Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Speciaal in uniform - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Video

  Speciaal in uniform

  Joanne Nihom - 8 juli 2016

  Special in Uniform is een bijzonder programma van het Israëlische leger IDF) in samenwerking met het Amerikaanse Joods Nationaal Fonds (JNF). Het integreert in het leger jonge mensen met een beperking, waarbij het uitgangspunt is dat ieder individu zijn/haar plek heeft en het recht heeft zijn/haar potentieel te bereiken. De focus van dit programma ligt op wat deze jongeren wel kunnen en niet op wat ze niet kunnen. Daarbij worden onafhankelijkheid en sociale acceptatie aangemoedigd.

  Het verhaal van de Israëlische Cory Ashkenazi.

  Zoals ieder jongen in Israël meldde hij zich bij de IDF om zijn land te dienen. Cory is echter autist. “Al mijn vrienden werden opgeroepen. Als sinds ik heel jong was, is het mijn droom om in het leger te dienen. Helaas werd ik in eerste instantie om mijn beperking afgewezen.” Toen hoorde Cory over Special in Uniform en nam contact met ze op. En zijn droom kwam uit. Een (aangepaste)
  carrière in de luchtmacht en hij is nu soldaat. Het leger heeft hem volledig geaccepteerd. “Als ik in de weekenden thuis kom, en iedereen me in mijn uniform ziet dan voel ik me zo trots.”

  Tiran Attia, directeur van Special in Uniform vertelt: ”Het is niet zo dat we deze jongeren en hun families een plezier doen. Ze doen belangrijk, aangepast werk en dat geeft een gevoel van eigenwaarde. Ook voor de ouders is het een steun in de rug, ze zien dat hun kind gewoon meedoet met de rest. Bovendien is het ook goed voor de reguliere soldaten om met mensen met een aangepaste behoefte te werken. Daarnaast helpt het de jongeren een goede baan te vinden als ze uit het leger komen. Kortom een win-win situatie”. Tot nu toe heeft Special in Uniform zo’n tweehonderd jongeren met een beperking in het leger geïntegreerd. Van autistische jongeren tot mensen met het Downsyndroom.

  Special in Uniform werkt aan een samenleving die verder kijkt dan iemands beperking en speelt in op de waarden en normen die een integraal onderdeel zijn van het Joodse leven en Tikoen Olam, Herstel van de Wereld. Hopelijk zal ooit de dag komen dat bovenstaand verhaal niet als bijzonder wordt beschouwd en dat mensen met een beperking deel kunnen nemen aan alle facetten van de samenleving.

  Thema

  handicapidf

  Over de auteur