Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Heilig en noodzakelijk - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Heilig en noodzakelijk

  Joanne Nihom - 31 oktober 2016

  Een cryptisch begin. Het is belangrijker dan wat dan ook. Al het nieuws valt er bij in het niet. Zodra het er is, is het hét onderwerp van ieder gesprek, vrijwel ieder televisie – en radioprogramma, iedere Facebookpagina en elke Twitter- en Whatsapp-boodschap gaat er dan over.

  Afgelopen donderdag was het zover. Rara waar heb ik het over? Over de eerste regen in Israël van het nieuwe herfst/winter seizoen. In het noorden waren het wat druppels, in het centrum iets meer druppels, in Jeruzalem was er onweer met bliksem en in het zuiden, in Eilat, was het een heuse regenvloed. Alles stond onder water. Wegen werden gesloten, het vliegveld was zelfs dicht.

  In een paar uur tijd was er meer regen gevallen dan in het hele vorige jaar. Het is hier hollen of stilstaan. Maar of het nu een paar druppels zijn of een zware regenbui, iedereen haalt de laarzen en de paraplu’s te voorschijn, want regen is behalve heilig en noodzakelijk in dit land, ook een reuze feest.

  Israël is een klein land, maar de weersverschillen zijn groot. Er zijn drie verschillende klimaattypes. Langs de kust is er een warm mediterraan klimaat, in de noordelijke delen van de Negev heerst een steppeklimaat en in het zuiden van de Negev een typisch woestijnklimaat.

  De totale hoeveelheid neerslag die jaarlijks valt verschilt enorm. Maar tijdens de zomermaanden is het in het hele land gelijk: er is een enorme droogte. Van mei tot zeker half oktober valt er geen enkele regendruppel. De dagen beginnen vaak met bewolking die al heel snel verdwijnt en de rest van de dag is de hemel blauw en schijnt de zon.

  De winters zijn over het algemeen matig, niet te koud, maar dat lijkt wat te veranderen. In het noorden waar ik woon en dat is niet eens het aller noordelijkste, heeft het de afgelopen jaren gevroren. En oh, wat is het dan koud, want de huizen zijn er niet op gebouwd. Behalve voor de botten, is het desastreus voor de landbouw.

  Ook kan het bij ons hagelen, nog wat noordelijker valt er sneeuw. Maar, en dat is het gekke hier, ga je naar het zuiden (en dat is vanuit het noorden een kleine vier uur met de auto) dan is het daar overdag rond de twintig graden. Afgelopen week was iedereen blij met de eerste regen, nu is iedereen weer pessimistisch want de weersverwachtingen voorspellen dat het voorlopig warm blijft en er zeker geen regen komt.

  Voor de toeristen goed nieuws, voor het droge land is het dat niet …

  Wordt vervolgd.

  Over de auteur