Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Grote herdenking Babi Yar - Christenen voor Israël
 • Een oude dame plaatst een kaarsje bij het monument bij Babi Yar. - Foto: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Grote herdenking Babi Yar

  13 oktober 2016

  Op donderdag 29 september jl. stond Oekraïne stil bij de 75ste herdenking van de ergste op zichzelf staande massamoord op burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was een van de bloedigste oorlogsmisdaden uit de geschiedenis der mensheid: de slachting bij Babi Yar in het jaar 1941.

  Babi Yar is een ravijn in Kiev waar tijdens WOII de Nazi’s het voor het zeggen hadden. In 1941 werden ongeveer 34.000 Joden binnen 48 uur door SS troepen en plaatselijke handlangers gedood. Bijna alle slachtoffers werden gedood met automatische geweren en hun lichamen werden gedumpt in het ravijn. Op degenen die alleen gewond waren, werd opnieuw geschoten terwijl ze in de kuil lagen. Of ze werden levend begraven onder de dode lichamen. Slechts een handjevol mensen gelukte het te overleven. In totaal werden zo’n 150.000 mensen in dat ravijn gedood tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  Dank God dat er zo’n erkenning is in Oekraïne van het leed dat de Joden is aangedaan in Babi Yar. Bid dat velen hierdoor oog mogen krijgen voor Israël.Meer gebedspunten Afgelopen september hield de stad Kiev een week van herdenkingsplechtigheden. Na tientallen jaren van stilzwijgen was dit de grootste herdenking van de afgelopen jaren. Er was nooit eerder zoveel aandacht voor wat gebeurde bij Babi Yar. De plechtigheden van deze herdenkingsdag 29 september 2016 werden live uitgezonden op alle tv-kanalen in Oekraïne. De president sprak tot het volk van Oekraïne, en voor de eerste keer verklaarde hij: “Babi Yar is een tragedie voor de hele mensheid, maar het vond hier plaats, op Oekraïns land. Daarom heeft Oekraïne geen recht om dit te vergeten, net zoals de Joden geen recht hebben om te vergeten, want Babi Yar is onze gemeenschappelijke tragedie.”

  De burgemeester van Kiev en verschillende invloedrijke Joodse personen (waaronder Natan Sharansky), kondigden nieuwe plannen aan om een herinneringscentrum te bouwen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de massamoord. Het initiatief daartoe is verschillende keren in de afgelopen 15 jaar ‘in de wacht gezet’.

  De herdenkingsplechtigheid bij Babi Yar.

  De herdenkingsplechtigheid bij Babi Yar.

  ’s Avonds vond de bijeenkomst plaats bij Babi Yar zelf. Samen met Holocaust overlevenden en veel hooggeplaatste gasten hadden we de eer om herdenkingskaarsen aan te steken. Aanwezig waren o.a. de Duitse president Joachim Gauck, Robert Singer (directeur van het World Jewish Congress), Dov Bleich (opperrabbijn van Oekraïne) en de president van Oekraïne, Porosjenko.

  Laten we de tragedie van het Joodse volk tijdens de Holocaust niet vergeten. Het is waarlijk een wonder van God dat na al het bloedvergieten en de moorden tijdens WOII, het Joodse volk overleefde. Ongelukkigerwijs overspoelt vandaag opnieuw een golf van antisemitisme de aarde. En wij, christenen, moeten als nooit tevoren achter onze Israëlische vrienden staan. Door samen onze God te dienen, door hen te troosten en hun een hart onder de riem te steken, door onze liefde uit te delen en door praktisch te helpen waar we maar kunnen.

  Over de auteur