Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Branden in Israël woeden door - Christenen voor Israël
 • Een brandweervliegtuig strooit brandwerend poeder over de smeulende resten van een afgebrand gebied. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Branden in Israël woeden door

  25 november 2016

  Sinds enkele dagen zijn honderden brandweerlieden uitgerukt om bosbranden te bestrijden in Haifa, Modi’in, Rishon Lezion en vele andere plaatsen. Inmiddels heeft zich een gevoel van existentiële nood ontwikkeld. De brandweer spreekt niet meer over het ‘bestrijden van vlammen’, maar over het ‘vechten van een oorlog’.

  “We zijn in een oorlog beland”, zei Uri Chibutro, woordvoerder van de brandweer in Haifa tegen de Israëlische krant Maariv. “Het is belangrijk om te luisteren naar al ons personeel. Op het moment zijn we de branden nog niet meester. Ik adviseer iedereen om de instructies van de brandweer en reddingsteams op te volgen.”

  Rond Haifa werden op donderdag meer dan zevenhonderd politieagenten ingezet om bewoners en brandweerlieden bij te staan. Ondertussen, in het midden van het land streden zeven brandweerteams bij een knooppunt in Rishon Lezion tegen de voortkruipende vlammen opdat deze een nabijgelegen benzinestation en industrieterrein niet zouden bereiken.

  Harde wind
  Nabij de toegang van het dorp Nataf, ten westen van Jeruzalem, namen uitgeputte brandweerlieden een korte pauze. De vlammen, die daarvoor twee huizen hadden verslonden, waren daar grotendeels bedwongen.
  “De wind hier is belachelijk. Hij is erg krachtig en dat maakt dit gevecht zo moeilijk”, zei een brandweerman. “Ik heb geen idee wanneer dit voorbij is. Ik hoop snel.”
  Boven de omliggende heuvels lieten speciaal uitgeruste vliegtuigjes hun ladingen brandwerend poeder op de smeulende resten vallen.

  Brandstichting
  In Haifa zeiden sommige brandweerlieden last te hebben van brandstichters. “Ik weet dat ze hebben geprobeerd om brand te stichten op onze kazerne in Haifa om zo opzettelijk de brandweer te verlammen”, zei Shimon Ben Ner, een brandweerofficier in Hafa, tegen het radiostation van het Israëlische leger.

  Blijf bidden om regen voor IsraëlMeer gebedspunten Voordat de brandweerlieden in Nataf weer vertrokken om op een andere plaats verder te strijden, lieten ze weten de hulp en coördinatie van plaatselijke gemeenschap erg te waarderen. Ook waren ze blij met de hulp die is gekomen uit Groot Brittannië, Kroatië, Rusland, Griekenland, Turkije en andere landen

  Regen nodig
  De brandweerlieden wilden niet te diep ingaan op de geruchten van mogelijke brandstichting. Maar ze waren wel stellig over één ding. “Wat we het meeste nodig hebben, is regen.” Dit wordt door meteorologen vooralsnog niet snel voorzien.

  Noodactie voor Israël

  Heel Israël is getroffen door branden. Honderden hectare zijn in vlammen opgegaan, natuurgebieden en woningen. De omvang van de schade is nog moeilijk in te schatten, maar het is duidelijk dat er hulp nodig is.

  Wilt u helpen het leed te verzachten? Doe dan met ons mee, zodat we kunnen helpen bij de wederopbouw. We zullen Israël vragen welke hulp nodig is. Maar denk bijvoorbeeld aan het herplanten van bomen of het voorzien in eerste levensbehoeften van mensen die hun huis kwijt zijn.

  “Troost, troost Mijn volk, zal uw God zeggen” (Jesaja 40:1)

  Over de auteur