Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
'Wat te doen, mocht er brand uitbreken' - Christenen voor Israël
 • Brand in een wijk van Haifa. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ‘Wat te doen, mocht er brand uitbreken’

  Joanne Nihom - 25 november 2016

  Donderdag. En ineens is alles anders. Nog steeds giert er een enorm harde wind over het land. Meldingen van kleine en grote branden blijven komen. Het land is te droog, het heeft in bijna een jaar niet geregend. Dan een telefoontje van een vriend. Zijn vrouw studeert aan de universiteit van Haifa. Alle universiteitsgebouwen zijn geëvacueerd vanwege hevige branden in de nabije omgeving.

  Ze zit in haar auto en probeert het parkeerterrein af te komen, maar ze is niet de enige. Toch maar even de televisie aan. De beelden zijn schokkend. Een gedeelte van Haifa, de derde stad van het land, staat in brand. Huizenhoge vlammen. 75.000 mensen zijn geëvacueerd. Elf woonwijken ontruimd. Ook twee gevangenissen. Brandhaarden overal.

  ‘Het is niet te geloven. Vlammen en rook, waar je ook kijkt.’

  Mijn zus is in haar auto onderweg van Sefad naar Netanya. Ze stuurt steeds berichten en heeft het over een inferno. “ … Het is niet te geloven. Vlammen en rook, waar je ook kijkt. Op sommige plekken is het pikzwart. De vogels lijken helemaal in de war, ze vliegen van hot naar her. Veel blusvliegtuigen …” Een groot aantal wegen rond Haifa is afgesloten. Het lukt haar toch thuis te komen, maar ze doet er uren over.

  Rond drie uur is er een Whatsapp-bericht van Christenen voor Israël. Een oproep tot gebed. Het ontroert me. Op Facebook verschijnen berichten dat een aantal vuurhaarden lijken te zijn aangestoken. Ik huiver en ril. Ik wil het niet lezen, ik wil het niet horen en ik wil het niet geloven. Gesproken wordt over ‘een nieuw soort terrorisme’. Ook op de nieuwszenders wordt het genoemd. Ik huil van binnen. Urenlang zit ik gekluisterd aan de televisie. Het is net een veel te enge film.

  Maar, zoals onze Cruyff altijd zei: “Ieder nadeel heeft zijn voordeel”. In nood leert men zijn vrienden kennen. Hulp is onderweg. Uit onder andere Amerika, Frankrijk, Kroatië, Cyprus, Turkije, Griekenland, Rusland en ook de Palestijnse Autoriteit. In de avond berichten uit ons dorp. Extra patrouille en bewaking. Als voorzorg. Ook in onze omgeving is het te droog.

  ‘Thuis bespreken we wat te doen, mocht er brand uitbreken.’

  Thuis bespreken we wat te doen, mocht er brand uitbreken. Eigenlijk hebben we geen idee. We denken er maar even niet over na. Het nieuws blijft binnendruppelen. Duizenden huishoudens in Haifa gaan een nacht tegemoet zonder elektriciteit. Een aantal verdachten zou zijn opgepakt. Dan het bericht dat Arabische parlementariërs uit de Knesset enige betrokkenheid bij de brandstichting ontkennen. “… Degenen die de brand hebben aangestoken, zijn vijanden van ons allemaal …” Ik bid en hoop dat het echt alleen de ellendige wind en droogte is.

  Over de auteur