Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Brand mobiliseert Israël tot hulp - Christenen voor Israël
 • Vrijwilligers helpen om gedoneerde kleding voor getroffen families te sorteren. - Foto: Malka Nihom
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Brand mobiliseert Israël tot hulp

  Joanne Nihom - 30 november 2016

  Nood haalt het beste in mensen naar boven. Vanaf de eerste dag van de branden waren er acties in het hele land. Niet alleen om de tienduizenden slachtoffers te helpen, maar ook al diegenen die betrokken waren bij het blussen van de brand en het evacueren van mensen. Zo was mijn zus Malka met een vriendin een van de eersten die in hun dorp een inzamelingsactie voor de brandweermannen hielden.

  “Zij waren dag en nacht aan het werk. We wilden iets voor ze doen. De vriendinnen benaderen de middenstand in hun dorp. “Alle winkeliers reageerden direct positief. “De bakker gaf brood en allerlei lekkere dingen, de groenteboer sinaasappels en appels en van een andere winkel kregen we frisdranken. We brachten alles bij de plaatselijke brandweer. Die stonden net op het punt om met een nieuwe ploeg naar Zichron Yaakov, waar de brand afgelopen week begon, te gaan en zij zouden daar alles verdelen.”

  Stapels gedoneerde kleding ligt klaar om verdeeld te worden aan families die hun bezittingen in de branden zijn verloren.

  Stapels gedoneerde kleding ligt klaar om verdeeld te worden aan families die hun bezittingen in de branden zijn verloren.

  De hulp komt vanuit alle hoeken. Acties in binnen- en buitenland voor al diegenen die afgelopen week letterlijk huis en haard hebben verloren. Financiële middelen vooral vanuit het buitenland, ‘day to day’ spullen vanuit het binnenland. Oud-Nederlander Ilana Weiner woont in Zichron Yaakov, maar aan de zuidelijke kant. In hun buurt was geen brand. “We hebben wel, net zoals iedereen in Zichron Yaakov, een hele dag binnen moeten zitten vanwege de rookontwikkeling.”

  Speelgoed en kleding zijn gul gedoneerd na de branden.

  Speelgoed en kleding zijn gul gedoneerd na de branden.

  Ilana is op weg naar het gemeenschapscentrum waar honderden vrijwilligers dag en nacht bezig zijn om kleding, speelgoed en dekens te sorteren. “Vorige week ben ik wat dekens gaan brengen. Zo van ‘daar kan een familie dan ’s avonds lekker onder gaan liggen’. Ik heb me niet gerealiseerd dat de meeste slachtoffers helemaal niets meer hebben. Ze zijn hun huizen uit gevlucht. Geen ondergoed, geen tandenborstel, helemaal niets. Het is bijna niet voor te stellen.”

  Via Facebook, telefoon en email zijn oproepen gedaan om spullen te brengen. “De betrokkenheid is overweldigend. Er staan duizenden zakken met kleding. Maar ook mijn familie en vrienden uit Nederland vragen of er een rekeningnummer is waar ze geld naar toe kunnen overmaken.”

  Noodactie voor Israël

  Heel Israël is getroffen door branden. Honderden hectare zijn in vlammen opgegaan, natuurgebieden en woningen. De omvang van de schade is nog moeilijk in te schatten, maar het is duidelijk dat er hulp nodig is.

  Wilt u helpen het leed te verzachten? Doe dan met ons mee, zodat we kunnen helpen bij de wederopbouw. We zullen Israël vragen welke hulp nodig is. Maar denk bijvoorbeeld aan het herplanten van bomen of het voorzien in eerste levensbehoeften van mensen die hun huis kwijt zijn.

  “Troost, troost Mijn volk, zal uw God zeggen” (Jesaja 40:1)

  Over de auteur