Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Israël geteisterd door branden, sommige aangestoken - Christenen voor Israël
 • - Foto: Meir Vaaknin /Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël geteisterd door branden, sommige aangestoken

  Yochanan Visser - 24 november 2016

  Meer dan 220 bosbranden zorgen voor een bijna noodtoestand en grote onrust in Israël. Die onrust wordt veroorzaakt door het feit dat het nu vaststaat dat een aanzienlijk deel van die branden werden aangestoken. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd uit Haifa. Het aantal branden groeit van Be’er Sheva tot in het noorden van Israël. 750 hectare bos is al afgebrand.

  De Engelstalige krant The Jerusalem Post berichtte op donderdagochtend dat de Israëlische veiligheidsdiensten hadden vastgesteld dat de helft van de branden werd aangestoken. De krant citeerde minister Gilad Erdan die de onthulling deed in een interview met de legerradio in Israël

  De branden begonnen op dinsdag toen een grote brand de schilderachtige kustplaats Zichron Ya’acov in noord Israël bedreigde. Daarna braken er op diverse plaatsen in noord en centraal Israël nieuwe branden uit die werden bestreden door tenminste dertig brandweerkorpsen en zes blusvliegtuigen. Die slaagden erin om de brand in Zichron Ya’akov onder controle te krijgen nadat een aantal huizen in vlammen was opgegaan maar elders liep de situatie steeds verder uit de hand.

  ‘Honderden inwoners van Haifa probeerden in paniek de stad te ontvluchten maar kwamen vast te zitten in files.’

  Op woensdag bedreigde een grote brand in de buurt van Neve Ilan en Neve Shalom de snelweg Tel Aviv-Jeruzalem en nabij Kibboets Revadim halverwege de weg van Bet Shemesh naar Ashdod brak een nieuwe bosbrand uit die 40 gezinnen uit hun huizen verdreef.

  Kort daarna brak brand uit in de buurt van van de Joodse gemeenschap Talmon in Samaria en op tal van andere plaatsen waaronder Tiberias aan het meer van Galilea.

  Hulp
  De Israëlische regering besloot op woensdag om de hulp in te roepen van andere landen om de branden onder controle te krijgen. Op donderdagochtend werd bekend dat Griekenland, Cyprus, Turkije, Rusland, Italiё en Kroatiё blusvliegtuigen naar Israël zullen sturen om de branden te bestrijden.

  Bid dat de Heere regen stuurt om de branden te blussen. Bid voor bescherming voor de brandweerlieden die de vlammen bestrijden en voor de Israëlische bevolking.Meer gebedspunten Tegelijkertijd werden nieuwe branden gemeld in Modi’in ten westen van Jeruzalem en in de stad Haifa en het Carmelgebergte dat zes jaar geleden grotendeels in vlammen opging in een brand die 44 Israëli’s het leven kostte.

  Brandstichting in Haifa
  De politie in Haifa meldde aan het eind van de morgen dat er zelfs was gepoogd om de brandweerkazerne in Haifa in brand te steken maar dat deze poging was verijdeld. De Israëlische tv-zender Arutz 2 berichtte op donderdagmiddag dat de politie in Haifa had vastgesteld dat de brand in de grootste stad in Noord-Israël was aangestoken op vijf plaatsen.

  De brand in centraal Haifa zorgde voor de evacuatie van zes wijken maar dat voorkwam niet dat tientallen huizen in vlammen opgingen. De brandweer probeert te voorkomen dat de brand zich uitbreid naar andere delen van Haifa waar een grote petrochemische industrie is gevestigd maar geeft toe dat de brand niet onder controle is.

  Honderden inwoners van Haifa probeerden in paniek de stad te ontvluchten maar kwamen vast te zitten in files. Dertig mensen werden ten gevolge van de brand in Haifa behandeld in het Rambam Medisch Centrum in de stad. De meesten van hen hadden ademhalingsproblemen ten gevolge van rookinhalering.

  Wind
  De bluspogingen worden bemoeilijkt door de sterke oostenwind die op Sjabbat begon en die op woensdag verder in kracht toenam. Verder is er in Israël sinds het voorjaar nauwelijks regen gevallen. Het land wordt al jaren geteisterd door een grote droogte en heeft regelmatig te maken met dit soort branden maar niet eerder op deze schaal.

  ‘Mashal zei dat Israël “met vuur speelde” wanneer het zou wagen om de wet uit te voeren.’

  De Israëlische politie vermoedt dat de brandstichters handelen uit nationalistische motieven. In het verleden heeft de Israëlische politie regelmatig in de zomermaanden Arabieren gearresteerd die werden betrapt op brandstichting.

  Het zou kunnen dat er sprake is van georganiseerde brandstichting nadat Hamas leider Khaled Mashal en een Palestijnse imam deze week probeerden de Palestijnse Arabieren op te hitsen tegen Israël over een nieuwe wet die tot doel heeft om de geluidsoverlast van zogenaamde muezzin, de luidsprekers op moskeeen die vijf keer per dag oproepen tot gebed, te beperken. Mashal zei dat Israël “met vuur speelde” wanneer het zou wagen om de wet uit te voeren.

  De Palestijnse imam riep tijdens een preek in de Al-Aqsamoskee op om Israël te vernietigen en suggereerde dat moslims een Pakistaanse atoombom voor dit doel zouden stelen. “We zouden deze (moslim) legers moeten gebruiken om de staat van de Joden te vernietigen in een of twee aanvallen”, zei de imam.

  De zogenaamde Messenintifada die Israël tot voor kort in haar greep hield werd ook aangedreven door ophitsing die voornamelijk via sociale media werd verspreid.

  Over de auteur