Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Ooggetuigeverslag uit Haifa: 'We hebben het overleefd' - Christenen voor Israël
 • Smeulende resten van afgebrande bossen in Haifa.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Ooggetuigeverslag uit Haifa: ‘We hebben het overleefd’

  25 november 2016

  Om half elf keek ik weer naar buiten. We hadden al gehoord dat de brandstichters de hoofdkazerne van de brandweer probeerden te verbranden, dus het was duidelijk dat ze meer van plan waren. Opeens was er een vlam op de heuvel tegenover ons.

  Wij wonen in Haifa, bovenop de Carmelberg. Ik behoor tot de trotse activisten die de co-existentie tussen Joden en niet-Joden ondersteunen. Daarover heeft de vaste lezer genoeg kunnen lezen in mijn columns en boeken.

  Maar opeens was daar een vlam en die sloeg door. Even later waren er elf brandmeldingen om ons heen. Maar niet in onze straat. Vuur sloeg aan alle kanten naar boven, grote vlammen, rode, oranje, gele, bruine vlammen. Ik belde mijn dochter die even niet wist hoe ze haar drie kleine jongens snel uit de kleuterscholen kon halen. Ze woont een straat naast ons. Samen renden we naar de kleuterscholen waar de paniek alom was. Ik vertelde de jongens dat we op avontuur gingen en stopte eenieder in zijn stoeltje in de auto.

  ‘Ik vertelde de kleintjes dat we nu echt botsauto gingen spelen en gaf gas. Over het trottoir, door de vlammen heen en weg waren ze.’

  De vlammen waren nu overal en het werd donker van de rook om ons heen. We stonden in een soort file in onze eigen wijk, want iedereen wilde weg. Nabij de uitgang botsten twee wagens tegen elkaar. Vlammen en rook om ons heen. Ik vertelde de kleintjes dat we nu echt botsauto gingen spelen en gaf gas. Over het trottoir, door de vlammen heen en weg waren ze. Mijn dochter hield zich in en huilde niet.

  Het duurde wat, maar na een half uurtje waren we de berg af en de stad uit. Om ons heen zagen we de paniek, de angst, politie, ambulances en brandweer. We reden weg en naar het strand, waar ik de kinderen op lekkernijen trakteerde terwijl we mijn vrouw zochten. Alle andere familieleden waren in orde. Na een half uur kon mijn vrouw antwoord geven. Het telefoonnetwerk was zwaar beladen uiteraard. Toen ik haar stem hoorde was ik zo opgelucht dat er emoties los kwamen.

  Aangezien we niet naar huis konden, besloten we allemaal naar onze jongste dochter te gaan. Daar organiseerden we een slaapfeest voor de vijf kleinkinderen. Terwijl wij allemaal aan de televisie gekluisterd het nieuws volgden. Vrienden belden en stuurden mededelingen. We konden overal terecht. De nacht bracht weinig slaap. Ik volgde het nieuws. Er werden brandstichters gepakt. Eindelijk. Sommigen hadden gedrukte instructies bij zich, hoorden we. Haifa brandde de hele nacht.

  Vanochtend zijn we langzaam terug gekomen. Eenmaal bovenop de berg zagen we een totale vernietiging. De brandstichters hadden goed werk gedaan en de droge wind had ze geholpen. Alles wat groen was is nu uitgebrand. 700 flats en huizen totaal verwoest. Ons huis staat nog. Om ons heen heel veel schade. We gaan vannacht wacht houden. Roken wordt niet toegelaten. Mijn vrouw controleerde het huis, was tevreden en ging “even liggen” – ze viel meteen in een diepe slaap.

  Vrienden en kennissen uit het buitenland bellen nonstop. Hoe ze kunnen helpen? Keren Hayesod is al bezig, net als Christenen voor Israel. Arthur, een vriend van onze zoon, staat op het punt te trouwen en had samen met zijn aanstaande hun flat net ingericht. Alles zijn ze kwijt. Alles is verbrand.

  Dit was geen brandje. Dit was een poging tot moord op ons. Uiteraard met Gods hulp zijn er geen slachtoffers, slechts gewonden. De daders worden een voor een opgepakt. Ik vermoed dat de arrestaties de reden zullen zijn dat de internationale pers aandacht aan deze brandstichting zal geven, uit medelijden met de daders. Wij maken ons klaar voor de Sjabbat. Vanavond een extra dankgebed.

  Want we hebben het overleefd.

  Noodactie voor Israël

  Heel Israël is getroffen door branden. Honderden hectare zijn in vlammen opgegaan, natuurgebieden en woningen. De omvang van de schade is nog moeilijk in te schatten, maar het is duidelijk dat er hulp nodig is.

  Wilt u helpen het leed te verzachten? Doe dan met ons mee, zodat we kunnen helpen bij de wederopbouw. We zullen Israël vragen welke hulp nodig is. Maar denk bijvoorbeeld aan het herplanten van bomen of het voorzien in eerste levensbehoeften van mensen die hun huis kwijt zijn.

  “Troost, troost Mijn volk, zal uw God zeggen” (Jesaja 40:1)

  Over de auteur