Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Nieuwe dorpen - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Video

  Nieuwe dorpen

  Marijke Terlouw - 13 juli 2016

  Vorige week las ik een bericht dat er een aanbevelingsrapport is van het Midden-Oostenkwartet. Daarin staat dat Israël moet ophouden nederzettingen te bouwen. Hè, dacht is, worden er nederzettingen door Israël gebouwd? Ik heb dat nagevraagd. Er is toch al tijdenlang een bouwstop? Er dreigt overbevolking in de bestaande dorpen omdat het zeer moeilijk is uit te bouwen aan je bestaande woning, laat staan een extra huis of woonwijkje te bouwen bij een bestaand dorp.

  Dus ik vroeg aan iemand die het kan weten of het klopt dat er nieuwe dorpen verrijzen in Judea en Samaria. En wat blijkt? Er worden helemaal geen nieuwe dorpen gebouwd in Judea of Samaria! Niet één! Er zijn plannen voor extra woonwijken – voor Joden én Arabieren – maar niet voor nieuwe dorpen.

  Maar wie denkt dat er in Israël geen nieuwe dorpen worden gebouwd, heeft het ook mis. Hartje woestijn is afgelopen week de eerste familie in de nieuwe gemeente Carmit gaan wonen. Toen jaren terug de eerste plannen er lagen, dachten de bedenkers van Or Movement nog: is dit niet wat ambitieus, een nieuwe gemeente voor tenminste tienduizend inwoners? De bedenkers kregen zelfs veel reacties ‘dat dit echt niet mogelijk was’. Waarom zou een doorsnee Israëlisch gezin een huis kopen in een nog niet gebouwd dorp in het midden van de woestijn?

  Maar tegen ieders verwachting in werden de woningen in de eerste wijk van het dorp binnen mum van tijd verkocht. Vijfhonderd families wilden hier graag wonen, en dat is nog maar het begin. Eind juni, op de 27e om precies te zijn, trok de familie Shushan in haar nieuwe woning. Carmit heeft nu zijn eerste inwoners, en van de zomer zullen er velen volgen.

  Het begon al tientallen jaren geleden: zionisme, de terugkeer van het Joodse volk naar het land en tot bloei brengen van het land. En dat gaat onverminderd door of er nu een bouwstop is in Judea en Samaria of niet. Zelfs de woestijn komt tot bloei.

  Over de auteur