Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Bijzondere brandweerman - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Bijzondere brandweerman

  1 december 2016

  De extreme weersomstandigheden van de laatste 8, 9 dagen leidden tot verwoestende branden. Ze werden verergerd door droge winden die op verschillende plekken in heel Israël uitbraken. In een aantal gevallen waren de branden opzettelijk aangestoken.

  Brandweerkorpsen in Israël – waaronder ook de brandweerlieden in het leger – werkten de klok rond om branden onder controle te houden en de vlammenzee te doven die woedde in een serie grote bossen struikgewas. We geven deze helden een saluutgroet en bidden voor hun veiligheid.

  Ik heb me altijd afgevraagd waarom de meeste brandweermannen besluiten om brandweerman te worden. Misschien dat jongens en meisjes op een gegeven moment in hun leven bij de brandweer willen. De opwinding van de rode lichten, het geluid van de sirenes en de ‘held factor’ spelen allicht een rol in hun ideaal. Sommigen van ons hadden in hun kindertijd een ervaring met brandweermannen die onze ogen opende voor de mogelijkheid een held in het echte leven te zijn. Ik denk dat dit feitelijk een grote rol kan spelen in de eerste paar jaren van hun beroep. Echter heel diep in hun hart zijn brandweermannen mensen die geboren zijn met een verlangen de gemeenschap te dienen.

  “Ik wil dienen in het leger. Ik wil mijn land dienen!”

  Ik zou graag een bijzonder verhaal van een brandweerman met jullie willen delen. Het is een verhaal waarin een droom werkelijkheid wordt. Het gaat over Moshe, een jonge man met een verstandelijke handicap.

  Moshe en Tiran bij een brandweerauto van de luchtmacht.

  Moshe en Tiran bij een brandweerauto van de luchtmacht.

  Hij was geboren in Ethiopië en als jonge jongen emigreerde hij naar Israël. Moshe had altijd al brandweerman willen worden. Hij droomde ervan een brandweerman te zijn. Als kind zwaaide hij altijd naar brandweerauto’s wanneer die voorbijreden. Toen zijn zus Hadas zich aanmeldde voor militaire dienst, besloot Moshe dat hij ondanks alles, ook het leger in wilde. Met de bedoeling in de voetstappen van zijn zus te gaan. Zijn moeder en zus probeerden op zachtaardige manier hem daarvan af te brengen, zodat hij niet teleurgesteld zou worden bij een mogelijke afwijzing. Maar Moshe was vastbesloten, en hij zei: “Ik wil dienen in het leger. Ik wil mijn land dienen!”

  Maar toen Moshe op 18 jarige leeftijd voor het eerst een officier benaderde die in zijn IDF aanmeldingskantoor zat, kreeg hij onmiddellijk te horen dat zijn handicap het onmogelijk maakte in dienst te treden. Moshe was helemaal van streek, en hij voelde zich depressief alsof hij onbruikbaar was, zonder waarde. Uiteindelijk kwam hij in het straatleven terecht waar hij grote risico’s liep. Voor sociale werkers en
  andere professionele hulpverleners was het moeilijk met hem in contact te komen.
  Op een dag kregen we een telefoontje van Moshe’s sociale werker met het verzoek of we hem een plaats konden geven in het Speciaal in Uniform programma. Speciaal in Uniform is een heel uniek programma dat nu draait in samenwerking met het Joods Nationaal fonds (JNF). Dit programma integreert jonge mensen met autisme en andere handicaps in het Israëlische leger (IDF) en op die manier in de Israëlische samenleving.

  Moshe was erg blij met de gelegenheid zich als vrijwilliger aan te melden. Na een kort proces van evaluatie en beoordeling door ons professionele team, besloten we Moshe in het programma op te nemen, en hij begon een driemaandelijkse trainingscursus ‘levensvaardigheden en beroepsvaardigheden’.

  Tijdens de trainingscursus voorafgaand aan de inlijving (in het leger) worden de soldaten geïntegreerd in een verscheidenheid aan werkzaamheden als onderdeel van de militaire mankracht. Moshe vroeg of hij ingedeeld kon worden bij de brandweerkorpsen van het leger. Nu dient hij in de IDF, en raad eens wat zijn werk is? Hij is brandweerman op een luchtmachtbasis!

  Denkend aan Moshe komt me het verhaal te binnen van een oude man die gewoon was om naar de oceaan te gaan om z’n schrijfwerk te doen. Elke morgen wandelde hij op het strand voordat hij daarmee begon. Op een hele vroege morgen liep hij naar de kustlijn na een zware storm. Hij zag dat het strand bezaaid was met zeesterren zover hij kon kijken, in beide richtingen.

  Heel in de verte merkte de oude man een kleine jongen op die steeds dichterbij kwam. Terwijl de jongen doorliep, stond hij regelmatig stil. Toen hij dichterbij kwam kon de oude man zien dat hij zich steeds bukte om iets op te rapen om dat vervolgens in de zee te gooien. De jongen was nu heel dichtbij en de oude man riep naar hem: “Goedemorgen! Mag ik vragen wat je aan het doen bent?”

  De jongen stond stil, keek op en antwoordde: “Ik gooi zeesterren in de oceaan. Het getij heeft hen op het strand aangespoeld en ze kunnen niet uit zichzelf terug naar zee. Wanneer de zon hoger komt, zullen ze doodgaan, alleen niet als ik ze terug gooi in het water.”

  De oude man antwoordde: “Maar er moeten wel tienduizenden zeesterren op dit strand liggen. Ik ben bang dat jij niet werkelijk in staat bent om een verschil te maken.”

  De jongen boog zich en pakte weer een zeester en gooide die zo ver als hij maar kon in de oceaan. Toen draaide hij zich om, glimlachte en riep: “Maar het maakt wel verschil voor deze!”

  Over de auteur