Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
'Samen zijn we sterk' - Christenen voor Israël
 • Hulpverleners van Magen David Adom (MDA) nabij een van de brandhaarden in Israël. - Foto: MDA
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ‘Samen zijn we sterk’

  Joanne Nihom - 29 november 2016

  “Het waren zware dagen, ik heb gisteren de hele dag geslapen, maar nu kan ik er weer tegenaan”, aldus Felix, supervisor afdeling Jeruzalem en omstreken van Mageen David Adom, het Israëlische Rode Kruis.

  “In Jeruzalem begonnen de branden donderdag. In alle hevigheid en met ongelofelijk veel materiële schade. Maar gelukkig slechts ongeveer honderd lichtgewonden. Dat waren vooral mensen met ademhalingsproblemen en totaal oververmoeide brandweermannen.” Alle afdelingen van MDA stonden de afgelopen week op high alert. “Iedereen was stand-by. Ook in de gebieden waar geen brand was”, vertelt Felix.

  ‘Het zal je gebeuren dat je je huis moet verlaten en niet weet of je er ooit weer kan terugkeren.’

  “Vanaf woensdag, toen de eerste brand in Zichron Yaakov, onder Haifa, uitbrak, waren we aanwezig. Met onze ambulances die uitgerust zijn met een AED, beademingsapparatuur, verbandmateriaal, opklapbare rolstoel en brancard, handschoenen, helmen en kogelvrije vesten.” In totaal werden vijfhonderd ambulances ingezet en duizenden paramedici en vrijwilligers.

  Tienduizenden mensen moesten worden geëvacueerd en ook daarbij was het MDA van grote hulp. “We hielpen waar nodig, zoals bij het vervoeren van hulpbehoeftigen en ouderen.” Alle activiteiten van MDA, zoals cursussen, werden stopgezet zodat iedereen kon helpen. Voorlopig blijft alles in de hoogste staat van paraatheid. “Tot alle dreigingen van brand voorbij zijn”, aldus directeur MDA Eli Bin in een verklaring.

  Hij prees vooral de buitengewone samenwerking tussen MDA, het Israëlische leger, de Israëlische politie, de brandweer, het Ministerie van Volksgezondheid en de lokale autoriteiten. “Samen zijn we sterk.“ Het relatief kleine aantal gewonden in het land wijdt Felix aan de bereidwilligheid van de mensen. “Iedereen deed wat hen werd opgedragen. De sfeer was beheerst. Wel was iedereen ongerust. Het zal je gebeuren dat je je huis moet verlaten en niet weet of je er ooit weer kan terugkeren”, aldus Felix.

  Noodactie voor Israël

  Heel Israël is getroffen door branden. Honderden hectare zijn in vlammen opgegaan, natuurgebieden en woningen. De omvang van de schade is nog moeilijk in te schatten, maar het is duidelijk dat er hulp nodig is.

  Wilt u helpen het leed te verzachten? Doe dan met ons mee, zodat we kunnen helpen bij de wederopbouw. We zullen Israël vragen welke hulp nodig is. Maar denk bijvoorbeeld aan het herplanten van bomen of het voorzien in eerste levensbehoeften van mensen die hun huis kwijt zijn.

  “Troost, troost Mijn volk, zal uw God zeggen” (Jesaja 40:1)

  Over de auteur