugddorp gehouden en vanavond stond hun Na’ama, hun oudste dochter in het middelpunt.

  Zoals het een Israëlisch feest betaamt, begonnen familieleden en vrienden, die vanuit het hele land waren gekomen, meteen van de overvloedige oriëntaalse gerechten te smullen. Toen het bijna donker was werd het sein gegeven: het feest gaat beginnen!

  Met bloemen en kaarsenkransen wordt de bruiloft feestelijk geopend.

  Met bloemen en kaarsenkransen wordt de bruiloft feestelijk geopend.

  Vriendinnen van de bruid, gekleed in traditionele gewaden, hielden manden met bloemen en brandende kaarsen boven hun hoofd. Een vrouw, zichzelf begeleidend op een drum die zij onder haar arm hield, danste voor het in goud geklede paartje uit. Onder luid “koeloeloeloe”-geroep, trok de stoet naar het zaaltje.

  Er wordt meer dan genoeg zoetig lekkers geserveerd tijdens een Jemenitische bruiloft.

  Er wordt meer dan genoeg zoetig lekkers geserveerd tijdens een Jemenitische bruiloft.

  Tegen de wand stonden prachtig opgemaakte tafels vol zoete lekkernijen. Gasten die niet wilden dansen zaten aan lange tafels. We keken onze ogen uit. Het podium was aangekleed met kleurrijke stoffen, manden met bloemen en Joodse symbolen. De aanstaande bruid droeg haar eerste gouden gewaad dat deel uitmaakte van een modeshow van traditionele Jemenitische kostuums uit verschillende regio’s. De met bloemen gedecoreerde hoofdtooi is het symbool van de Israëlisch-Jemenitische cultuur geworden. De zangeres zong oriëntaalse liederen over vriendschap en liefde en later dansten vrouwen met schalen vol snoepjes boven hun hoofd.

  Pas toen Na’ama in haar laatste gewaad verscheen begon de hennaceremonie. De oma doopte haar vingers in de henna pasta en tekende een cirkel op de handpalmen van het paartje en beide moeders. De prominente roodbruine kleur zou dagenlang zichtbaar blijven.

  Oriëntaalse Joden hebben een bijzondere affiniteit met henna vanwege de Bijbelse en Talmoedische referenties. Rasji, een belangrijke commentator van Bijbel en Talmoed (1040-1105) zag in de tros hennabloemen uit Hooglied een metafoor van vergeving en kwijtschelding – God vergaf de Israëlieten die Hem (de Geliefde) testten in de woestijn.

  “Want zoals een jongeman trouwt met een jonge vrouw, zo zullen uw kinderen trouwen met u; zoals een bruidegom zich verblijdt over zijn bruid, zo zal uw God Zich over u verblijden.” Jesaja 62:5

  Vroeger plantte men een hennaheg om de wijnaarden om winderosie tegen te gaan. De stekelige takken beschermden de kwetsbare, kostbare wijnoogst tegen hongerige dieren. Diezelfde heg droeg ook trossen geurende bloemen. Henna was dus als een ‘Geliefde’ die zijn geliefde verdedigde, beschermde en zich in haar verheugde.

  Bruid en bruidegom in Jemenitisch-Joodse kledij.

  Bruid en bruidegom in Jemenitisch-Joodse kledij.

  Drie dagen na deze uitbundige hennaceremonie vond het huwelijk plaats van Na’ama en Jossie. We bidden hen Gods liefde, bescherming en genade toe.

  Over de auteur